Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Historický

Recenze (15)

plakát

Éra samurajů: Bitva o Japonsko (2021) (seriál) 

Nebylo to vůbec špatný. Jasně, bylo tam toho spousta opomenuto ze sociální a společenské roviny, ale o to seriálu zjevně nešlo. Šlo mu o vylíčení událostí z pohledu válečnického a zuřivosti a pro někoho možná temných stránek samurajů. A to se mu povedlo mistrně. Stejně tak si milovníci a obdivovatelé krásných samurajských zbrojí mori, kimon a celkově japonského středověkého prostředí přijdou na sví. Jenom poslední díl mi přišel takový moc zrychlený a stručný, z dění před Sekigaharou a snah Micunariho o sestávení spojenectví tam mohlo být o něco víc, tam to byly totiž hodně zajímavé šachy. Jediný, co mě ale chvílema celkem vytáčilo, byly komentáře od daných historiků k průběhům bitev, typu "krev tekla proudem a řev umírajících vojáků se mísil se zvuky o sebe narážejících mečů", nebo "byl to masakr" a tak, který zjevně měly znít jakože děsivě a fantasticky, ale ve výslekdu to vypadalo spíš hloupě. Já ti nevím, ale takhle podle m vypadá naprosto každá bitva, těžko se tam budou hodinu a půl v županech mlátit polštářema a pak se rozejdou domů, protože už je čas jít spát.

plakát

Zakuro zaka no adauči (2014) 

Příběh se nese v klasicky japonském melancholickém duchu s pomalejším tempem, důrazem na maličkosti a obrazové výjevy (obzvláště scény ve sněhu na začátku jsou vizuálně takřka dokonalé). Ve filmu se ale najdou i pár úsměvných momentů, ke kterým dochází při střetu 2 světů - v podobě Šimury, který pořád jakoby žil v době Edo, a zbytku společnosti, který se přizpůsobil měnícím se pořádkům. Závěr filmu poměrně překvapivý a takový trochu "ne-japonský", ale v mých očích na filmu neubralo. :)

plakát

Válečníci (2007) 

Jet Li zase v jiné podobě - v brnění. Nejvíce bych asi vypíchl tyto dvě scény - nelítostná poprava zajatců, kde docházelo k zajímavému střetu morálky a chladného rozumu, a pak finální souboj 1 na 1, kde Jet ukázal naprostou extratřídu. To, s jakou syrovostí a ničivostí dělal techniky, sem ještě neviděl.

plakát

Tenkrát v Číně (1991) 

Skvělý Jet Li, v takovém kabátku Jackieho Chana, kde představuje jakéhosi naivního, lehce přitroublého dobráka... s dokonalými bojovými schopnostmi. Tahle kombinace mi přišla poměrně zajímavá. Výtečné bojové scény jsou tak protkány nevinným čínským humorem. Oproti hollywoodským filmům, kde Jet hraje samé drsňáky, to je zajímavá a příjemná změna.

plakát

Malý Velký Bojovník (2010) 

Jackie Chan, jak ho neznáme. Přestože film i tak obsahuje svojí dávku humoru (především v první polovině filmu), tak ve druhé polovině se film velice zajímavě překulí do vážnější atmosféry, která vrcholí takřka epickým závěrem, kdy "i hlupák procitne." Vážná tvář Jackiemu sedí, a přestože to je první film, kde nesvede ani jeden souboj (což mě nejprve maličko rozesmutnilo), tak to ve výsledku vůbec nevadí. Kouzlo filmu leží jinde.

plakát

Obávaný bojovník (2006) 

Jet Li v naprosto bestiální formě + krásný vhled do čínské kultury = famózní dílo. Doporučuji kouknout na prodlouženou verzi, která se o něco déle věnuje jeho dětství a především životu v té horské vesnici, kde si bude muset projít i jedním soubojem s jakýmsi bojovníkem z vedlejší vesnice.

plakát

Fang Shi Yu (1993) 

Skvělý Jet Li, skvělé souboje. A opět, podobně jako u Tenkrát v Číně, i poměrně velká dávka humoru.

plakát

Krvavé pobřeží (2009) 

Nádherný, přenádherný válečný epos. Nechybělo tomu nic - akce, skvělé bojové choreografie, hudba, kostýmy. Doporučuji ale kouknout na nezkráceno verzi, která dohromady nabízí bezmála 5 hodin zábavy.

plakát

Lukostřelci (2011) 

Velmi povedený historický válečný kousek, který dává nahlédnout do starého korejské (tehdy ještě hodně čínského) prostředí. Kromě scény s tygrem (:D) nemám co vytknout.

plakát

1597: bitva u Myeongryang (2014) 

Ale jo, hodně zajímavý snímek, ukazující, jak důležitá je na bitevním poli psychika a víra ve vítězství. Samotná bitva je podaná velmi věrohodně a přestože se menšina brání proti ohromné přesile, tak důvod jejich odolávání má i svoje logické opodstatnění. Jedinou maličkost, co bych vytkl, je to, že i "Japonce" hráli Korejci, což sem nemohl moc strávit, protože to na tý jejich japonštině bylo hodně poznat.To ale běžnej divák asi ani nepostřehne.