Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (295)

plakát

Toy Story 3: Příběh hraček (2010) 

Před Pixarem smekám. Má sice i slabší chvilky, ale když je ve vrcholné formě, nabídne nám kouzelné zážitky, při kterých si říkáme: „Tohle budu pouštět i svým dětem…“ Třetí Toy Story zcela rozhodně. Vymazlené vtípky pro děti i odrostlejší, fantastická vizuální stránka a silný příběh s napínavým a srdcervoucím finále (tavící pec!). Rozhodně se nejedná o pásovou výrobu, tvůrci si se snímkem poctivě vyhráli - napotřetí a snad vůbec nejlépe. P.S. Český dabing je opět vynikající.

plakát

Coco (2017) 

Další z řady pixarovských úspěchů. Coco zaujme především atraktivní a neotřelou tematikou a v rámci animáků až překvapivě nevyzpytatelnými dějovými zákruty. Humoru je tu možná o něco méně než obvykle, ale není to ke škodě – zvolená umírněnější forma se mi vzhledem k příběhu zdála vhodnější. Vizuál jako z říše snů je u Pixaru snad již samozřejmostí. Závěr je kouzelný, vřelý a dojímavý. Krásný film pro všechny věkové kategorie.

plakát

Brexit (2019) (TV film) 

Brilantní. Není sporu o tom, že 90% procent tvůrčího týmu by volilo "remain", ale i přesto se mi třaskavé téma brexitu zdálo být podáno netendenčně a s neohroženou střelbou i do vlastních řad. Prostor tudíž mimo jiné dostaly jak vypočítavý a neférový (až podvodný) přístup brexitářů k faktům, tak i podcenění a nezvládnutí kampaně zastánců setrvání (vedení kampaně dle zajeté šablony, přecenění vyhodnocování faktů z pohledu voličů a nulová empatie vůči tzv. potaženým globalizace). Řemeslné kvality snímku jsou nepopiratelné a plusem je i rozumná minutáž - tempo je chvílemi až smrtící a nuda je tak na nucené dovolené. Well done. Ale pro jistotu - nemyslím tím brexit, ale Brexit :-)

plakát

Captain Marvel (2019) 

Rozhodně jedna z nejhorších Marvelovek, možná vůbec nejslabší origin. Nick Fury zachraňuje, co se dá, a atmosféra devadesátek je také fajn, ale unylost vyprávění (příběhová kostra sama o sobě je solidní, ale její zpracování je nedramatické a fádní) je až ubíjející. Taktéž velmi zamrzí neinvenční a průměrná akce bez momentu překvapení. Pokud se Marvel chystá na další origin, měl by rozhodně přidat, zde si vybral svou slabší chvilku.

plakát

Maniak (2018) (seriál) 

Originalita a imaginace dostaly na všech semaforech zelenou. Naštěstí. Maniac vám buďto neskutečně sedne, nebo si jej převážně protrpíte - střední cesta dle mého neexistuje. Zaujaly mě již první tři kapitoly, které sice neoplývají strhujícím tempem, ale rozhodně vyvolají zvědavost. Od čtvrtého kousku skládačky se již prazvláštní stroj plný bizarnosti, humoru a vážnějších momentů rozjede naplno. Poslední tři kapitoly jsou strhující a emočně nadmíru funkční. Chválím tradičně vynikající Emmu, Jonaha Hilla (moc se spolu nemusíme, ale zde příjemně překvapil) a Justina Therouxe, který si přinejmenším dvě kapitoly ukradl zcela pro sebe. Za mě vážně lahůdka. P. S. Ten soundtrack!

plakát

Mission: Impossible - Fallout (2018) 

V době všemožných digifestů a maskovaných hrdinů se jedná o určité zjevení. Akce ze staré školy, která ovšem dostala moderní háv a precizní řemeslné zpracování. Nasnímání scén je dechberoucí a každý záběr se daří prodat v té nejvyšší cenové hladině. A ta hudba a její provázání s dějem na plátně – to prostě nemá chybu (zvukové možnosti kinosálu využity na maximum). Šestá Huntova mise je sice až přes míru překombinovaná a tváří se chytřeji, než tomu tak je doopravdy, ale vše je podáno natolik poctivě a s nadšením všech zúčastněných, že je lehké nad těmito výtkami mávnout rukou. P.S. Nejlepší akční scéna? Úprk po střechách Londýna. Pecka a smekám, Tome.

plakát

Krycí jméno U.N.C.L.E. (2015) 

Soundtrack je boží - Pemberton se inspiroval na správných místech a originalita mu také není cizí, viz pecková skladba "Take You Down". Henry, Armie a Alicia mají k božství blízko, jejich chemie se mohla promísit ještě o krapet více. Guy Ritchie se v úvodu zahřívá pomalu, ale od poloviny stopáže nabírá formu (nastupují jeho klasické a žádané propriety - vtipné konverzačky a hrátky se zvukem, obrazem a vyprávěcími postupy) a nakonec je boží i on. "Krycí jméno U.N.C.L.E." je rozhodně povedený kousek, zamrzí ovšem, že mohl být ještě lepší. Možná až božský...

plakát

Spisovatelé (2012) 

Nenápadný snímek, který nesmírně potěšil. Vyzdvihnout musím zejména dialogy, které netahají za uši, sympatické herce a výborný soundtrack. Nejen knihofilové navíc ocení silnou spisovatelskou tematiku, která v samotném závěru nabídne jedno velmi příjemné překvapení...

plakát

Sicario: Nájemný vrah (2015) 

"Sicario" je především velmi intenzivní zážitek, při jehož sledování člověku není dvakrát dobře po těle. Tvůrčí záměr byl tedy splněn dokonale... Hodit diváka do vody spolu s mladou a nezasvěcenou policistkou v podání přesvědčivé Emily Blunt byl vynikající nápad. Snímek šlape po všech stránkách - děj působí uvěřitelným dojmem (na hru, že se tvůrci snaží nastínit běžnou praxi, je velmi snadné přistoupit), herecké obsazení je bezchybné, hudební doprovod je mrazivě mrazivý a perfekcionistická režie Denise Villeneuvea snese ta nejpřísnější měřítka.

plakát

Most špiónů (2015) 

Natočit ryze konverzační drama, které nenudí, je kumšt a "Most špiónů" je prvotřídní kumšt, poněvadž mimo poutavého příběhu a podařeného scénáře nabízí taktéž suverénní Spielbergovu režii (stále to má v paži jako málokdo jiný), bezchybné herecké výkony a dechberoucí kameru, výpravu a atmosféru Berlína v době studené války. Do značné míry se sice jedná o idealistický snímek s poselstvím, což může leckdo snímku vyčíst jako slabinu, ale já nikoli, protože motiv Donovanova občanského a morálně neprůstřelného hrdinství je adekvátně vyvážen nelichotivým náhledem na neobjektivitu a faleš tehdejšího amerického soudního systému.