Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (354)

plakát

Absolvent (1967) 

V jednoduchosti je síla a (jak vidno) k tomu, aby se film stal kultem, to stačí. Dustin Hoffman je famózní, Anne Bancroft je famózní a Katharine Ross... ta je taky fajn :) Každopádně se jedná o precizně odvedenou práci ve všech směrech a co scéna, to perla (v dobrém slova smyslu). No a kdo by proboha neznal soundtrack od Simona a Garfunkela? To snad ani nejde. Jediné, co mě zaráží, je rok vzniku tohoto filmu - 1967? Nehádal bych, nikdy. Neexistuje lepší důkaz nadčasovosti, a proto mám Absolventa tolik rád.

plakát

Aeon Flux (2005) 

Zvláštní sci-fi, které ocení spíše víkendoví diváci tohoto žánru, než-li zatvrzelí fanoušci. Tak či onak, jedno Aeon Flux upřít nelze – má spád, nápad a dobře vypadající hlavní hrdinku – minimálně pro mužskou část publika nepochybně pádné argumenty. Akční pasáže jsou napínavé a není jich málo a totéž platí pro zvraty příběhu (které jsou možná poněkud předvídatelné, ale rozhodně neurazí). Různé nápadité detaily také potěší (za všechny například explozivní kuličky, které se kutálejí za pískotem) a co samotná Aeon Flux? To je taková Lara Croft budoucnosti. Pokud se vám tyto faktory zamlouvají, pak nemůžete s tímto filmem prohloupit.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Smrt na Nilu (2004) (epizoda) 

Nejlepší film se Suchetem jako Poirotem a vlastně nejlepší film s Herculem Poirotem vůbec, poněvadž lepšího Poirota než Davida Sucheta zkrátka není. Původní verze s Ustinovem z roku 1978 mi příjde podstatně slabší, zejména kvůli úpravám příběhům a postav. Zde se autoři nesnažili trapně upravit příběh, aby byl "napínavější" a drželi se knihy. Vytvořili tím pádem po všech směrech dokonalou adaptaci.

plakát

Ajťáci (2006) (seriál) 

Povedený britský sitcom, kterému porozumí i ti, kteří netuší, co je to BIOS, router, PHP, socket, nebo java. Je to zkrátka zábavná podívaná, která se (kupodivu) díl od dílu zlepšuje, a které podle mého ani český dabing (narozdíl od tvrzení jiných) neuškodí, ba naopak. Vtipné, až absurdní situace jsou skutečně humorné, a už sama komická podstata postav k tomu vyloženě směřuje. Téma kaceláře IT bylo vyždímáno maximálně, co bude dále.

plakát

Albert Nobbs (2011) 

Glenn Close coby Albert Nobbs... Nemohu si pomoci, ale toto byl podle mě výkon hodný Oscara. Docela dobře chápu, že většina diváků od tohoto filmu očekává něco ve stylu "cesta do hlubin transvestitovi duše à la 19.století," ale nejsem si jist, zda něčím takovým tento snímek skutečně je. García se k tématu postavil se značným odstupem a rezervovaností a výsledkem je překvapivě naprosto skvělá, působivá podívaná bez (dnes už takřka nezbytné) umělé emoční kotvy, která by nás táhla na dno moře laciného sentimentu. Zároveň však věřím, že většiny lidí se příběh Alberta Nobbse alespoň trochu dotkne. I bez této berličky.

plakát

Ally McBealová (1997) (seriál) 

Pro mě naprosto a bezkonkurečně jeden z nejlepších seriálů vůbec! Důvod je ale neznámý i mě - humor Davida E. Kellyho je mi v tomto případě zkrátka až nezvykle blízký. Trochu slabší, ale stále velmi vtipná 5. řada nijak nemůže snížit hodnocení. Atmosféra, vtipy a originalita v každém směru - to proto je Ally McBealová pro mě THE BEST.

plakát

Americké psycho (2000) 

Toto byla skutečně otravná podívaná. Tolik povýšenosti, svrchovanosti a arogance ve všem, co ve filmu je, nedává divákovi takřka žádnou možnost skutečně sympatizovat s nějakou postavou. A proč se potom na takový film dívat? Christian Bale i Williem Dafoe se snažili, jak jen mohli, ale ani oni, díky omezenosti svých postav, toho moc nezmohli. Když je něco ploché, tak to ploché zkrátka je a nic s tím nenadělá ani sebelepší herec. Mít zajímavý námět nestačí a snaha každého šokovat přehnaně brutálními scénami... Kdo na tohle v dnešní době může skočit? To mi pak vstávají vlasy hrůzou ve chvíli, když je někdo toto béčkové dílo schopen označit "kultovním filmem" - to je na mě opravdu moc. Asi jsem na úplně jiné vlně, když chci od filmu takovou zbytečnost, jakou je duchaplná myšlenka.

plakát

Americký sniper (2014) 

Původně jsem chtěl napsat sáhodlouhý komentář o tom, co se mi na tomto filmu nelíbí. Rozhodl jsem se ale vytknout pouze jedinou věc, která, myslím, mluví za všechny: Je-li ve válečném filmu stejný počet dětských herců jako v průměrné rodinné komedii, je to zatraceně špatně.

plakát

Annabelle (2014) 

Už dlouho jsem v hororu neviděl, že by hlavní hrdinka byla takové nemehlo. Jasně, všechny postavy musí být občas více či méně natvrdlé, to už je nejspíš úděl žánru, ale tady mi přišla hlavní postava vyloženě nemotorná - věčné zakopávání, prsty v šicím stroji, klíče padající na zem... Za podobný repertoár by se nemusel stydět ani inspektor Clouseau. Ale vážně, tento problém je spíše třešničkou na dortu nekonečné nudy - všechno ve filmu neskutečně trvá, než se začne strašit, uběhne snad polovina filmu, neuvěřitelně velké množství dlouhých záběrů, které nic neříkají, po chvíli vyloženě vytáčí, lekacích scén bych napočítal na prstech jedné ruky, příběh, který je recyklovaný snad po sté, nemá ani špetku invence... A samozřejmě neskutečně laciný závěr napařil celé show pomyslnou korunu. Děkuji pěkně, jednou a stačilo.