Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (2 216)

plakát

Wonka (2023) 

Wonku jsem měl v hledáčku již delší dobu, nakonec jsem se na něj dostal až téměř měsíc od premiéry a jsem moc rád, že jsem ho ještě stihl vidět na velkém plátně. Od začátku mě okouzlil nádherný, kouzelný, hravý vizuál, hudba je příjemně chytlavá, atmosféra je velice podmanivá, jednotlivé postavy jsou velmi dobře zahrané, snad každá dokáže něčím zaujmout. Nejvíce se mi líbil sympaťák Timothée Chalamet, jemuž role Willyho Wonky sedla jako ulitá. Příběh je plný zajímavých nápadů, ani na chvíli nenudí, má velkou spoustu humorných scén, perfektně graduje, zkrátka ideální rodinná podívaná. Napadá mě snad jen jedna jediná výtka, a sice že Umpa-Lumpové mohli dostat mnohem více prostoru. Jinak ale maximální spokojenost, nečekal jsem tak povedenou a také tak pohodovou podívanou. Letošní sezóna snad ani nemohla začít lépe. Viděno v kině 7.1.2024. 10/10.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Už předchozí Spider-Man: Paralelní světy mě dokonale uzemnil, a to jak svým netradičním, skrz na skrz originálním vizuálem, tak i příběhem, kterému nechyběla akce, humor, emoce, chytlavost a také poutavost. Ve Spider-Man: Napříč paralelními světy tvůrci tohle všechno jen vybrousili k dokonalosti, film mi přišel ještě o něco nadupanější, svižnější a poutavější, vizuál je opět bezkonkurenční, svou nevšedností mě znovu naprosto ohromil. Snímek má spoustu silných momentů, ani na chvíli nenudí, nic zde není navíc, vše má své místo a svůj důvod. Potěšila mě velká spousta postav, z nichž každá je nějakým způsobem originální, zaujal mě i hlavní záporák, příběh je plný zvratů a nečekaných situací, vůbec mi nepřišlo, že film má něco přes dvě hodiny. Malinko mě naštval závěr, ten nemusel být tak zbrkle useknutý, nicméně nedá se nic dělat, musím si počkat na trojku, která, jak pěvně doufám, mě naprosto vystřelí z trenek. 9/10.

plakát

Jméno růže (1986) 

Jméno růže je i po těch letech stále prvotřídní historickou detektivkou, jejíž největší předností je kromě senzačního hereckého obsazení především hutná, vlastně až vyloženě špinavá atmosféra, kterou do jisté míry utváří ponuré opatství a také dobové kostýmy. Snímek tak působí neuvěřitelně autenticky a naturálně, má spoustu silných, někdy až děsivých momentů, příběh je nesmírně poutavý, postupně graduje až do závěrečného vyvrcholení, po celou dobu víceméně ani na chvíli nenudí, snad každá scéna zde má své místo a svůj důvod. Z herců se mi nejvíce líbili charismatický Sean Connery a démonický F. Murray Abraham. I ostatní postavy jsou však dobře zahrané, viz např. Ron Perlman či Fjodor Šaljapin. Geniální film, vynikající detektivka. 9/10.

plakát

Hra na oliheň - Série 1 (2021) (série) 

V životě by mě nenapadlo, že mě posadí na zadek jihokorejský seriál. Zpočátku jsem se bál, že se bude jednat o nějakou asijskou kravinu, ale vzrůstající zájem médií a pětihvězdičkové hodnocení mých oblíbenců mě nakonec donutilo si Oliheň pustit a jsem moc rád, že jsem se k tomu nakonec dokopal. Příběh zpočátku působí docela nenápadně, vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o nějaký drsný thriller. Po krátkém seznámení s hlavní postavou, ukázáním jeho života a pochopením jeho motivů se dostaneme do samotné hry, kdy teprve začíná ta pravá zábava. Vůbec mi nejde do hlavy, jak někdo mohl napsat tak zvrácený scénář, to množství nápadů je přímo dechberoucí, všechno v prvotřídní kvalitě včetně úžasné kamery. Míra brutality je neskutečná, násilí je až mrazivě realistické, tečou hektolitry krve, Saw se může jít zahrabat. Mimo to mě také zaujaly perfektně napsané a zahrané postavy, podařilo se krásně zachytit postupný vývoj jejich charakterů, opravdu excelentní práce. Díky povedené gradaci, vzrůstajícímu napětí a nespočtu zvratů se divák ani na chvíli nenudí, celých 8 hodin uběhne jak voda. Pevně doufám v další sérii, protože tohle se jen tak nevidí. Jednoznačně nejoriginálnější a nejpovedenější projekt Netfixu, s jakým letos přišel, zároveň i jeden z nejlepších seriálů Netflixu vůbec. 9/10.

