Reklama

Reklama

Ally McBealová

(seriál)
USA, (1997–2002), 148 h 24 min (Minutáž: 42–4242 min)

Tvůrci:

David E. Kelley

Hudba:

Danny Lux

Hrají:

Calista Flockhart, Courtney Thorne-Smith, Greg Germann, Lisa Nicole Carson, Jane Krakowski, Peter MacNicol, Portia de Rossi, Lucy Liu, Vonda Shepard (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(112)

Obsahy(1)

Hlavní hrdince Ally McBealové je dvacet osm let a je absolventkou práva na Harvardově univerzitě. Zatím je svobodná, přestože větší část svého života byla silně spjata s přítelem Billym Thomasem. Kamarádili se spolu od sedmi let. Hráli si dohromady na ulici, společně také prožili dobu studií a později se stali milenci. Když Ally byla vybrána ke spolupráci v prestižním právnickém časopisu Law Review a Billy ne, jejich cesty se náhle rozešly. Po nějaké době osud zavál Ally do "malé" advokátní kanceláře, kterou vede její známý ze studií - Richard Fish. Ten se v prostředí soudů a právníků pohybuje jako vychytralý žralok, který přesně ví, kde a kdy navázat ty správné kontakty. Právě on nabídne Ally profesní útočiště. A ironií osudu zde hned první pracovní den potká svého Billyho. Ano, skutečně - toho samého, s nímž se kdysi tak dlouho a důvěrně znala. Jenomže Billy je teď ženatý s krásnou a chytrou blondýnkou... Komediálně laděný seriál Ally McBealová je vystavěn na rozporu dvou světů: toho všem dobře známého, reálného - a světa fantazií. Díky zobrazení vnitřních představ a vnitřního hlasu hlavní hrdinky máme přehled o tom, co si Ally skutečně myslí o klientech, svých spolupracovnících, mužích anebo ženě svého bývalého milence. Její vnitřní život tak navíc dostává originální, bohatší a komediální polohu. Scenárista seriálu, David E. Kelley, nenechá představitele svých postav, ale ani diváky, "odpočinout": často nečekaně mění vývoj děje během jediné epizody, jindy nachází překvapivé navázání "příběhu" hlavní hrdinky hned v následující části. Pro představitelku Ally byla v konkursu vybrána herečka Calista Flockhartová (nar. 11. listopadu 1964 v Illinois) - vysoká, štíhlá, obdařená příjemnou a nekonveční tváří s velkýma očima a širokým úsměvem. Svou dráhu začínala na divadle, kde zaujala jako zlá Nataša ve Třech sestrách. Na Broadwayi debutovala úspěšně ve Skleněném zvěřinci, za roli v této hře obdržela cenu Nejlepší nový talent. Ve filmu se poprvé vyrazněji zablýskla v dramatu Petera Cohna Opilci, později hrála v úspěšné komedii Ptačí klec a v nejnovější filmové verzi Shakespearova Snu noci svatojánské. Málokdo z diváků tuší, co někdy obnáší odvrácená tvář účinkování v seriálu a s tím spojené obrovské popularity: například před samotným natáčením televizní producenti donutili Calistu, aby pro roli Ally zhubla více než deset kilo, což této fyzicky křehké ženě příliš na zdraví nepřidalo. V současné době Calista Flockhartová žije se známou hereckou hvězdou Hollywoodu, kterou není nikdo jiný než Harrison Ford (Blade Runner, Svědek, Hon na ponorku, Vysoká hra patriotů a také titulní hrdina volné Spielbergovy trilogie o Indianu Jonesovi). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (346)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Nejlepší scéna je jak Ally pije kafe s Georgiou.Na to se prostě nedá zapomenout. Richard Fisch je ten správnej blázen a Piškot zas úplnej magor.Vlastně v celém tomhle seriálu se to hemží ulítlýma lidma a to se mi líbí. A jestli má někdo proti tomuhle seriálu nějáky velký připomínky, probodnu ho pohledem a lá Lucy Liu. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Právnické seriály v sobě mají určité kouzlo. Tedy alespoň pro mě, často se totiž odehrávají ve velkých městech, motá se v nich spousta hezkých lidí a tak vůbec, točí se to okolo spousty peněz, což je vždycky velká sranda. No a co teprve, když do nich vhodíte neurotickou, roztomilou, překrásnou, chytrou a bláznivou Ally McBealovou! Další z kategorie seriálů, které nejdou nemilovat. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Bylo hezké sledovat epizody tohoto seriálu tehdy před tolika lety....Líbí se mi jakási naivnost Ally a k tomu i její profesionalita.Zvlášť perfektní díl pro mě byl 20.díl 4.série kde se soudil Sting s manželem jeho bláznivé fanynky z naprosto nepochopitelných důvodů a poté zpíval(s Robem Downey jr.) na narozeninové párty již zmíněné Ally. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

Zlatý Glóbus - cena (4) - 55. ročník (za rok) 1997 - *Nejlepší seriál (komedie / muzikál), *Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Calista Flockhart, 56. ročník 1998 - *Nejlepší seriál (komedie / muzikál), 58. ročník 2000 - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Robert Downey Jr. + nominace (8) - 56. ročník 1998 - Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Calista Flockhart, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Jane Krakowski, 57. ročník 1999, 58. ročník 2000, 59. ročník 2001 - Nejlepší seriál (komedie / muzikál), Nejlepší herečka v seriálu (komedie / muzikál) - Calista Flockhart ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ally McBealová je zrejme najkvalitnejší seriál konca minulého storočia. Rieši v rámci jedného dielu dve veci naraz, a to prípady a milostné vzťahy. Často krát sa myšlienkovo prekrývajú. Prípady majú vždy myšlienku, sú výborne vypointované a je nad čím premýšlať. Vzťahy (prevažne hlavnej hrdinky) sa viac zameriavajú na city, ako na sex, čím je mi seriál bližší, ako napríklad Sex v meste. ()

Galerie (277)

Zajímavosti (37)

  • Při scéně na záchodech hraje „You're The First, The Last, My Everything“ od Barryho White a po ní následuje „Love Serenade“ od Barryho White (Duoscop)
  • Lucy Liu sa pôvodne uchádzala o rolu Nelle Porter, ktorú nakoniec dostala Portia de Rossi. Rola Ling Woo bola až neskôr vytvorená špeciálne pre Lucy. (ekogarniza)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Ally to znovu rozjede!

Ally to znovu rozjede!

27.02.2006

No, ne tak úplně docela, ale pokud někomu chyběla Calista Flockhart, hlavní představitelka Ally McBealové, může se těšit na její televizní comeback v seriálu BROTHERS AND SISTERS. V společnosti… (více)

Reklama

Reklama