Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Další Scottův banger. They dont make 'em like this anymore. Ponorkovej nail-biter od začátku až do konce s opět prvotřídními výkony Denzela, Hackmana, Mortensena a hromady dalších herců, "který odněkud znáte" a ještě k tomu fantastickým Zimmerovým soundtrackem (když ne top 5, tak určitě top 10). 9/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na této lodi velím já a vy budete držet krok. A jestli ne, tak ten zvláštní pocit, kterej budete mít dole pod kyčlí, bude bota vašeho velitele." Kázeň musí být. Ale co když je jeden velitel moc aktivní a druhej moc opatrnej? No pak je tu vzpoura, to dá rozum. A já bych nechtěl být v uzavřeným prostoru pod vodní hladinou, kde by moje klasická nestrannost vzala za svý. Já prostě nechci být na straně kapitána Ramseye, ani kapitána Huntera a už vůbec nechci být v armádě. Tak co tu dělám? Já se, poslušně hlásím, bojím. A jsem napnutej, což je známka toho, že ten film funguje. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak má niekto pocit, že prvý raz volil neuvážene, môže voliť ešte raz.“ Keď túto vetu vysloví „jediný kapitán svojej ponorky“ Gene Hackman, začne sa hrať s otvorenými kartami, ale hoci k tomu dôjde až polhodinu pred koncom, dlho predtým spracúva skúsený režisér Tony Scott (POSLEDNÝ SKAUT) napätie v uzatvorenom priestore celkom dobre. K tomu výrazná atmosféra a zaujímavé herecké obsadenie titulných (Washington, Hackman) a podporných roličiek (Craven, Dzundza, Mortensen, Gandolfini). Ale mne tento boj dvoch kohútov na jednom smetisku nikdy veľa nehovoril. Hoci to celé tlačí na pílu, vo výsledku je to prekvapivo nevýrazný kvázi ponorkový triler (z produkcie Dona Simpsona a Jerryho Bruckheimera). "Kvázi" preto, že samotná ponorka je natoľko futuristická, až pripomína skôr mostík lode Enterprise. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale pro mě o hodně slabší než je Hon na ponorku. Výborní herci, ale nedostatek možností dokázat kvalitu jejich i scénáře. Tony Scott před svým začátkem svého vizuálního šílenství točil vcelku obyčejné snímky, ale měl štěstí na vojenská tématiku, která mu nejen sedla, ale dokázal do ní sehnat i adekvátní herecké osobnosti. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohel mohlo být velké téma, film měl všechny předpoklady, aby vyústil ve velké drama. Ale nedošlo k tomu. V tomhle vidím zásadní slabinu americké kinematografie - že se podbízí divákům, drží se zaběhaných schémat, která spolehlivě vydělávají peníze, ale bojí se jít do konfliktu. Shodou okolností jsem viděla nedávno Vzpoura na lodi Caine, který pojednával také o převzetí velení i když tam nebylo tak velké ohrožení. Zato byly důsledky dotaženy do konce. Téma ohrožení planety zpracoval jako komedii i Stanley Kubrick, který je v roce 1964 projevil jako velký vizionář. Tony Scott platí za velkého režiséra, ale zatím jsem od něj neviděla žádný film, který by mě dostal do kolen. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Film sa natáčal v Burbank, Orange (Kalifornia, USA) a Lanvéoc (Francúzsko). Obdobie natáčania trvalo od 15. augusta do 1. decembra 1994. (Arsenal83)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama