Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Hudební
  • Dokumentární
  • Romantický

Recenze (34)

plakát

Červená, bílá a královsky modrá (2023) 

Milá gay romance pro deštivé večery. Svižně natočený příběh je vtipný a solidně zahraný, zvlášť Stephen Fry je i na malé ploše skvělý. Film s nadhledem ctí žánr telenovely, nepředstírá poselství, přestože ho v dialozích najdeme. Hlavním postavám držíte palce, vzpomenete si  možná na princeznu Dianu a prožijete emoce jak při sledování Angeliky. V dnešní cynické a odosobněné době je to vlastně víc dost. Určitě doporučuji.

plakát

Maestro v d moll (2022) (seriál) 

Všichni moji příbuzní v Řecku by určitě řekli: „to je přeci jasné“, ale pro mě je velké překvapení, že právě tady byl natočen jeden z nejlepších seriálů posledních let.  Devět hodinovek ve mně zůstalo jako bych je prožil s postavami ostrova Paxos. Jejich osudy jsou napsané a zahrané tak přesvědčivě, že jsem měl pocit, jako bych je osobně znal a měl na ně čísla v telefonu. Herci jsou bravurní, je jim rozumět, i když nemluví česky. Víte, co si myslí, díky scénáři mají co hrát očima, gesty, mlčením. Podmanivé jsou také hudba a kamera, jedná se zkrátka o nadprůměrné televizní dílo. K zážitku přispívá také skvělý překlad, za což českému Netflixu patří velký dík. Maestro v modrém (u nás Maestro D Moll) je seriál ze současnosti a v malebném prostředí ostrovního zapadákova odkrývá drsné, mnohdy i kruté příběhy běžných lidí, jejichž každodennost naruší příjezd hudebníka z Atén. Je to seriál o lásce – naplněné, zapovězené, ukrývané, mateřské, nešťastné i pronásledované. Je to příběh o zlomených srdcích, o ženách týraných hrubiány, o mužích hledajících náruč navzdory tradicím.  Maestro je vystavěn jako klasické drama, kde se ve vzduchu vznáší pomsta, osudovost a nevyhnutelná tragédie. Vypráví o předsudcích naší doby, o odporném pokrytectví politiků, o malosti životů lidí bez nadhledu. Mluví o touze nepromarnit svůj život.

plakát

Elvis (2022) 

Jednoznačně skvělý film. Silný v emocích, hereckých výkonech a v hudbě. Úžasní Tom Hanks a Austin Butler. Elvisův příběh je vyprávěn strhujícím a současným stylem, rukopis Luhrmanna je nezaměnitelný. Přestože je osud tohoto výjimečného zpěváka důvěrně znám, scénář odkrývá zákulisí fungování spojenectví Presley - Parker, které z určitého úhlu pohledu znamenalo pro oba zkázu a z druhého hlediska jim přineslo nesmrtelnost.

plakát

Kobaltová modř (2021) 

Film s odlišnou poetikou, pomalejším tempem i úhlem pohledu, než na který jsme v Evropě zvyklí. Milý příběh na pomezí telenovely ukazuje křehkost queer života v Indii, je výtvarně nezapomenutelný. Herectví je v porovnání s evropskou tradicí lehce naivní, přesto sugestivní. Neobyčejný zážitek dotváří skvělý soundtrack a kamera odkrývající zranitelné nitro hlavních hrdinů v kontrastu s krásou indické přírody a voňavou barevností indické kuchyně.  K vidění na Netflix.

plakát

Neviditelná nit (2022) 

Svižně natočený srdečný a uvěřitelný příběh gay rodičů a jejich syna, který o vlastní rodině natáčí studentský film. Výborný scénář si všímá zdánlivě obyčejných detailů dlouholetého soužití, licoměrného pohledu maloměšťáků i svobodomyslného přístupu dospívající generace. Vtipné i dojemné situace jsou uchopeny v tradici italských komedií, přesto snímek dokáže odkrýt i niternější pocity a odlehčenou formou ukazuje "netradiční" rodinu jako naprostou samozřejmost naší doby.

plakát

Los fuertes (2019) 

