Reklama

Reklama

Na konci světa

  • Velká Británie God's Own Country (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Johnny Saxby (Josh O’Connor) pracuje od rána do večera na zastrčené farmě svých rodičů. Frustraci z osamělosti si vybíjí destruktivní konzumací alkoholu v místní hospodě a příležitostným sexem. Ve chvíli, kdy se na farmu dostává atraktivní rumunský pomocník Gheorghe (Alec Secareanu), začíná být Johnny konfrontován s emocemi, které nikdy dříve nepocítil. Během sezóny jehňat spolu oba dva začínají pracovat stále intenzivněji a stejně intenzivně se začíná vyvíjet jejich osudový vztah, který může oběma navždy změnit život. Na konci světa je podmanivým a tísnivě krásným debutem Francise Leeho, který je zasazen do prostředí rurálního Yorkshiru. (AČFK)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (80)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Citlivý a přitom silně realistický film o životě na venkově. Jsou zde scény, které hned tak někde neuvidíte, ta práce se zvířaty je natočena skutečně dobře. A podobně dobře jsou natočeny i erotické scény, kterých je zde relativně dost. Láska mezi mladými muži je zde pojata hodně intenzivně a velmi uvěřitelně. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Téměř ve všech recenzích, propagačních materiálech, i ve zdejších (dosavadních) komentářích je God´s Own Country popisováno jako "britská Zkrocená hora". A i když podobná přirovnání většinou trochu kulhají, zde to celkem dost sedí. Britská (resp. evropská) artová špinavost vs. americká kýčovitá pohádka. Asi cítíte, že se mi Na konci světa líbilo víc. Téma je sice již několikrát viděné, přesto jde o nenápadně krásný film - v průběhu sledování mi přišel průměrný, po skončení jsem na něj nemohl pár dní přestat myslet a jakmile půjde do distribuce, plánuju si ho dát znovu... Můžeme se ptát, co je na něm tak zajímavého - frustrované hovado se zamiluje do kluka, což ho od základů změní. No a co? Mám ale osobní zážitek z projekce na Letní filmové škole, kdy jsem při vycházení z kina náhodou zaslechl jistou starší paní říkat: ,,Já nemám na gaye ujasněný názor, připadalo mi to vždycky jako taková frajeřinka, snaha být zajímavý... Ale tenhle film mě tak nějak přesvědčil, že láska mezi dvěma muži může být stejně silná jako mezi mužem a ženou..." Kdyby pár diváků přesvědčil podobným způsobem, pak nevznikl zbytečně. PS: Josh O´Connor je podle mě talent, co se vyplatí sledovat! ()