plakát

Kukačky - Série 1 (2021) (série) 

Zpočátku jsem byl velmi skeptický, jelikož si o tvorbě České televize myslím své a podle mě jen zřídkakdy dokáže přijít s něčím novým, neokoukaným a hlavně kvalitním. Proto jsem prakticky až do zveřejnění poslední epizody s tímto seriálem vyčkával, v mezičase jsem poslouchal reakce okolí a občas přečetl nějakou tu menší recenzi. Nakonec jsem dospěl k tomu, že to asi nebude žádná hrůza, a jelikož ČT umožňuje shlédnutí všech epizod zpětně, pustil jsem se tedy do toho. Hned na začátek mě zaujala příjemně uvolněná atmosféra, ačkoliv se jedná o docela silné téma. Herci jsou suproví, nenašel jsem postavu, která by mi byla nesympatická, nebo která by nebyla dobře napsaná a zahraná. Klobouk dolů zejména před malými kluky, kteří hráli fakt parádně, ostatně stejně jako zbytek hereckého ansámblu. Zkrátka všichni podávají maximální výkony a na konečném výsledku je to sakra znát. Zpracování daného tématu je mimořádně povedené, tvůrcům se povedlo krásně vybalancovat silné téma s odlehčenými komediálními prvky, tím pádem seriál diváka pobaví i dojme, oceňuji i gradaci, plno zvratů, slušné tempo a především pak již zmíněnou atmosféru. Už dlouho se mi nestalo, že by mě tak odvařil český seriál. Ta přirozenost, lehkost, prostě neskutečné. Jediná věc, která mě neskutečně štvala, byla neustále třesoucí se kamera ve statických záběrech. To mi fakt lezlo na nervy. Jinak ale klobouk dolů, opravdu mistrovské dílo. 9/10

plakát

Wednesday - Season 1 (2022) (série) 

Jednoznačně jedno z největších seriálových překvapení letošního roku. Na Wednesday jsem se upřímně hrozně moc těšil, byť jsem měl obavy, aby to soudruzi z Netflixu zase nepokazili, jako spoustu svých letošních filmových či seriálových projektů. Jsem strašně rád, že se jim tento seriál tak povedl. Začnu asi u obsazení. Přišlo mi, že zde není ani jedna jediná postava, které by role nesedla nebo která by mně nějakým způsobem vadila, všechny charaktery mi bez výjimky sedly. Pochopitelně mě nejvíce bavila hlavní postava Wednesday Addamsové v podání Jenny Ortegy, ta je jasným středobodem celého seriálu, bavila mě neskutečně, snad ji v této roli nevidíme naposledy. Vizuál je nesmírně podmanivý, prostředí ve mně evokovalo školu čar a kouzel v Bradavicích, příběh je poctivá temná detektivka s hororovými prvky, tato kombinace se ve finále ukázala jako maximálně fungující a ideální recept na úspěch. Vliv Tima Burtona na celkovém vyznění seriálu je očividný, díky bohu za něj. Zpočátku jsem se bál stopáže a počtu epizod, nicméně nakonec mě i zamrzelo, že má seriál jen těch osm epizod. Jednu jedinou výtku bych měl jen k závěru, který mohl být malinko delší a epičtější, jinak ale nemám absolutně co vytknout. Je to zábavná, temná, tajuplná a děsivá žánrovka, kterou si zkrátka nelze neužít. Moc mě to bavilo, neskutečně příjemná a svěží podívaná, pevně doufám v další stejně kvalitní série. 9/10.

plakát

Leo (2023) 

Tak se nám Netflix opět pokouší uspět na poli animovaných filmů, a já jsem hrozně moc rád, že po fantastické Rodině na baterky přichází s dalším, neméně povedeným animákem Leo. Leo má zajímavý, vlastně i docela originální námět, je od začátku až do konce plný humoru a vtipných scén, příběh příjemně graduje a líbila se mi i jeho hlavní myšlenka. Film prakticky nemá žádné hluché místo, má svižné tempo, spoustu sympatických postav, kvalitní animaci, no zkrátka vše, co má kvalitní animák mít. Posledních několik filmů studií Disney a Pixar strčí Leo hravě do kapsy. Perfektně odvedená práce, absolutně nemám co vytknout. Už dlouho jsem se tak nepobavil. 10/10.

