Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (103)

plakát

Earth (2007) (TV film) 

PRojekt BBC, který apeluje evidentně na oko diváka. Ta kamera a hudba je neuvěřitelná. Představte si ten pocit, kdy vidíte ty nejkrásnější záběry, co matička Země dokáže nabídnout a ještě z takových neobvyklých pozic a do toho vám hraje orchestr. Způsobí to to, že vám běhá mráz po zádech. Kdyby se za tohle dostávala Nobelova cena, za kameru, zvuk a za celkovou koncepci snímku by bylo jasné, komu ji udělit. Dokument Earth chce jemně naznačit, že to, co tu teď je, se postupně ztrácí a děje se tak čím dál větší rychlostí. Obecně globální oteplování je dokázaný fakt. Těžko říct, jestli je jen naší vinou, ale velkou měrou k tomu přispíváme. A BBC na to neupozorňuje jednostranným názorem jak Michael Moore, který vyzdvyhne ty křiklavé případy a na opačnou stránku věci z jiné strany se nepodívá. Earth je taktní a nechá diváka, aby se rozhodnul a respektuje to, že má právo na svůj svobodný názor. Ale musím se ještě jednou vrátit ke kameře, která je úchvatná, parádní a u některých záběrů a přeletů nad krajinou jsem ani nedýchal. Přesně kvůli tomu bych chtěl být fotografem pro National Geographic. To musí být práce za všechny prachy. Fotit rysa na Sibiři v tajze a čekat 14 dní, než se objeví, v bílém vojenském hábitu, po uši zasypaný ve sněhu. No práce snů. Jen se tam dostat a mít ten správný stativ. A dost trpělivosti.

plakát

U2 3D (2007) (koncert) 

Všichni říkali: "Je to úúúžasný, tam musíš jít." A já říkal: "Jo jasně, průměrný, známe." Po předchozí zkušenosti s úplně prvním filmem natočeným technikou 3D jsem čekal dobrý zvuk, po vizuální stránce průměr, spíše ještě horší. Jakýsi podvodní svět, který byl ještě horší jak v normální televizi. Jenže to, co mě v kině čekalo bylo neskutečné. Přijdete tam, nasadíte ty brýle a čekáte. Tedy musím uznat, že uvaděč měl velkou trému a tak koktal, že jsem se musel hodně smát, ale zpět k filmu. Už z prnvích titulek poznáte, že to bude výjimečný zážitek. Zazní řada, celá plejáda hitů. Bono vás vtáhne do děje, je to neskutečné, jak reálně si můžete připadat, sice víte, že tam nejste, ale tak trochu si v koutku duše představujete, že je to opravdu skutečné. Při záběru na bicí soupravu, která se jeví opravdu asi nejreálněji ze všeho, se mi zatajil dech. Co všechno už technika dokáže, je neskutečné. Jediné co bych vytknul je, že každý záběr na Adama Claytona byl takový divný a neostrý. Jinak fantazie. A to neskutečné publikum, které v Argentinské republice je, ten desetitisícový kotel vás pohltí a nepustí. V ten moment kdybych chtěl někde být a mohl si to přát, měl jedno přání od zlaté rybičky, bylo by to právě být tam, s nimi na pódiu. A na to bych do smrti smrťoucí nezapomněl. Bylo vidět, že to celé partičce U2 a Bonovi dalo pěkně zabrat, takový koncert je lepší jak posilovna a běh jak vidím. Tohle je opravdu jediný film, na který skutečně stojí do toho IMAX zajít a obětovat pár kaček, zážitek je to velice silný a vzrušující! A na závěr With Or Without You, to nejlepší, co mají. Směle do toho:) Zaslouží to plnou nálož hvězdiček.

plakát

Jak jsem poznal vaši matku (2005) (seriál) 

Nikdy bych nevěřil, že tohle někdy řeknu, že řeknu větu: "Friends jsou překonáni." .. proto ji ani neřeknu, ale řeknu, že existuje relativně nový seriál, který má vysoké ambice a minimálně stejnou úroveň jako profláklá a perfektní šestka přátel. Tehnle sitcom má to, co má úspěšný sitcom mít, je vtipný, má odlišné osobnosti, každá je natolik jiná, že se perfektně doplňují, je propracovaný, promyšlený dopředu, vše má svůj smysl a myslím si, že časem bude i na co vzpomínat. ASi největší hlášky má Barney a Legen… wait for it …dary!! Na to, že jich je jen 5 a mají snad ještě pár sezón před sebou, vypadá to, že nechají veškerou konkurenci za sebou. Teď mám rozkoukanou třetí řadu, tak uvidíme, s jakou rošťárnou zase Barney přijde v příštím díle. Nejhorší na tom všem je, jak je seriál nesnesitelně návykový. Jsou skvělé seriály jako Prison Break, Heroes, House, ale nic, na co bych se musel dívat celý den, protože mě tak strašně moc zajímá, jak to dopadne s Robin, s Tedem a zase přijde zvrat. Zkuste podlehnout, poddejte se tomu, já se jdu dívat kámo:))

plakát

Pro ptáčky (2000) 

Špička v krátkometrážních filmech, studio Pixar to prostě umí a dokazuje to každý rok. Jak se ptáčci sami oškubají, no málo jsem se smál. Člověk žasne, co se dá za 3 minuty stihnout za veledílo.

