Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (404)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nejsem zastáncem zvyšování sebevědomí čínského národa a mé wu-shu by rovněž potřebalo trošičku vypilovat, ale jsem fanda zásadních životních rozhodnutí. Já jsem se v útlém věku rozhodl, že nebudu kouřit, což považuji za o něco snažší závazek, než když se Huo Yuan Jia rozhodl, že nabančí každému, kdo si o to řekne. A jelikož se nevyhýbal žádné konfrontaci chodidel s čelistmi, tak to snad ani nemohlo být nudné. I když z nikoli časově nevýznamné metodiky sázení rýže jsem zase tak na větvi nebyl. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film jde v tradičních stopách Hong Kongských filmů a můj nejoblíbenější WuShu bojovník posledních let Jet Li ukazuje proč je stále hvězdou. Jeho kreace a bojové umění je perfektní a jeho proměná, na které prakticky film stojí, je bezchybná. Z arogantního pomstichtivého fracka k hrdinovy národa, který je symbolem pro všechny okolo. Pokud opravdu existuje o 40 minut delší verze moc se na ni těším a doufám, že přibudou některé další roviny, který příběh hrdiny národa nabízí. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúca akčná dráma s Jet Lim v hlavnej úlohe. Má perfektný príbeh o majstrovi bojových umení Huo Yuan Jiaovi, ktorý už od detstva sníval o tom, že raz bude najlepším, čo sa mu aj podarí a o pár rokov neskôr už prakticky nemá konkurenciu, lenže mu na rozdiel od skutočných majstrov chýba pokora a rešpekt. No keď po usmrtení svojho konkurenta je z pomsty vyvraždená jeho rodina, odíde do ústrania a ujmú sa ho príjemní dedinčania, kde spoznáva úplne nové stránky života a stáva sa lepším. A tak sa z neho postupne stáva skutočný majster bojových umení, ktorý už ale nemôže bojovať len za seba, ale aj za celú Čínu. Spracovanie je úžasné, zážitkom je aj skrátená verzia, ale kvalitnejší je len predsa režisérky zostrih, kde má všetko skvelé ešte viac priestoru a pôsobí to plynulejšie. Film by sa dal rozdeliť na tri podobne dlhé časti, prvá je prakticky čisto akčná a hlavný hrdina je ešte namyslený bojovník, takže sa k nemu nedá vytvoriť až tak kladný vzťah, ale pre skutočný zážitok z filmu je táto fáza potrebná, aby bolo potom úžasné sledovať, ako sa postupne mení, o čo sa postará hlavne stredná časť, ktorá je takmer bez akcie, ale aj tak ju mám z celého filmu najradšej a záverečná tretina je už opäť akčná, správne patriotistická a s nádherným záverom, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo som kedy videl. Ale celý tento film je skvelý zážitok s množstvom nezabudnuteľných scén, ktorý funguje dokonalo po všetkých stránkach a nemám rád z neho iba jednu scénu, súboj s majstrom, ktorého hlavný hrdina usmrtí, ale jej prítomnosť samozrejme chápem, má tu zásadný význam. Akcie je tu dosť a je perfektná. Súboje majú vynikajúcu choreografiu, sú skvelo natočené, rozmanité a aj pomerne drsné, síce sa občas objaví nejaký nereálny prvok, hlavne niektoré zvláštne skoky, ale to je len detail, ktorý celkový zážitok z nich nemôže ovplyvniť. Najviac sa mi páči celé finále, takže štyri perfektné súboje, obzvlášť ten záverečný, všetky súboje z prvej tretiny, zaujímavý súboj proti američanovi, ale s výnimkou toho spomínaného, ktorý skončí smrťou sú skvelé všetky. Herecké obsadenie je vynikajúce, Jet Li vo svojej životnej úlohe, zvládol ju dokonalo po všetkých stránkach, veľmi príjemná Betty Sun v jednej z mojich najobľúbenejších ženských hereckých úloh, výborný Shido Nakamura, v malej úlohe potešia aj Collin Chou alebo Nathan Jones a plno výborných vedľajších postav. Réžia a technická stránka sú dokonalé, Ronny Yu tu predviedol prvotriednu prácu, zvládol akciu, emócie a všetky tieto žánre. A páči sa mi aj hudba. Obávaný bojovník je jeden z najlepších filmov, aké som kedy videl, úžasný zážitok. 93% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem u mě určitě Jet Li malinko stoupl v kurzu a v jeho případě rozhodně proměna k lepšímu vzhledem k jeho předchozímu filmu - Utržený ze řetězu. Dokonce sem tam na něm byly znát i nějaké emoce, smích, smutek, radost, nebo třeba vztek, úplně jsem valil oči! Obávaný bojovník sice není taková pecka, jako třeba první Ip Man, ale v rámci svého žánru je to hodně nadprůměrná podívaná o tom, že pýcha předchází pád a také o jednom bojovém umění, zvaném WuShu z období zhruba před 100 lety v Číně. Nutno podotknout, že jsem měl k dispozici verzi, která trvá 141 minut, snad to nebylo na škodu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem neviděl tak kvalitní souboje, kterými se může pyšnit právě tento film. Jejich choreografie, to jak jsou natočeny, ty ladné, nádherné pohyby, se kterými se Jet Li pohybuje. To všechno je tak krásné a čisté, že nemůžu jinak a musím tomuto filmu dát čistých pět hvězdiček. Ten příběh totiž rozhodně potěší. Obávaný bojovník je pro mě totiž opravdu hodně velké překvapení. Dost možná nejlepší Liho film, který jsem kdy viděl. Jeho potenciál byl řádně využit a začíná mě mrzet, že ho nedokázal někdo využít už dříve, minimálně tak dobře jako v tomto filmu, a to také doufám, že se časem napraví, protože čas se krátí a Jet Li právě už kolikrát tvrdil, že sekne s herectvím, je jen otázka času, kdy s tím opravdu sekne, nebo možná jen vyhrožuje, aby nakonec dostal takové role, jako právě zde. Nádherný, citový film, který se rozhodně nezapře s jeho původem. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Michelle Yeoh má vo filme malú úlohu, no jej scény boli zo skrátenej, 100 minútovej verzie, vystrihnuté. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones je tak vysoký (meria 211 cm), že v hoteli kde bol ubytovaný, museli spojiť dokopy tri postele, aby sa mohol pokojne vyspať. (m.a.t.o.)
  • Hercules O´Brien byl ve skutečnosti Brit, ve filmu z něj scénáristé udělali Američana. (Dinsberg)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama