Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

KDO JINÉMU JÁMU Rudolf Slánský (2020) (TV film) 

Znovunalezené filmové záznamy z Procesu s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským tvoří část dokumentu. 1) Výpovědní hodnota filmových záznamů je obrovská. Diváka jímá hrůza, když vidí, jak vysocí mafiáni deklamují prohlášení o své vině a používají k tomu neživý jazyk útočných politických úvodníků. Celé divadlo běží hladce, všichni přesně znají své role a mají je pečlivě secvičené včetně hlasové intonace a používané gestikulace. Není divu, že film komunisté utajili s vyjímkou pečlivě vybraného asi šestiminutového výňatku, který pak šel v kinech. Co možná neslyšeli posluchači rozhlasu, to filmový divák vidí jasně._____ 2) Chybí mi rozsáhlejší rozbor Slánského činnosti dříve, jeho organizační práce pro stranu až do jeho zatčení (v nejvyšší stranické funkci působil od roku 1945 a ještě tři a půl roku po únorovém převratu), jeho účast na činnosti neoficiální tzv. bezpečnostní pětky a jeho podíl na předchozích politických procesech. Jenom malá poznámka na konci mě z tohoto pohledu neuspokojuje._____ 3) Rovněž mi v dokumentu chybí toto: Stalin svou roztržku s Titem a izraelským státem řešil podle svého osvědčeného způsobu - inscenováním politických procesů, které měly (a taky tak úspěšně činily) zastrašit skutečnou i potenciální opozici a zdůraznit všem, kdo je hlavní kmotr._____ 4) Uvítal bych "pokračování" dokumentu, které by ukázalo: a) další postavy tohoto procesu a jejich osudy, b) další procesy (pokračovaly ještě několik let po smrti Stalina), c) pokusy o (nedůslednou) rehabilitaci a její výsledky, d) trestní řízení proti pracovníkům StB a dalším tvůrcům politických procesů, jejich odsouzení, jejich propuštění a další osudy.

plakát

Elvis Presley (1988) (pořad) 

Zpěváci ČSSR, NSR a Velké Británie zpívají Presleyho. Taková raritka... 1) Jak je patrné, jejich parketa to rozhodně není._____ 2) Ve své době snad slušný výkon (UNO) dnes příliš zajímavě nevypadá. Snad jako klubové rockandrollové improvizované jamování bych to bral, ale takhle to očividně nebylo._____ 3) Zpívají Vondráčková, Gott, Korn, Rolincová._____ 4) Dále účinkují 27letý Welšan Simon Bowman a 44letý operní zpěvák ze západního Německa Peter Hoffmann (rodák z Mariánských Lázní)._____ 5) Vedle Československé televize produkoval pořad regionální Südwestfunk.

plakát

Skokan (2018) 