Reklama

tomeš 

všechny recenze uživatele

A refreshing queer love story without the tragic queer narrative and rural stereotypes. Ooh la la, tak na tohle mě bavilo koukat! (Jak banální tvrzení a jak málokdy ho lze říct!) Pro mě originální příběh, nádherně nasnímaný, plus neuvěřitelný herectví. Parádní ilustrace toho, jak bohatá je filmová řeč a co všechno lze říct obrazem bez tun textu. Jo a Josh O'Connor je pro mě objev. PS: Pokud by někdo namítal, že je to nějaké prvoplánové a že kdyby to bylo ve straight verzi, nikdo si toho filmu nevšimne. S tím nesouhlasím, ono si stačí všimnout už jen toho, jak když jsou v gay filmu sexuální scény, jak se o tom pořád mluví. To je zábavný/otravný, protože bejt tohle příběh o chlapovi a ženský, nikoho by ani nenapadlo ty scény zmiňovat... A navíc do tohohle příběhu ten sex zapadá, posouvá děj dál, není to jen samoúčelná vějička do traileru. A Francis Lee nám servíruje neotřelej pohled na queer love. Žádnej coming out, žádná homofobní venkovská rodina nebo spolužáci, žádná nelegální homosexualita. Kromě trochy bahna tu mnoho společného s Brokeback Mountain nehledejme. PPS: Už teď se k tomu filmu rád vracím a mám ho v hlavě. Tohle teda jen tak neprošumělo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Srovnání s mnohy oblíbenou Zkrocenou horou se tento film rozhodně neubrání, takže si romantici (zejména gay) určitě užijí a určitě je potěší i optimističtější závěr. A i když hodnotím film výš než Brokeback Mountain, tak u mě film nesplnil očekávání, které jsem do něj vkládal. Zejména mu vyčítám nedostatečnou přesvědčivost v chování hlavních postav, za což může asi víc scénář než herecké výkony a díky tomuto mu nedokážu dát 4 hvězdičky. Jinak film je dobře a realisticky natočen a nesnaží se ždímat emoce z každého filmového okénka. Tak si své nadšené diváky určitě najde - nic víc nic míň. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný film, jemuž herecky vévodí Josh O'Connor, jehož ugly/beauty face vyzní ještě více opravdověji ve spojení s jeho charakterem. Johnny Saxby chodí po večerech chlastat, dopřává si jednorázovky s neznámými muži, a přes den tvrdě pracuje na farmě. Neschopen citu a prostého lidského doteku tak prožívá každý den. Jeho rutina je narušena příjezdem rumunského fešáka jménem Gheorghe, který má na farmě zastat pomocnou ruku. Alec Secareanu je po SebaStanovi dalším rumunským zázrakem. Přináší zde mlčenlivý typ s dobrým srdcem, který dokáže říct mnohé pouze pohledy, či gesty (černé obočí, vlasy, oči, a ten svetr!:). Ale když na to přijde, dokáže i z ničeho nic ukázat svou sílu. Ve filmu toho dohromady namluví snad ještě méně, než Ryan Gosling v Drive. Říkala jsem si, kdo by se do něho nezabouchnul? Vůbec se Johnnymu nedivím, že po něm tak brzo vyjel:) Naučí Johnnyho opravdovým citům a ukáže mu krásu doteku. Inspirace Zkrocenou horou je zde především zhruba v první hodině více než očividná. V jednotlivých scénách i ve vývoji příběhu. První sexuální kontakt je čistě živočišnou záležitostí a dochází k němu někde nad ránem v bahně. Scéna, k níž pak dochází v chajdě je nádherná, prosycena sexualitou, něžností a prvotním poznáním, dosud nepoznaných pocitů. Johnny poprvé poznává, jaké to je být v intimní blízkosti jiného člověka, aniž by záměrem bylo pouze ukojení zvířecích pudů. Začíná cítit, vnímat, toužit, milovat. Srdce buší tam, kde bylo předtím prázdno. Při této scéně mě polévalo horko. I při pouhém pomyšlení na ni. Uvědomila jsem si, že jsem na tom podobně jako Johnny. Jaké to je být vedle člověka, k němuž něco cítím a který mě naučil, co dokáže lidský dotyk? Já to totiž asi také neumím... Až na to, že já neprožívám ani ty jednorázovky. Já radši neprožívám nic. Chráním se tak před tím, co může být krásné, ale stejně dokáže bolet. Protože lidi nakonec odejdou a nechají nás jen tak. Zlomené, ztracené. Jsme sami. Zase. Pořád. Nádherná příroda a lokace. Dočetla jsem se, že sám Francis Lee je gay a natáčelo se na farmě, kde bydlí. Herci zde počas natáčení i pobývali a pracovali se zvířaty, tak jak vidíme ve filmu. Rodina Aleca Secareanu též pochází z farmy. V God's Own Country se střídají citlivě a mlčenlivě natočené záběry (ošetření pořezané ruky, oblečení ponechaného Gheorghova svetru) s těmi drsnými a realistickými (porod jehňátek, práce s ovcemi, umývání nemocného otce). Ve snímku je zhruba jen okolo 300 dialogů. Slova v tomto příběhu vlastně ani nejsou potřeba. You just have to look and feel. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Charakter hlavného hrdinu je založený na skutočnom rumunskom pracovníkovi, ktorého režisér stretol v minulosti. Ten sa mu zveril s nepríjemnými skúsenosťami rasizmu čoby imigranta vo Veľkej Británii. (dwdb)
  • Celý film se natáčel v okolí anglického města Keighley v hrabství West Yorkshire. (PaTeXx)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

16.11.2017

Třetí ročník UK/UH: Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti se po sekci věnované britskému post-koloniálnímu filmu letos zaměří na The Troubles (česky Nepokoje), jak se označuje severoirský… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama