Reklama

Reklama

Ples příšer

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že vo filme, ktorý netrvá ani dve hodiny je ťažké vierohodne zobraziť duševný prerod rasistického Južana na priateľa černochov a milovníka černošiek. Billy Bob Thornton sa aspoň o to pokúsil, i keď výsledok bol rovnako neuveriteľný ako vo filme Kult hákového kríža. Rasistu, ktorý to má v génoch a ktorý má vyprázdňovaciu blondínu nezmení jedna noc s černoškou. Leticia žiadnym prerodom neprechádza a jej vzťah k okoliu určuje iba momentálna finančná situácia. Celkovo som mal pocit, že režisér nemal jasno v tom, čo ide nakrúcať. Aj postava malého tlsťocha bola nadbytočná a nič neriešiaca, takže jej koniec bol východiskom pre scenáristu a úľavou pre divákov. Škoda, že možnosť udeliť pokutu amatérovi, ktorý ju daboval je už premlčaná. O tom, že je možné vysúložiť si Oscara sa tu už písalo, takže dve hviezdičky celkom za nepodarený film, ktorý nepodareným nemusel byť. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nu, je to takové možná až moc zbytečně překombinované, ale přesto to docela fungovalo.Billy Bob Thorton je jako stvořený pro tyhle charakterní, leč leckdy dost zvláštní postavy. HB se místy chovala nelogicky. Docela jsem se divil jak to až odvážně a hlavně dlouze rozjela s Billym v té milostné scéně a jestli je za kroucení holým zadkem Oscar jistý, pak možná i já zvážím herectví. Připadá mi, že to dostala ani ne tak za svůj výkon, ale za barvu svojí pleti v tomto ,,protirasistickém'' filmu. Jo a to jsme v tom roce 2001 netušili co se bude dít za 19 let a jaká kritéria nastaví pro Oscary pokroková porota a hnutí BLM... I když byl tenhle film takovou lehkou americkou pohádkou o zmoudření v důsledku životnách ztrát, dobře se na to dívalo. Billy byl jako vždy boží. Ten jeho vztah se synem a otcem... Šílený. Zahráno dokonale, uvěřitelně. Úplně jste cítili tu absenci jakéhokoliv citu. Přesto pokud film s takovouto tématikou, tak raději Clintovo Gran Torino. Tam jsem tomu protirasistickému poselství i přeměně hlavního hrdiny věřil víc. I tak ale dávám za 4 čokoládové zmrzliny. * * * * ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Drama dobré, nenucené. Dokonce i přes jasně řečenou pointu a mírně přehrávající a nepochybně neoscarovou Halle Berry. Jeden z nejvíce přeceňovaných kousků vůbec? Možná... ale určitě ne jeden z nejhorších. A i když si ta Berry Osara nezasloužila, špatný výkon rovněž nepodala, stejně jako ostatní ostatní. Kdo od toho čeká jedinečné dílo, má ale zřejmě problém. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem se na film chtěla podívat jenom ze dvou důvodů, za prvé-dost mě zajímalo za co si Halle Berry vysloužila tolik opěvovávaného oscara a za druhé-zajímal mě výkon Heatha Ledgera.U Heatha Ledgera jsem byla spokojená ,i když na plátně nepobyl dlouhou dobu.Za to u Halle Berry jsem nechápala ani samotnou nominaci,stekat se jako malej fagan a poté souložit jako v nějakým pornofilmu není pro mě žádné herecké umění,tímhle to u mě akademici vážně přešvihli,protože ve stejném roce byla také nominovaná Nicol Kidman která podala v Moulin Rouge,mnohonásobně lepší výkon než Berry a bylo mi jí hodně líto že oscara nedostala a dostala ho nějaká hysterická kačena.Z herců se mi úplně nejvíc líbil výtečný Billy Bob Thornton který právě v tomhle filmu zasluhoval největší ovace.Na filmu mi buď něco chybělo nebo vadilo,proto dávám čistý průměr,ale příběh má film pozoruhodný-jak bílí muž a černá žena zahodily své předsudky a spojila je úmrtí nejbližších. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem tento snímek opět zhlédla a zjistila jsem, díky čemu se stal tolik diskutovatelným a známým. Především díky dvěma věcem, bez kterých by dost možná Ples příšer byl jen, možná nadprůměrným, ale jinak ničím příliš výjimečný film. Halle Berry a její slavná explicitní sexuální scéna s Billy Bob Thorntonem a postava a výkon Heatha Ledgera a její osud. Přemýšlela jsem, že právě bez těchto scén by Ples příšer byl sotva tolik slavným. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu se promítla i Thorntonova fobie, kdy nesnáší starý a antický nábytek. Hlavní postava tudíž nenávidí kovové příbory a musí jíst pouze umělohmotnými. (Elisebah)
  • Angela Bassett odmítla roli Leticie, protože "odmítala hrát ve filmu prostitutku“. Studio však tvrdilo, že jí roli nikdy nenabízelo, protože vědělo, že se jí to kříží s plány. (Othello)

Reklama

Reklama