plakát

Ztraceno v překladu (2003) 

Výběr tohoto filmu jsem opodstatnil vysokým hodnocením na csfd, byl jsem v očekávání a řeknu vám, nemám rád, když píšu samé superlativy, jenže když si nemůžete pomoct a musíte psát to dobré, protože prostě špatné věci nevidíte pro vší tu krásu a um, co naděláte. Opravdu velké uznání patří režisérce i aktérům. Příběh se formuje pomaličku, zvyšuje napětí, pomalý start a 2 rozdílné přběhy se postupem času spojují v 1 dějovou linii, v okamžiku kdy se protnou nastává ten pravý požitek a trvá až do okamžiku, kdy se opět rozdělí, což je uplně na konci. Ještě bych se vrátil k tomu konci, který byl famózní, srdceryvný a skutečný. Dojemný a našel bych desítky dalších synonym. Posazení snímku do Tokia, naprosto odlišného města od západní kultury, jiný jazyk, jiná mentalita, jste opuštěn, a hledáte svého přítele, někoho s kým můžete sdílet chvíle, který vám bude oporou a budete se na něj moct spolehnout. O tom všem tenhle příběh je. To že příběh byl napsaný téměř na míru Billu Murrayovi ještě podtrhuje dojem a krásná Scarlett potvrdila svůj talent a jak jinak i přemíru krásy, kterou ji příroda obdarovala, svět není fér. A film mě přesvědčil, že v Tokiu to nemusí být vůbec špatné. Natož zahrát si nějaké mega dobré automaty na cestě z práce. Střet moderního a uspěchaného života s opuštěností a potřebou blízkosti, která není v módě. Neuvěříte tomu, ale chytilo mě to za srdce.

plakát

Americký gangster (2007) 

Great work, Denzel. You Russell too. Mafiáni nikdy nezklamou, zvláště ne v Americe, tam se jim v drogovém průmyslu daří jak málokde na světě, mají v tom totiž systém a svou hierarchii, jak italská mafie na Sicílii. Famózně natočený snímek, který mě přilepil k židli až do závěrečných titulků. Skvělý scénář dal základ, skvostné obsazení dvěma hereckými hvězdami to jen zkompletovali. Tenhle film patří rozhodně mezi to nejlepší, co rok 2007 přinesl.

plakát

Michael Clayton (2007) 

Film z právnického prostředí, dovedený k dokonalosti, precizní zpracování a dokonalé psychologicky špičkové dialogy. George Clooney je podle mě ideálním představitelem takového hlavního hrdiny, těžko byste hledali někoho lepšího, myslím že oscarové nominace jsou zasloužené a Clooneyho pasuju do role velkého favorita, to se mu zase něco povedlo. Filmů založených na právničině zas tolik není, Firma se mi také líbila. A vážně bych věřil, že i v normálním životě najdu takového domovníka, který žehlí ty největší problémy. Někdo tu špinavou práci udělat musí. Možná zde mohlo být více akčních prvků, nebyla zde přímá konfrontace Claytona s jeho pronásledovateli. Clooney by se hodil i do role nějakého mafiána,poněvadž závěr byl parádní a chladnokrevný. Možná víc vtipu, hlášek a pojebávek by tomuto filmu jen přidalo.

plakát

Requiem za sen (2000) 

Nesnáším filmy s drogovou tématikou, jejich účelem je šokovat, rozdrtit diváka, apelující na vizuální stránku a nechutnost, to tomuhle filmu vážně jde, místy mi bylo vysloveně špatně a posledních 20 minut je hodně náročných na psychiku. Asi 10x jsem to chtěl vypnout, ale chtěl jsem vědět, jak to dopadne. A raději umřít než zažít takováhle muka. Dějově je to vpodstatě o ničem, o životě feťáka a ten je o ničem, jen o potřebě sehnat dávku. A lidé pro to, co nutně potřebují, udělají cokoliv, jako třeba Marion. Příběh je drsnej, nechutnej, ale režisér to tak zamýšlel, silný zážitek, který jen tak nezapomenete, a takové filmy jsou nejlepší. Už se na to nikdy nepodívám. Nechci přijít o svou čistou duši, tohle je cesta do pekel. Have a fun.

plakát

Hvězdný prach (2007) 

Waaau:)) to jsem si řekl, když se objevily titulky a zazněla píseň od Take That - Rule The World. Jedna z nejlepších fantasy, co jsem kdy viděl. Nedokážu dost přesně popsat proč, ale asi origïnalitou, spádem příběhu a láskou mezi mladíkem a hvězdou mě to strhlo, ani nevím jak. Líbí se mi, jak se vždycky ta hvězda rozsvítí, když je šťastná:D a Robert de Niro v roli drsňáka s baletní duší, to plavidlo, vzducholoď, chytající blesky v jakémsi středověku je pozoruhodný nápad, být mladším, pouštím si ten film 2x denně. Byl jsem rozzářený jak malé dítě, když jsem se na to díval. Není co bych vytknul, jen ty čarodějnice mohly být ještě více odpornější a rafinovanější. Ale to by asi Claire DAnes nedávala. Hlavně za příběh a ústřední dvojici dávám to nejvyšší co jde. Kouzelné:)