Jemný a přirozeně zahraný příběh z odlehlého kouta Chile, který zahřeje na duši. Oba hlavní představitelé působí ve všech okamžicích naprosto samozřejmě, jako bychom sledovali romanci dvou reálných postav v přímém přenosu. Vyprávění není doslovné ani v dialozích ani v nahotě, režisér nechává na divácích rozvinout představivost a stupňuje tak napětí zvolna plynoucích situací. Divoká a přitom harmonická příroda dokresluje vášeň obou mužů, jejichž vzájemný osud ovlivňuje lpění na rodinných poutech i sen vzdálit se očekávanému způsobu života. Film je charakterem (nikoliv příběhem) blízký hollywoodské Zkrocené hoře a britskému dramatu Na konci světa. Jeden z nejlepších gay filmů let 2019/2020, určitě doporučuji.

plakát

Střed mého světa (2016) 

Neobyčejně uchopené rodinné drama s vynikajícími hereckými výkony. Příběh zajímavě - mnohdy vtipně a s lehkostí - zpracovává témata odpuštění, rodinných a milostných vztahů. Výtvarně působivá kamera sleduje křehkého Phila (skvělý Louis Hofmann) jak během slunečných dnů plných zmrzliny, letního tlachání a milování prochází poznáním sebe sama. Vyprávění má zpočátku pomalejší tempo a je vystavěno na atmosféře, plné snů, zklamání, nadějí i lásky.

plakát

Jako kůl v plotě (2021) 

Zábavná limonáda s větší dávkou sirupu. Pokud divák přistoupí na žánr gay romantické komedie, nemůže být zklamán. Film má švih, je zručně natočen a nabízí spoustu vtipných i dojemných okamžiků. Hereckému obsazení dominuje Jennifer Coolidge, proslulá Stiflerova máma, díky které se za čas příběh stane kultovním. Z ústřední dvojice mě více zaujal debutující Philemon Chambers, hraje naprosto přirozeně se silným charisma, zkušenější Michael Urie a slavný Luke Macfarlane jsou oproti němu afektovaní a méně uvěřitelní. Film určitě doporučuji, vedle Lásky nebeské máme ve vánočním čase Single All The Way, který s nadsázkou vypráví idilický gay příběh z amerického zapadákova. Koukněte na verzi s českými titulky, dabing není z nejlepších.

plakát

Halston (2021) (seriál) 

Zdařile natočený příběh ikony módního průmyslu s výjimečným Ewanem Mcgregorem v hlavní roli. Úspěch prověří vaše charakterové vlastnosti, neúspěch pak ověří, jak silná osobnost jste. Halston dosáhl obojího, jeho vzestup je impozantní a je vzrušující sledovat dění v kulisách legendárního Studia 54 a světel Manhattanu ve společnosti showbusinessových veličin - od Lizy Minelli, přes Marthu Graham až po Biancu Jagger. Bohužel, si Halston téměř učebnicově nedokáže přízeň davů udržet a skrz kokainové opojení ztrácí kontakt s realitou. Kostýmy, interiéry, dobová atmosféra, to vše je zpracováno mimořádně vkusně, precizně a poutavě. Seriálu by, podle mého, prospěla kratší stopáž, v některých dílech se tvůrci nechávají okouzlit sentimentem a tempo vášnivého designéra vyprchá. Nicméně, určitě doporučuji k vidění, recenze neberte v potaz, stejně jako Halston :-)

plakát

Párty pro 41 (2020) 

Impresionisticky natočený pravdivý příběh vysoce postaveného politika, jemuž manželství s dcerou mexického prezidenta mělo přinést zástěrku pro utajení dvojího života. Výtvarně vytříbený a pomalu vyprávěný osud ze začátku 20. století ukazuje dva světy - hýřivý, vtipný, uvolněný a skrývaný ve světle svící za plentou všednosti, a pak ten oficiální, na oko spořádaný, ale finančně zajištěný, který diktuje pravidla. Hlavní postava sem tam postrádá vnitřní motivaci k rozhodnutí a chování, scénář by zasluhoval detailnější propracování. Každopádně se jedná o vyšší nadprůměr a přináší do LGBT kinematografie odlišný styl sdělení relativně častého tématu maskování gay identity.