Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (299)

plakát

Logan: Wolverine (2017) 

Je to zkrátka 'one of a kind'. Nejnaturalističtější, nejotevřenější, nejupřímnější, nejoriginálnější, nejvyzrálejší. Důstojné rozloučení ve wolverinovském stylu jak ho neznáme s formáty jedné velké kultovky. Mimořádně vydařený byl výběr Dafne Keen do role Laury. Skutečná filmová delikatesa! 90%.

plakát

Rychle a zběsile 8 (2017) 

Tak jsem minulý týden zavítal do kina na FF8 a musím dát za pravdu těm, co tvrdily, že je hodnocení tohohle filmu na ČSFD přepálený. Je, a to sakra hodně! Prostě čeho je moc, toho je příliš. Patrná snaha vracet se v některých bodech k první dílům se spíš vymstila. Kombinace klasiky a hi-tec megalomasntký testosteronový akční nálože prostě dohromady nefunguje. Neužil jsem si jedinou akční scénu. Po technické stránce je to špičkově odvedená práce (ještě aby ne, když na to mají čtvrt miliardy dolarů). Dějová konstrukce je totiž natolik tupá a vymykající se logice, že to potopí celý film. Nejde jen o prakticky absolutně nemožný momenty, jde o momenty zcela absurdní, jejichž vznik a existenci lze pochopit jedině pod vlivem LSD. Člověk už se ani neptá "jak", jen nechápavě křičí "proč". Co touhle scénou a situací chtěl básník vůbec říct??... A co jako fanda F&F (filmů, né tý módy z Tesca) opravu nezkousnu, je přeměna zabijáka - vraha jedný z hlavních a nejsympatičtějších postav - v parťáka, co se tváří jako roztomilá Stratfordská chůvička. Ne-e! Ten jeho humor fungoval v první scéně, ale když už ho opakují pošestý, ztrácí to vtip. Stejně tak verbální kohoutí zápasy dvou černých aktérů o srdce IT nováčka v sukni. Dom má rád silný americký káry, Brian měl slabost pro natuněný Japonce, Hobbs se nevejde do ničeho menšího než do obrněnýho monster trucku. Bez Briana tomu něco chybí. Je to pořád o autech, jenže v hlavních rolích dvacetilrový Charger a třicetitunový bunkroidní Wrangler! A to nějak není ono. Prostě všechno špatně. 40%

plakát

Česko Slovensko má talent 6 (2016) (pořad) odpad!

A tak to já zase talentovky mám rád. Vždycky sleduju tu originální, britskou, verzi. Ta je nejen nejlepší, ale i nejprestižnější, proto je vždy na co se dívat. A jak porota, tak moderátoři, jsou super. Bohužel ty české soutěže (nebo jak bývá poslední dobou zvykem z naprosto nepochopitelných důvodů stupidně "česko-slovenské") mají katastrofální úroveň. Ani nejde o výkony některých kašparů, kteří si to přišli "zkusit" nebo zoufalců, co si o sobě doopravdy myslí, že něco umí. Člověk zkousne i to, že těch opravdových talentů, co vyrazí dech, je jak šafránu. Celá show působí, slušně řečeno, komicky a postrádá vážnost. Už jen ta výhra - ceny v hodnotě 50.000€. Čekám, kdy v dalších ročnících budou hlavní výhry stravenky. Stávající moderátorská dvojice je zatím asi ta nejméně trapná, ale i tak to nestačí. Společně s porotou tvoří tedy 6 celebrit, kde 4 z nich jsou Slováci - moc vyrovnané to tedy není. Ale to by mi ani nevadilo, protože ta slovenská část je lepší. Co mi doopravdu vadí asi nejvíc, je totálně neprofesionální porota. Slávik uměl být někdy zbytečně arogantní a opravdu zlý, jenom protože mohl, ale stále má jeho slovo a názor nevětší hodnotu. S příchodem Diany a zmizením Krause, Dejdara a Mareše se to trochu ustálilo, ale pořád je to bída. Prachař je sice méně ubohý než jeho předchůdci, ale pořád je to na porotce málo. Vhodnějších adeptů na jeho místo by přitom bylo dost. Koho doopravdy nemůžu vystát, je Lucie Bílá. Hloupoučké pokrytecké sluníčko, jehož jediným, za to velkým, kladem je pěvecký talent. Člověk by si řekl, že někdo jako ona, kdo má tak velké zkušenosti se zpěvem a hudbou obecně, bude pro porotu nepostradatelným článkem a především významným přínosem. Opak je pravdou. Když už zrovna při vystoupeních neječí jako kráva, zmůže se maximálně na hodnocení typu "jsi neuvěřitelná", "ty máš tak čistou duši" nebo "jste milý, ale ne". Toto nikdo od několikanásobné slavice slyšet nechce. Je tam kvůli svému odbornému názoru, kterého jsem se za x ročníků této show zatím nedočkal. Zajímavé je, že když jsem sledoval zatím poslední ročník X-Factoru, velmi mile mě překvapila mlaďoučká Celeste Buckingham, jak věcně, zkušeně a vyspěle mluvila a honodtila. Ta by celou Bílou v ČSMT strčila do kapsy několikrát... Teď z tochu jiného soudku - také vám připadá, že je ČSMT zatím pouhou reklamou na Renault?

