Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (35)

plakát

Pokrevní sestry (2022) (seriál) 

Pořádnej nollywoodskej biják, tak jak ho máme rádi. Samozřejmě že na docenění kvalit nollywoodu musí bejt divák trochu jebnutej úchyl a fajnšmekr se znalostí reálií. Už jsem to dala podruhý a furt dobrý.😆

plakát

Krev a voda (2020) (seriál) 

Kdyby sestříhali těch 15 hodin na 2, bylo by to zajímavý drama. Takhle to byla taková africká variace na Beverly Hills 90210. Myslím, že jsem mimo cílovku, před čtvrt stoletím bych asi byla nadšená víc.

plakát

Bratři (2023) 

Kdybych ten příběh detailně neznala, tak po celý film nevím, kdo je kdo, protože nic jako seznámení se s postavami neproběhlo, všichni vypadali stejně, chovali se stejně. Říkala jsem si, jestli film přinese něco nového, co by mě přimělo vnímat Mašíny jinak než jako pomatený vrahy, kteří obětovali i vlastní rodinu, a to se nestalo. Napětí a drama se taky nedostavilo. Převyprávěná stokrát známá pohádka.

plakát

Ostuda (2023) (seriál) 

Nějak nevěřím, že na světě není dost Romů, aby Romy ve  filmu o Romech museli hrát gádžové. Představa, že by ve filmu o afroamerické komunitě hráli černochy opálení běloši, mě pobavila, to by vedlo k občanský válce. Strašně mě iritovalo to neustálé vysvětlování všech pojmů a zvyků, jako by divák byl imbecil neschopný věci pochopit bez definic.  Míchání tradic Olachů, Sinthů, Cikánů a degéšů... Roma nikdo z tvůrců nikdy neviděl tančit a neslyšel zpívat - úplně mě z toho chytaly křeče. Ty křeče mi znemožňovaly vnímat příběh, kterej i tak byl spíš jak z mokrých snů Okamury, než z reálu. Polští nebo čeští Romové nejsou rumunští nebo bulharští.  Tohle mohla být tak zajímavá podívaná, kdyby tam nebylo všechno úplně na ho-no. *Teď jsem se dočetla, že do hlavních rolí(vlastně především do rolí takzvaných akceptovatelných Romů, tedy takových, jaké jsme my gádžové ochotní tolerovat, to jest hlavní hrdinka, táta, máma a za gádžu provdaná sestra) neobsadili Romy, protože nikde na světě nenašli žádný, kteří by mluvili plynně anglicky. Takže na filmu, jehož stěžejní částí je rasismus, jsou nejrasističtější jeho tvůrci. Velká paráda.

plakát

Colin v černobílém (2021) (seriál) 

Tohle bude pro většinu Čechů těžko pochopitelný nejen z hlediska rasismu, protože typický Čecháček nemá rád jen dvě věc - rasismus a barevný, ale i té americké mentality nadšení pro sport, honba za snem, kdy člověk radši balón než prospěchový stípko na Harvardu. V nás totiž rodiče i společnost žádné sny a ambice nepěstují, naopak potlačují, a jediným životním snem a životním cílem naprosté většiny Čechů je vyhrabat se z exekucí. Tenhle příběh není záležitost nějakých 60.let, ale současnosti, případně minulosti teprve nedávno minulé. Téma rasismu se mě osobně dotýká, protože provází celý můj život. Obzvlášť v seriálu dobře vysvětlena mikroagrese je něco, co poznamenává každý den vašeho života, jste-li odlišní, jde o stokrát nic, které umoří i osla. Ačkoliv jsem nepocítila nějaké zvláštní sympatie k hlavnímu hrdinovi, identifikovala jsem se s tím bezpočtem menších i větších křivd, i pouhou skutečností, že se jej nezastal nikdo včetně rodičů a nejlepších přátel- protože ti v mnoha případech ani nevnímají dané situace jako něco mimořádného, špatného, neakceptovatelného.  Dosud jsem rasistickou mikroagresi vnímala spíš jako projev balíkovství a slámy z bot než vědomý projev rasismu. Tahle série mi to pomohla pochopit. Kdyby tohle dílo pomohlo aspoň jednomu člověku, aby si vytáhl hlavu z pr-ele a přestal být kre-én, bylo by to fajn. Stačí si ale přečíst recenze, co už tu visí, a je vidět, že se to míjí účinkem.

plakát

Vypracovaná: Podle života Madam C. J. Walker (2020) (seriál) 

Jsem špatně přečetla název, myslela jsem, že hrdinka bude "Vypr-aná", ale zas to bylo jen o práci. :/ Zajímavý, že ač jde svět kupředu, tak stejně teď i tehdy má vedle sebe každá schopná ženská nějakýho somráka, kterej si z ní dělá hadru. Buď takovýho, nebo žádnýho.  Příběh zajímavej, donutil mě si pogooglovat nějaký fakta a reálie. Ale nebylo to nic, co by mě zasáhlo tak, že bych si film ještě za rok pamatovala, nebo si ho nedej bože chtěla pustit znovu.

plakát

Bílý tygr (2021) 

Velká paráda. Už jsem to viděla podruhý s odstupem asi dvou let a klidně si to dám za rok znovu. Chudáka ze slumu dostaneš, ale slum z chudáka ne.

plakát

Posedlost, láska a závist (2023) (seriál) 

Co tohle bylo za slátaninu? Zápletka jak z antický tragédie, fotr pigluje synovi holku, což skončí smrtí. Nějak jsem nechápala, co fotra bere na ní - bo i ten pich byl nuda a šeď, jak když si pár, co je spolu třicet let, vygoogluje "jak si zpestřit manželský sex" a pak se pokoušej o cosi, co pro nezúčastněné působí spíš trapně, a hlavně jsem nepochopila, o co přesně šlo tý koze, protože syna milovala. Jestli to měla být nějaká vzájemná osudová přitažlivost, tak se ji tvůrcům nepodařilo zachytit. Celou dobu jsem čekala, že to byl nějakej její plán, nějaká pomsta za křivdy dávno minulé, ale ne. Prostě byla mešuge po incestním vztahu s vlastním bratrem.  Ty sex scény mi připomněly devadesátkové erotické filmy, co dávali tenkrát na Nově v sobotu po půlnoci. Strašná slabota.

plakát

Drahoušci (2022) 

Indickej nářez. Oceňuju, že si vystačili se 130 minutama stopáže a neroztahovali to do seriálu, díky čemuž to mělo švih a říz bez slabých míst. Badhu jsem fandila a zároveň obdivovala její trpělivost. Já bych toho sr-če odkráglovala už v prvních třiceti minutách.

plakát

Ve při (2023) (seriál) 

Ježíšmarjá, po tomhle už nikdy nepůjdu do konfliktu v reálu a zůstanu u hejtování na netu a anonymních dopisů vystříhaných z novin. Jak může blbej fakáč doje*at dva životy...  Seriál měl super rozjezd a pak už to bylo nahoru a dolů. Chvilka nudný jak nějaká dvouhvězdičková, nablblá komedie a pak najednou zvrat, další voser. Párkrát jsem to musela o kousek vracet zpátky, protože jsem v tupých místech děje přestávala sledovat a googlovala si recept na foie gras a lepší život, rozdávala moudra na FB a sjížděla Amatéry, pak zas seroš dostal grády a já už byla v ději ztracená. Přišla mi super dvojice neurotická businesmanka a umělec - pseudointelektuálové s naprosto nesmyslným vztahem, jak vystřižená ze všech českých rodinných komedií - kde jsou tací prezentováni jako průměrná česká rodinka, s kterou se přece identifikuje každý.