Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Poslední recenze (7)

plakát

Bathory (2008) 

Popravdě jsem měl obavu jít na tenhle film. Výsledek ale byl milým překvapením. Samozřejmě se filmu dá vyčíst hned několik věcí. Předně, kdo k čertu může obsadit Jiřího Mádla do výborného filmu ? Proč ? Ano, bitevní scény působí laciněji než by se s takovým rozpočtem slušelo, ale pro výpověď filmu stejně nejsou důležité. Největší negativum filmu je ale příliš dlouhá stopáž. Místy film strašně nudí. Naštěstí nemohu porovnat Bathory s ostatními filmy Juraje Jakubiska. Pokud tu někdo kritizuje předěly zobrazující sny hraběnky, pak nesouhlasím. To je to, co dělá film zajímavým. Jakubisko je opravdu perfekcionista. Ať už jde o naprosto věrohodné zobrazení Uher v šestnáctém století, skvělé kostýmy, výběr herců apod. Hlavní role jsou obsazeny skvěle. Anna Friel a Karel Roden předvádějí strhující výkon. Líbí se mi, že Jakubisko použil legendu z trochu jiného úhlu pohledu. Nelíčí Elizabeth Bathory jako necitnou vražedkyni, ale jako milující matku a ženu, která je tak trochu obětí okolností. Elizabeth Bathory se mi taky z postav ve filmu líbila zdaleka nejvíc. Co by to ale bylo bez věrohodného prostředí ? Výprava filmu je úchvatná, četl jsem, že dohromady se ve filmu vystřídalo šestnáct hradů a zámků v Česku a na Slovensku. Všechno na diváka působí až naturalistickým dojmem, tolik zohavených mrtvol, krve a násilí, a všechno se odehrává tak reálně, že jsem měl až pocit, že ty mrtvoly leží přímo přede mnou. Atmosféra bude zřejmě hlavním kladem celého filmu. V tom je zřejmě Jakubisko pevný v kramflecích. Slunný venkov střídá ponurá atmosféra zimní vesnice pod sněhem, každou chvíli nějaká mrtvola. Ať si říká kdo chce, co chce, mně se film líbil. A to, že je kontroverzní je zatím jen ku prospěchu. Dávám čtyři hvězdičky a po právu. Dal bych pět nebýt panů Mádla a Polívky alias dua nesnesitelně otravných mnichů. Mádl by navíc měl dostávat jen role v reklamách na nafukovací rukávky a ne velkofilmech.

plakát

Wanted (2008) 

Po zhlédnutí ukázek a nespočtu poutačů vylepených po městě jsem měl trochu obavy. A stejně tak z nepříliš známého režiséra. O to větší ale bylo překvapení z precizního přístupu k režii a ze svižného tempa celého filmu, které se nevytrácí po celou dobu trvání snímku. Bezpochyby bude Wanted jedním z nejpovedenějších a nejúspěšnějších filmů tohoto roku. Tempo nasazené na začátku filmu se udrželo až do konce, tak nečekejte žádnou nudu. Počtem rozbitých aut sice nedosahuje výkonů jiných hollywoodských spektáklů, ale nahrazuje to něčím jiným, na akční film poměrně neobvyklým. Velmi propracovaným příběhem. Zasahuje nejen do moderní doby, nýbrž i do tisíc let staré historie. Další plus je ke konci nepředvídatelnost děje. Přiznám se, že jsem viděl v duchu klišoidní konec, ale všechno se nakonec odehrálo úplně jinak. A tak to má u podobně hodnoceného filmu být. Součástí děje je i strmý přerod účetního ve špičkového zabijáka. Tady se režisér Timur Bekmabetov ukázal jako zdatný psycholog a režisér. Dostává se postupně do prostředí prvotřídních zabijáků. Výběr je dost rozmanitý a každý umí něco. Tím se dostávám k hereckému obsazení. Jako takové přináší dobře sladěnou směs zkušených matadorů v čele s Morganem Freemanem a Terencem Stampem a mladých herců jako je James McAvoy, Angelina Jolie nebo Marc Warren. Bohužel právě Angelina Jolie pro mě byla největším zklamáním filmu. Ve filmu nepředvádí nic světoborného, kromě svých ženských předností. Všechno zachraňují Morgan Freeman, který předvádí svůj vysoký standart, a bezkonkurenční James McAvoy. McAvoy předvádí, že mu žádný žánr není cizí a svou roli zvládl na jedničku. Není to klasický superhrdina a zprvu mu moc nevěříte, že by mohl být perfektním zabijákem. Rozhodně sehrál onen přerod velmi uvěřitelně. Právem patří mezi nejtalentovanější současné mladé herce. Terence Stamp hraje pouze menší roli, ale i tak v ní je výrazný. Nejdůležitější je ale, jak budete film brát. Zaručeně ho hodíte do krabice s průměrnými filmy, pokud nepřistoupíte na Bekmabetovu hru, kde svět není tak omezený, jak jej známe. Ale když uvěříte, že se dráha kulky může řídit vaší vůlí a že auta dokáží skoky jako zdatný gymnasta, pak je pro Vás rozhodně na co koukat. Wanted je zkrátka směsice akčního filmu i sci-fi. Wanted přináší po delší době konečně svěží akci, precizní režii a hlavně neskutečnou dávku tvůrčí invence. Do budoucna se ale trochu bojím, jak bude film znít v českém jazyce. Rozhodně film doporučuji, určitě se nudit nebudete. A pro techniky dávám 90%.

plakát

Kronika rodu Spiderwicků (2008) 

Pokládal jsem si otázku, zda bude Kronika rodu Spiderwicků jen dalším z řady fantasy filmů. Výsledek ale byl ohromující. Kronika přinesla daleko propracovanější popis jednotlivých potvůrek a velmi se tak liší od Narnie, která se výrazně liší od knižní předlohy. Přiznám se, že hlavním lákadlem tohoto snímku je pro mě Freddie Highmore. Jak už je u něho zvykem, rozhodně nezklamal. Ba dokonce nadchl. Nečekal jsem, že se dvojrole zhostí s takovou bravurou. Ovšem představitelka Mallory předvedla spíše průměrný výkon. Svou roli perfektně odehrál Nick Nolte, který byl dokonale slizký. Příjemní a zábavní byli taktéž Náprstníček a Hejkal. Pro mě bylo tempo celý film strhující. Nesouhlasím, že ztrácí dech v druhé půli. Režie byla skvělá. Stejně tak hudba, kterou složil James Hornerem ( mimo jiné autor hudby ke Statečnému srdci ), byla příjemná na poslech a kouzelná jako celý snímek. Velice se mi líbila dvojčata Jared a Simon, ačkoli Simon mi byl přeci jen sympatičtější. Ukazuje se tu univerzalita Freddieho Highmorea. A k námitce okolo realističnosti bych dodal, že by člověk měl na chvíli uvěřit tomu, co vid,í a přistoupit na jejich hru. Film má divákům zprostředkovaturčitý pohled do prostředí, kde se odehrává děj. Ostatní je už na Vás. Rozhodně musím Kronice rodu Spiderwicků dát pět hvězdiček. Za její kouzlo a bravurní řemeslné zpracování.

Poslední hodnocení (217)

Battlestar Galactica: Plán (2009)

27.10.2009

Poslední legie (2007)

18.01.2009

Quantum of Solace (2008)

01.11.2008

Bathory (2008)

17.07.2008

Wanted (2008)

29.06.2008

Krvavý příliv (1995)

21.06.2008

Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008)

20.06.2008

Invaze (2005) (seriál)

06.06.2008

Jakub a obří broskev (1996)

04.06.2008

Reklama