plakát

Deadpool (2016) 

Osobně jsem si musel návštěvu kina zopakovat a klidně bych šel na kapitána Deadpoola, tedy JEN Deadpoola, i potřetí. Po stránce efektů je to taková typická marveloidní klasika, i když na super'hero' movie bylo akce poskromnu. Co asi oslovilo každého, byla překvapivá velmi štědrá nadílka svérázného, ležérního, infantilního, mnohdy černého nebo absurdního humoru, která většinu diváků baví asi nejvíc. Nezapomentelné hlášky a momenty, které se již dnes stávají legendárními. Hodnotím jako suveréně nejvtipnější Marvelovku a jsem zvědavý, jestli se Deadpool v dalším dílu setká s ostatními mutanty - to by mohlo koncept celých X-Men posunout úplně někam jinam. Obecně nemám rád, když postava ve filmu hovoří cíleně k divákům a kouká přitom do kamery a musím říct, že i tady mi to vadilo. Na kráse téhle podivuhodné hříčce myšlenkových pochodů to ale nijak neubírá.

plakát

Den nezávislosti: Nový útok (2016) 

Ovliněn vlnou negativních recenzí jsem skepticky očekával to nejhorší. A světe div se, pokračování Emmerichovy sci-fi klasiky považuji za celkem zdařilé. V čem Nový útok rozhodně exceluje, je grafické zpracování a speciální efekty. To klobouk dolů! Na to by se dalo koukat i bez zvuku. Takto zdařilou a atraktivní počítačovou animaci nám Emmerich ještě nenabídl. První polovina filmu mě vysloveně nadchla, zatímco druhá už se začala trochu ztrácet a utápět v příkopu vaty, kterou museli zaplnit posledních 45 minut. Vypadá to, jako kdyby první polovinu dělali dva roky a pak zjistili, že na zbytek jim zbývají už jen dva měsíce. Škoda, že si tu tvůrci nedali trochu víc práce a nezapojili své mozkové závity. Viz. otec Jeffa Goldbluma (nevím, jak se ta postava jmenuje) - proč tam proboha je?? Zbytečná postava, která je tam jenom proto, aby mohla cestou nabrat dalších x zbytečných postav a jezdit po poušti autobusem, zatímco nad nimi dva světy svádí válku o naši planetu. Btw nebyla náhodou manželka Willa Smithe v prvním díle tanečnice v baru? Docela šok, když z ní ve dvojce najednou udělají lékařku... Co mi opravdu vadí, je ta předpotopní hudba a la 101 dalmatinů a zbytečné dětinské dialogy a la...... no taky 101 dalmatinů. Ještě víc než první díl (ještě víc než kterýkoli Emmerichův film) je Nový útok narvaný americkým kýčem ve všech možných skupenstvích. Opravdu by tomu neškodilo trochu nadhledu a zamyslet se nad tím, jestli je skutečně důležité v závěru vyzdvihovat jako největší vítězství takovou slaboduchou banalitu jako naplněnou lásku dvou amerických pilotů, když globální výsledky ukazují zachráněnou lidskou civilizaci, zničené kontinenty a miliardy mrtvých a nakonec porážku mimozemské civilizace a rozpoutání nové války s dosud neznámým druhem na opačné straně galaxie. Chtělo by to trochu víc vážnosti a uvědomit si, že v takovém příběhu nejde o osud jednotlivce, ani jedné země, ale celého světa a všech lidí naší planety - a že v tomto měřítku zachráněný pejsek opravdu ztrácí hodnotu. Nestačí. aby se hrdinové jen tupě usmívali a drželi se za srdce, když zahlédnou vlát zbytky americké vlajky. Ve finále nový Den nezávislosti takový debakl uričtě nebyl a za prvním dílem zase tolik nepokulhává, i když Willa Smithe jsem postrádal. A musím přiznat, že na další pokračování se už docela těším.

plakát

Doktor Strange (2016) 

