Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi

Recenze (220)

plakát

Smrt černého krále (1971) 

Ze všech čtyř filmových "hříšňáků" jsem vždy tento díl považovala za nejslabší, postupem času se však můj názor trochu změnil... Film je bez diskusí hereckým koncertem všech zúčastněných. Zápletka je také vzrušující. Stala se vražda anebo nestala? A je něco horšího než vraždit? Třeba učinit ze života blízkého opravdové peklo?! Nostalgická detektivka z dob První republiky nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o kvalitní podívanou. 68%.

plakát

Těžký život dobrodruha (1941) 

Tak jsem zde byla trochu zklamaná... Natěšená jiným pojetím filmového příběhu musím nakonec konstatovat, že se asi sám pan režisér v tom všem trochu ztratil... Na počátku však byl dobrý úmysl: Tajemno, strach, podezření, ... Výborné herecké obsazení v čele s opět neodolatelným Lálou Peškem, který každým svým dalším filmem jen dokazloval, že jeho herecký um je opravdu bohatý. Film má v tehdejší filmografii své zvláštní místo, nenajde s asi moc filmů jemu podobných. Pokus udělat komedii s krimi prvky tak trochu jinak nebyl marný; přesto se z toho dalo "vytřískat" více...

plakát

On a jeho sestra (1931) 

Film, který tak troch přešlapuje na práhu mezi němým a zvukovým filmem... Přesto se jedná o milé filmové setkání, opět doprovázeno tehdejšími dobře se poslouchajícími šlágry. Jednoduchá, přesto koukatelná a milá zápletka; také atmosféra oblastního divadla je osvěžující. Nenáročná, ale příjemná podívaná.

plakát

To neznáte Hadimršku (1931) 

Jedna z nejlepších Burianových komedií. Tak moc ještě připomíná starší éru němého filmu, některá gesta herců jsou nadbytečná. Přesto má film své nezaměnitelné kouzlo již od samého počátku, kdy poznáváme poctivého Popelce Hadimršku ve své domovině, malé české vesničce. Tam ho zastihne příkaz z vyšších míst, aby se odebral do města a zkrotil rodinným majetkem rozhazujícího mladého majitele gramofonové společnosti... Hadimrška se tak zaplétá do spletence vztahů, který nemůže skončit jinak, než komicky:) Velmi povedený je šlágr "To neznáte Hadimršku", který provází celý film a dotváří už tak příjemnou atmosféru filmu. Na plátně se objevuje celá škála tehdejší herecké špičky, což plně dokazují v mnoha nezapomenutelných scénkách.

plakát

Recepty doktora Kudrny (1975) (TV film) 

Velmi kvalitní tv podívaná a dlouho jsem přemýšlela, zda nedat hvězdičky čtyři... Rukopis Marie Poledňákové je zde čitelný, a to v tom nejlepším slova smyslu. S mála herci na malém prostoru dokáže vytvořit "malý velký" příběh, u kterého se divák opravdu pobaví. S přibývajícími okamžiky se děj zamotává čím dál tím víc, až nakonec Josef Bláha, alias don Juan dr. Kudrna ocitá v bytě hned se 4 ženami: Carmen Mayerová, Marie Rosůlková, Míla Myslíková a Alena Vránová. Jak z toho ven?! Dr. Kudrna totiž slíbil své ženě, okouzlující Květě Fialové, že skoncuje se svým dřívějším bouřlivým životem... Kdyby byla jinak velmi povedená zápletka dotažena až do konce, film by zasloužil ještě vyšší hodnocení. Takhle dávám této příjemné podívané 60%. Za zmínku stojí ještě kouzelná Carmen Mayerová. Ve své době moc pěkná herečka.

plakát

Bílá vrána (1938) 

Dříve jsem ten film měla radši... Teď, když jsem ho viděla po delší době, mě už trochu nudil... I přesto jsem se zde opět setkala s mými oblíbenými herci: Adina Mandlová, Eva Gérová či Růžena Šlemrová. Zápletka, kdy si boháči sáhnou na dno a začno pracovat, není nijak novátorská, nicméně nenudí. Zajímavou mileneckou dvojici zde vytvořila Adina Mandlová a Stanislav Strnad. Závěr je trochu přeslazený a nepochopitelný, délka filmu je také na škodu. I tak považuji tento film za to lepší, co vzniklo v této filmové éře.

plakát

Rukavička (1941) 

Ano, 4 hvězdičky. Ne úplné, ale přeci, ... Tento film má pro mě neopakovatelnou atmosféru. Už jen spojení Šlemrová - Gollová jako babička a vnučka... I pointa filmu je podařená, zápletka je sice naivní, ale milá. Délka filmu by mohla být kratší, na druhou stranu film nudně nepůsobí. Za zmínku stojí povedené exteriéry či hudba.

plakát

Jarní píseň (1944) 

Opravdu příjemné překvapení v režii tehdy herecky zrajícího Rudolfa Hrušínského. Podařilo se mu spolu s celým hereckým "ansáblem" vytvořit podařenou historickou fresku s romantickým podtextem. Hana Vítová zde v roli pěvecké divy z Vídně tak trochu navazuje na svou roli ve filmu "Noční motýl". V "Jarní písni" však panuje poklidnější, mírumilovnější atmosféra. Český venkov na konci 19. století je občas zpestřen okénkem do vídeňského paláce, kde vládne tvrdou rukou matinka Růžena Šlemrová nad svým nezbedným synem Svatoplukem Benešem... Ne za děj, ale především za svou malebnou atmosféru si film zaslouží 67%.

plakát

Dívka v modrém (1939) 

Milá prvorepubliková komedia s tajemným podtextem... Moc se mi líbí celková atmosféra filmů, která chvílemi nahání až strach. Známé, ale kvalitní herecké obsazení spolu s neobvyklou dějovou zápletkou dělá z tohoto filmu nezapomenutelný kousek. Mně osobně moc nesedí postava Blanky a její ztvárnění Lídou Baarovou, i tak řadím tento film mezi ty velmi dobré.

plakát

Jedenácté přikázání (1935) 

Pro mě osobně příjemné překvapení. Film jsem viděla poprvé teprve nedávno... A musím říct, že mě "humor a la Haas" opět nezklamal. Dokonce mi byla sympatická i postava ztvárněná J.Štěpničkovou, ačkoli tuto herečku v oblibě nemám. Tvůrci se výtečně poprali s vyobrazením doby přelomu století a na plátně to tak působí opravdu věrohodně. Příjemný hudební doprovod, nenáročná, o to však zábavnější zápletka, herecké obsazení, ... To se Martinu Fričovi opět něco povedlo.