Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (173)

plakát

Crash (2004) 

Ožehavá a delikátní společenská témata se pokouší řešit spousta režisérů celého světa. Crash nic takového nedělá. Problém rasismu je v něm postaven na průhledný podstavec, aby na něj bylo vidět ze všech stran. Každá mince má nejen dvě strany, ale také mnoho úhlů pohledu. To že ve filmu souvisí vše se vším jen dokazuje, že se také všech lidí týká – i těch, kteří před ním zavírají oči...

plakát

Creepshow: Plíživý děs (1987) 

Pokud bych zvolil úhel pohledu jako většina kolegů a přistupoval k filmu jako k čistokrevnému hororu, byl bych také přísnější! Ale toto je milá, odpočinková parodie, či spíše parafráze na horor s humornými prvky a rozhodně si nemyslím, že tvůrci chtěli vyvolat u diváků mrazení v zádech a panický strach. Už samotný comicsový předěl atmosféru odlehčuje a například cedulka u jezera na konci povídky - to je humor přímo český. :-) Kdyby viděl moje tři a půl hvězdičky samotný Stephen King, věřím, že by se neurazil, ale spíš usmál.

plakát

Čas dluhů (1998) 

Pokud šlo ještě vyvařit z hrnce s visačkou Čas sluhů něco poživatelného, mělo se to stát, dokud byla voda ještě teplá a ne za téměř deset let.. Vznikla tak jen nastavovaná kaše, kdy chyběl čerstvý základ a nepomohly ani přísady jako Taťána Vilhelmová, Lucie Bílá a Jiří Lábus. Kaše se houlá v ústech, je mazlavá a stydne na talíři.. Další gradování manželství Milana a Dany je neúnosné a nezachránila by ho ani účast Útvaru rychlého nasazení, či pohřební služby.. Potom mne ovšem napadá Válka Roseových anebo se myšlenek na pokračování radši vzdát…

plakát

Časožrouti (1995) (TV film) 

Spousta skvělých Kingových románů byla zprzněna a většině se dostalo puncu šedivého průměru. Časožrouti z něj podle mne přece jen vyčnívají. Tísnivá atmosféra na letišti, kdy se za podivných zvuků „něco blíží“ a začíná psychologický boj povah a charakterů, na mne platí a funguje. Kdyby se film citlivě sestříhal a vyhodilo se tak 35 minut nudného smetí, měl bych se svými 4* úplně čisté svědomí!

plakát

Čas sluhů (1989) 

Jelikož mám kladný vztah k ženskému pokolení, nebudu zde rozvádět úvahy o nezničitelných bestiích jako je Dana a jelikož jsem lidumil nebudu blahořečit svaté inkvizici, že podobné mrchy upalovala na hranicích, protože tak činila i s nevinnými.. Každopádně obdivuji půvabnou Irenu Pavláskovou, že vstoupila jako mladá režisérka a žena na tenký led tohoto společenského tématu a dokonce svým debutem, velice zdařilým. Škoda, že jeho aplaus zanikl v řinčení klíčů sametové revoluce, což bylo vzhledem k odvážnému scénáři více než symbolické. Výkon Ivany Chýlkové, Karla Rodena a hudba skupiny ZOO posouvají film do kvalitativně vysokých hodnot a i po několika projekcích z něj stále mrazí.. Často se bavím myšlenkou, jak by se s Ivanou Chýlkovou, pokud by taková byla v civilu, vypořádal její současný partner, Jan Kraus :-)

plakát

Černý déšť (1989) 

Neřekl bych, že Černý déšť není hoden pověsti Ridleye Scotta. Rukopis jeho mistrovské filmařiny však zcela převažuje nad poněkud běžným a provařeným příběhem a trochu plytkým scénářem. Dvojice policistů v podání Michael Douglas a Andy Garcia jdou kupodivu docela dobře k sobě a v celou záležitost povyšují do lehce nadprůměrné krimi. Scéna konfrontace Yakuzy s oběma hrdiny v podzemní garáži mnou naprosto otřásá, jak málokterá jiná. Jakékoliv její přiblížení by bylo spoilerem..

plakát

Černý prapor (1958) 

V tomto snímku nedá moc námahy oprostit se od ideových a tendenčních prvků, vzhledem k netypickému prostředí. Vladimír Čech vytvořil poměrně slušnou atmosféru džungle, vlhkostí a horkem zpocených legionářů a přestřelek. Legionáři bojující pod cizím žoldem a za ideje, které jim byly většinou ukradené, nebyli v žádné době jehňátka a právě to je ve filmu trochu využito a zneužito. Jaroslava Mareše už od dětství považuji za velice křečovitého a slabého herce s příšernou dikcí a mimikou. Výraz jeho hrdiny Václava Malého při zjištění, že gestapák Wolf je vrahem jeho otce a sestry je snad to nejlepší, co kdy předvedl, avšak o skutečnosti, že voják, který se složí po první bojové zkušenosti a dobrovolně jde sloužit veliteli jako burš, s ním po onom zjištění pravdy odchází do džungle na férovku, bychom mohli dlouho polemizovat!

plakát

Červená Karkulka (2011) 

Snad 20 minut jsem měl ruku na spoušti a přesto jsem nepřepnul. Od začátku bylo zřejmé, že bude scénář chatrný, ale ponurá atmosféra, výprava, slušná kamera a takové to: Vlk je někdo z vás, mě přimělo film dokoukat přesto že se mi chtělo spát. Ono to ani na tři hvězdy nebude, ale v tomto žánru už byly natočeny kvanta daleko horších sraček s trapnými monstry, že jsou nakonec ty 3 hvězdičky docela optimální.

plakát

Česká spojka (2002) 

Kdyby byla Česká spojka mnohonásobně lepší, než ve skutečnosti je, pokládal bych si otázku, kdo dostal ten hloupý nápad, obsadit do akční role agenta CIA Anthony Hopkinse, když se do ní absolutně nehodí. Jelikož tomu ale tak není a film je mdlý a nudný, pokládám si jinou otázku: Jakým inkoustem byl (ne)scénář sepsán, že se jím nechal Anthony omámit a roli vzal?! Praho, co jsi Hollywoodu udělala, že se mu v tvé magické náruči nedaří?.. (xXx, Liga vyjímečných, Mission Impossible..)

plakát

Čintamani & podvodník (1964) 

Myslel jsem, že už žádný ze starých českých filmů nemůže rozhodit můj žebříček a to hned na nejvyšších místech. To proto, že jsem Čintamany viděl hodně, hodně dávno a nyní po mnoha letech na DVD. Nádherné, skvělé, bezchybné. Ten film má srdce, které sametově a teple lidsky pulsuje do všech stran a laská příznivce všech žánrů. Díky naprosté propracovanosti všech reálií, má spolu s Hříšnými lidmi i značnou vypovídací schopnost o krásném období první republiky. O hereckých výkonech je v tomto případě zbytečné mluvit, stačí si přečíst jména. Zfilmovat Karla Čapka představuje pro režiséra značné riziko. Může předlohu ještě umocnit nebo slušně řečeno vyvolat rozpaky (Lotrando a Zubejda). Jiřímu Krejčíkovi se povedlo to první.