Po vizuální stránce je tahle marvelovka orgasmickým zážitkem. Ten smysl pro detail, pohrávání si s prostorem, promítání vlastní představivosti do materiální podoby, to je prostě skvost. Vynikající práci odvedl i Giacchino, který svou hudební tvorbou úžasné podívané ještě krapet přidá. Potěšení pro oči je jedna věc, avšak potěšení pro mysl je věc druhá. Bohužel, toho se mi tu zas tolik nedostává. Chápu, že se filmová projekce musí opírat o literární komiksový originál, ale celá zápletka je taková bez nápadu. V první řadě se mi potvrdil můj skeptický předsudek, že Benedict Cumberbatch není zrovna nejšťastnější volbou pro roli doktora Strangee. Tak nějak neumím přejít fakt, že génius a pragmatik a la Sheldon Cooper dokáže bez problému přijmout existenci nevysvětlitelného nadpřirozena, kde nic nedává smysl, stát se je hosoučástí, a opustit svůj svět pro jeho život tolik nezbytného poznání a racionality. Nota bene, že o roli superhrdiny ani trochu nestojí a je to na něm vidět. Celý příběh je postavený na chatrných základech a ještě chatrnější záporné bytosti. Ze všech marvelovek vnímám tohoto záporáka jako toho nejnudnějšího a, nebojím se přiznat, nejtrapnějšího. Nejvíce však postrádám jedno - pevně vytyčené hranice mezi fyzicky akceptovatelným a zcela nemožným. Překonávat (astro)fyzikální zákony a vysvětlit to tak, že je to jen v mysli, prostě nestačí. To by Strange mohl záporáka zničit pouhou myšlenkou, pokud se to zrovna bude hodit. Upřímně řečeno, mám obavy, aby doctor Strange neskončil v dalším pokračování Avengers, protože by to najednou bylo stejně tak úsměvné, jako když po boku boha Thora bojuje agentka Shieldu. Co by asi zmohl Captain America v bojišti, kde dochází k ohybání prostoru pouhou myšlenkou?... Na to, že to nebyl zrovna můj šálek marvelovské kávy, jsem se relativně bavil. Téhle jinak podařené audiovziuální lahůdce dávám 75%.

plakát

Fantastická zvířata a kde je najít (2016) 

Je obdivuhodné, jak se Rowling(-ové) podařilo vnést do své nové knihy ten nádech Ameriky a průmyslového velkoměsta 20. let, který z příběhu intenzivně všudypřítomě sálá. Yates udělal prakticky to nejlepší, co mohl. Výborně pracoval s dynamikou v napínavých scénách. Námět je sice velmi zajímavý, samotná zápletka ani hlavní postavy však nikoli. Už spojitost s Bradavicemi a Brumbálem je známkou neustálé snahy, byť ne viditelné, stáčet se k fenoménu Harryho Pottera a trochu z toho základu vytěžit. A přitom je to zbytečné a hlavně škoda. Mlok je sice originální hlavní hrdina, ale (zatím) není nijak zajímavý. Ostatní tomu také dvakrát nepřidali. Doslova nesympatická je mi postava Porpentiny, a hlavně zvolená herečka Katherine Waterston. Mně osobně by tam mnohem více seděla Nazanin Boniadi (známá třeba jako Nora, první Barneyho přítelkyně v seriálu HIMYM). Překvapivě pasoval Colin Farrell i Alison Sudol. Jinak jsou to charismatické osobnosti třetí cenové kategorie. Vize Harryho Pottera a cílová skupina je evidetní. I já patřím mezi ty, kteří s touto knihou a filmy dospívali. Cílová skupina Fantastických zvířat pro však zůstává nadále nejasná. Místy se to tváří jako cílené na devítileté děti, ale občas vygraduje v tak hororovou atmosféru, že se divím přístupnosti již od 12ti let. Zvířata jsou kouzelná, některá až příliš infantilně roztomilá (podobně jako všechny mláďata z Doby ledové), ale přiznávám, že jsem si chvíli připadal jako na pokračování Avatara (a to myslím jako kompliment). Doteď mi ale není jasné, jakou roli a úlohu ona fantastickáý zvířata vůbec sehrávají. Ono jsme se toho celkově moc nedozvěděli. Seznámení s prostředím, ústředními postavami, ale ty nejzajímavější zápletky jsou jakoby v mlze. Nová čarodejnická sága mě sice zaujala, ale musím říct, že jsem se většinu času nudil. Už jen kvůli nemyslně natáhnuté stopáži. I když jsem neměl pocit, že by nutně chtěli rýžovat z prostředí kolem Harryho Pottera, pořád na mě působila Fantastická zvířata dojmem amerického okleštěného recyklačního remakeu čajových dýchánků z Bradavic. Jsem zvědavý na další pokračování, i když ne tak natěšený, jako jsem býval na dalšího Pottera. 70%.

plakát

Parťáci (2016) (pořad) odpad!

Nelítostný zabiják času o debilech, co žvaní o ničem a dělají hovno. Je k nevíře, co za pořady jsou některé televize ochotné zveřejnit.

plakát

Pátá vlna (2016) 

Pro mě zatím zaručeně největším zklamáním tohoto roku. Trailer je vysloveně podvod! Naláká diváka na destruktivní, napínavé sci-fi, ale skutečnost je pak úplně jiná. Veškerá akce se odehrává v prvních pěti minutách filmu. Pak je to jen o zdlouhavé a šíleně nudné pouti puberťačky za svým bráchou. Snímek je doslova přecpaný prvky vymykající se logice a zdravému rozumu (nepodstatný spoiler ukázaný i v traileru - např. letadlu za letu vypadne veškerá elektronika a letadlo najednou padá kolmo k zemi, jako kdyby se celou dobu jen vznášelo na místě), strategie páté vlny vůbec nedává smysl a ve finále tomu zcela chybí závěr. Tohle slabé sci-fi vypadalo slibně a i přes svůj tuctový námět mohlo mít poteniál. Plamen naděje ovšem mocně uhasl rukopis destiletého dítěte. 40%