Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný
  • Drama

Recenze (234)

plakát

Agora (2009) 

Dobrých filmů o Římu není nikdy dost. A myslím tím filmů skutečně zachycujících atmosféru doby, ne akčních podívaných, které by se mohly odehrávat kdekoliv a kdekoliv. A filmů z doby pádu Říma ještě méně. Proto jsem byl za Agoru vděčný. Jistě, autorská licence zapracovala, nad některými scénami jsem se pro jejich přehnanost a očividné přehrávání ošíval, ale já jsem Amenábarovi tu Alexandrii věřil. Líbily se mi i záběry z ptačí perspektivy, které skvěle dokreslovaly základní myšlenku filmu, že rozdělit cokoliv na dobré a zlé je hodně nebezpečná iluze.

plakát

Americký sniper (2014) 

Řemeslně velmi dobře zpracovaný film. Skvělé válečné scény, autentické prostředí, slušní herci. Jen za srdíčko mě to jaksi nechytlo. Upozorňuju ale, že nemám rád životopisné filmy. Ta mozaiková forma vyprávění mi prostě nesedí. Neumím se u ní tak dojmout jako u poctivého příběhu. Tady je prostě popis života jednoho vojáka. Vývojová linka: dětský lovec, kovboj, nadšený voják, zničený voják, voják co se úspěšně snaží být znovu civilistou, mrtvý voják, co se snaží být znovu civilistou, se nezadrhne, je očekávatelná (samozřejmě i proto, že příběh je známý) a jednotlivá zastavení na křížové cestě mají tak málo prostoru, že prostě nestačí zadrnkat na struny emocí. Alespoň na ty moje ne.

plakát

Anna Karenina (2012) 

Nemohu si pomoci, ale mně ta divadelní stylizace nesedla. Hlavně proto, že byla nedotažená. Na začátku mi to přišlo skvělé, ale později se od oné divadelní stylizace režisér podle mě odchýlil a přechází v klasický film. Za to jednu hvězdu dolů. A druhá hvězdička je za představitele Vronského, protože tenhle šampónek rozhodně není někdo, v kom bych viděl osudového muže, pro kterého by měla Anna zemřít.

plakát

Anthropoid (2016) 

Tenhle film mě donutil klást si otázku, jak bych se v dané situaci zachoval já. Když Gabčík s Kubišem stáli u silnice a čekali na Heydrichovo auto, honilo se se mi hlavou, co se asi muselo honit hlavou jim. A pokud tohle film dokáže, není podle mě špatný. Tak proč nemá hodnocení 5? Z jednoho jediného důvodu. Práce s časem se opravdu nepovedla. Plynutí času a poměrně velké časové rozestupy mezi jednotlivými obrazy ve filmu v podstatě není vidět. Boj v kostele se z epického šestihodinového obléhání smrsknul na několikaminutovou přestřelku. Tohle šlo určitě udělat líp.

plakát

Assassin’s Creed (2016) 

Předem říkám, že hry znám a nelze se od toho oprostit. Takže budu k přístupu tvůrců poměrně kritický. Měli k dispozici poměrně propracovaný svět s mnoha postavami a dostatkem volného prostoru k rozehrání vlastního příběhu (kdyby nechtěli udělat pouhé zfilmování hry). Místo toho vymysleli vlastní velmi jednoduchý příběh o tom, jak se (nějací) asasíni a (nějací) templáři perou o (asi velmi mocný) artefakt. Tohle podle mě není vlastní cesta opovrhující komerční hrou. Tomu se říká přiživení se na značce. Film nepovažuju za dobrý ani po řemeslné stránce. Scénář je horší průměr (pro znalce předlohy viz výše, pro neznalce plochý a s logickými dírami). Herecké výkony ucházející. Vizuální stránka slušná. Konec byl katastrofa. A to, že je zcela jasně náběhem na další díl (což je vždy znak nezdravého sebevědomí tvůrce nebo producenta), by mi asi vadilo ze všeho nejmíň.

plakát

Atlantida: Tajemná říše (2001) 

Moc zajímavý námět, zajímavé charaktery, pěkný vizuál. Ale příběh letí dopředu tak rychle, že nemáte šanci nic z toho zachytit. Zdálo se mi to, nebo i ty postavy mluvily, jako když mi za starých časů kazeťák přehrával rychleji? Jako by měl tvůrci hodně nápadů, které chtěli za každou cenu do příběhu dostat. Škoda, věčná škoda. Bohužel už chápu, proč se na tenhle film pozapomnělo.

plakát

Auto (1977) 

Až překvapivě dobrý horor. Parta policistů z malého městečka bojuje proti něčemu, čemu nerozumí, ale je jasné, že to musí zničit. A to rychle, protože oběti přibývají. A jediný, kdo tuší, co za tím vězí, je ochmelka, kterého nikdo nebere vážně. SPOILER A pozor, klišé se nekoná, nikdo ho ani nezačne brát vážně. Za mě velmi příjemné překvapení,

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Tohle už fungovalo daleko lépe, než Infinity War. Alespoň pro nepravidelného diváka. Karty byly rozdány v předchozím filmu, takže sice ne všechny souvislosti pochopíte, ale už na nich není tak závislá atmosféra filmu. Jinak řemeslně velice slušná podívaná. Multiverse nemusím, ale sloužil je jako půjčovna kamenů, takže i to se dalo. Pro náhodného diváka po Infiniti War o hvězdu lepší než Infinity War.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Nesplnil jsem asi důležitou podmínku a neviděl všechny předchozí filmy, natož ve správném pořadí. Přesto si myslím, že film by měl fungovat i sám o sobě. Možná ne tak dobře, ale stále je to samostatné dílo. A Infinity War jsou fajn. Akce, známí hrdinové, epická bitva. Ale přesto je to všechno takové sterilní, umělé. I když CGI není špatné, z filmu přímo čiší, jak je jím napěchován. Navíc film přímo volá:"Tady to vrcholí, na tohle jsi celou dobu čekal!" Ale tohle si podle mě může dovolit třetí díl předem známé trilogie, ne první část dvoudílného filmu, co stojí víceméně samostatně. Možná je to úžasné, ale pokud mi neznalost univerza ubrala víc jak jednu hvězdu ze zážitku, není to za mě cesta, kterou by se filmy měly dát.

plakát

Barbie: Motýlí víla (2008) 

Příběh byl slušný, místy dokonce i napínavé, zajímavé postavy, které se i nějak vyvíjejí. jen možná to poselství, že všude dobře a doma nejlíp bych si odpustil. I technické zpracování ušlo, rozhodně bylo lepší, než u jiných Barbie filmů, které jsem nedobrovolně s naší dcerkou viděl. Celkově slušná pohádka pro děti.