plakát

Delhi Crime - Série 1 (2019) (série) 

Opravdu velmi drsná kriminálka, jejíž největší předností je neuvěřitelná autentičnost a pochmurná, místy až mrazivá atmosféra, čímž perfektně vyniká nevlídné prostředí indického města Dillí, které zatím není filmařsky až tak profláknuté, tím pádem je velice atraktivní a musím potvrdit, že se jedná opravdu o mimořádnou podívanou. Už od samého začátku mě naprosto uhranula ta syrovost a drsnost, s jakou je tato kriminálka natočena. Veškeré dění působí maximálně uvěřitelně, sázka na do jisté míry neznámé herecké tváře tvůrcům rovněž vyšla, víceméně všichni podávají dobré výkony, nikdo zbytečně nepřehrává a jednotlivé role jsou tak realistické, až z toho místy docela mrazí. K samotnému příběhu se ani nechci nějak zvlášť vyjadřovat, doteď mi nejde do hlavy, že se vlastně jedná o reálný případ a upřímně je mi z toho stále na zvracení. Na druhou stranu oceňuji, že se tvůrci nebáli nenásilnou formou poukázat na společenské a sociální problémy, s kterými se Indie dlouhodobě potýká. Vůbec jsem třeba nepochápal mizernou úroveň tamní policie a celkově bezpečnostních sborů, což je v kombinaci s nefunkční justicí a neustálým vměšováním politiků opravdu děsivý a člověk si v takových chvílích uvědomuje, že se v té naší banánové republice zas až tak špatně nemáme. Co se týká zpracování, zde bych ocenil propracovanější nasvícení a celkově lepší kameru. Jinak jsem ale nadmíru spokojený, seriál hravě strčí do kapsy drtivou většinu současné západní produkce v daném žánru. Jasný důkaz, že i z Bollywoodu může přijít kvalitní a především nevšední filmařský zážitek. Pakliže jsou mé informace správné a Netflix chystá další sérii, zlobit se rozhodně nebudu. 9/10.

plakát

Pád domu Usherů (2023) (seriál) 

Mike Flanagan is back. Po těžce nepřístupné Půlnoční mši a povedeném Půlnočním klubu zde konečně máme po všech stránkách nesmírně povedený seriál, který je výborně natočený a zahraný, má vynikající atmosféru a ani na chvíli nenudí. Pád domu Usherů od začátku zaujme svým zpracováním a samotným příběhem, kdy každá epizoda je věnována něčemu malinko odlišnému, přičemž v pozadí stále probíhá hlavní dějová linka táhnoucí se celým seriálem, která vyvrcholí v dechberoucím závěru. Nenapadá mě nic, co bych seriálu vytknul. Každá epizoda je naprosto perfektní, plná zajímavých a někdy až vyloženě odzbrojujících scén, atmosféra by se místy dala krájet, herci jsou jednoduše senzační. Mike Flanagan zkrátka znovu potvrdil, že je nesmírně talentovaným a originálním tvůrcem, jehož další projekty budu s velkým nadšením netrpělivě očekávat. 10/10.

plakát

Banánový Joe (1982) 

Bud Spencer je má srdcová záležitost již z dob mého mládí. Dodneška mám moc rád jak jeho filmy s Terencem Hillem, tak i jeho sólové projekty, které zkrátka nestárnou a i po těch letech mě pokaždé pobaví. Ukázkovým příkladem je právě Banánový Joe. Jednoduchá komedie, která stojí a padá na fantastickém Budu Spencerovi, kterému role dobráckého vesničana sedla jako ulitá. Snímek je přímo napěchován výbornými humornými scénami, ani na vteřinu nenudí, dojde i na nějaké ty pěstní souboje, Bud Spencer často pobaví jen svou přítomností na place. Líbila se mi i příjemně uvolněná atmosféra, sympatická hudba, také některé vedlejší postavy se zde moc povedly. Banánový Joe patří mezi mé nejoblíbenější filmy s Budem Spencerem v hlavní roli, vynikající komedie, která prostě nemá chybu. 10/10.