Podobenství o stavu dnešního Ruska. 1) Komentář obsahuje mnoho spoilerů. Čti až po zhlédnutí filmu!_____ 2) 30letý scenárista a režisér Ivan Tverdovskij vysvětluje, kde přišel na námět: Poslední čtyři roky jsem pracoval na velkém dokumentárním projektu o ruské policii. Zahrnuje přibližně 400 hodin materiálu. Jeden z příběhů je o mladých policistech, kteří k vymáhání peněz používali teenagery. To jsme v dokumentu nemohli natočit... ale chtěl jsem o tom napsat scénář._____ 3) Tvůrci se pohybují mimo realitu. Projevuje se to zejména v absurdně a nesmyslně pojatém veřejném (!) soudním řízení a ve schopnosti hlavní postavy odolávat bolesti (kongenitální analgesie), zraněním a schopnosti urychleně zahojit rány (fibrodysplasia ossificans progressiva). Ani psychologický portrét matky nepůsobí příliš věrohodně (zejména incestní náznaky) a vrcholem je návrat syna do ústavu jako jediné instituce, kde ho mají rádi a chovají se k němu jako k lidské bytosti. O povaze pobytu v podobných ústavech si nedělám iluze ani u nás natož potom v Rusku._____ 4) Metaforický jazyk Ivana Tverdovského má výraznou výpovědní hodnotu. Projevuje se mj. v oblečení chovanců, mixu "zvláštních" chorob, které vytvářejí neobvyklé Děnisovy schopnosti či právě již zméněné absurditě soudního projednávání. Rovněž propracovanou síť zločinců si lze daleko spíš představit někde v malém zapadlém ruském městečku než v Moskvě. Už technicky by to takhle nemohlo fungovat._____ 5) Pointa je logická. Ovšem daleko větší obžaloba systému (nevím ovšem, zdali pravdivější) by byla, kdyby chovanec z ústavu utekl kvůli, řekněme, neřešené šikaně a neměl se kam vrátit._____ 6) Ke vztahu skutečnosti a surrealismu praví režisér: Chtěl jsem se zamyslet nad dobou, ve které dnes žijeme. Chtěl jsem vytvořit bajku, pohádku, která se odchyluje od realistického vyprávění a zahrnuje všechny symboly naší země... Denis byl vychován v kouzelném pohádkovém sirotčinci, obklopen přísnými pravidly, ale také láskou. Ve skutečném světě naráží na pravý opak - temnotu a absenci jakékoli morálky a lásky... Chtěl jsem opustit zónu každodenního realismu a proměnit celou vizi v podobu báje, mýtu. Večírek, kterého se zde zúčastnili zkorumpovaní úředníci, se podobá plesu upírů a schopnost hlavního hrdiny skákat pod automobily přesahuje lidské fyzické schopnosti. Zkušební scény připomínají divadelní hru._____ 7) Přes všechny výhrady na mě snímek zapůsobil. Až mě mrazilo z atmosféry bezmoci, ve které se pohybuje mladý chovanec ústavu a která, jak mi připadá, prostupuje obecně ruskou životní realitou._____ 8) 21letý Děnis Vlasenko (skokan Děnis) a 25letý Danil Stěklov (policista Paša) jsou dobří herci a pěkní kluci - vskutku parádní kombinace. Rovněž 38letá Anna Slju (Děnisova matka) působí přesvědčivě, i když, mezi námi, nevěřil jsem jí ani slovo od samého začátku.

plakát

Pochoduj nebo zemři (1977) 

Působivý film je natočen s rozvahou. Stane se, co se musí stát bez zbytečných keců a gest. 1) Netuším, jak moc film odráží skutečnost života v Cizinecké legii, ale budu předpokládat, že v zásadních věcech je pravdivý. Légion étrangère je svérázné žoldnéřské uskupení, které se proslavilo svou účastí ve válkách na straně Francie a snímky, jako je March or Die._____ 2) Naštěstí jsem sledoval dílo v českém dabingu, protože angličtinu originálu bych asi v této souvislosti moc neskousl._____ 3) Zaujal mě 47letý velmi dobrý Gene Hackman (cynický nemilosrdný velitel, major Foster) a 38letý (!) Terence Hill (zloděj Marko "Cikán"), kterému očividně "vážná" role sekla.

plakát

Tah pěšcem (2014) 

Něco o Bobbym Fischerovi. 1) Snad každý génius je současně v něčem deficitní - velmi často je to v sociální inteligenci, ve sklonu k paranoie či schizofrenii a podobně. C´est la vie._____ 2) Každý životopisný film, který má obsáhnout větší životní rozpětí, trpí jakousi výpovědní insuficiencí - prostě je to víc dokument, než skutečný film. Nezbytná selekce toho, co ukáže, vede ke zjednodušení a zploštění výpovědi. Přihoďte subjektivní vnímání tvůrců (co oni považují za důležité, jejich volba herců a atmosféry) a vznikne dílo, které lze označit za inspirované životním příběhem toho či onoho, ale určitě ne za popis jeho života._____ 3) Platnost obou uvedených skutečností názorně předvádí film Tah pěšcem._____ 3) Celkem přehledné info k věci uvádí česká Wifi._____ 4) 39letý Tobey Maguire (Fischer) vypadal mladě a svěže.

plakát

Král Petr I. (2018) 

Živé obrazy z první světové války ze srbského pohledu. Dojemné a pietní. 1) Film představuje osudy tří postav - krále Petara, mladého vojáka Marinka a chlapce - sirotka Momčila během tzv. Srbské golgoty - prvního roku bojů a ústupu na Korfu._____ 2) Scenárista a režisér 32letý Petar Ristovski obsadil do titulní role svého otce, 66letého Lazara Ristovského, který současně film produkoval. Rovněž režisérova matka 63letá Danica Ristovski našla své uplatnění v roli matky Marinky, která synovi posílá po královi ponožky._____ 3) A když už byli v tom, natočili Ristovští i jedenáctidílný seriál na stejné téma, který dokončili v roce 2019._____ 4) Tamo daleko, daleko od mora / Tamo je selo moje, tamo je Srbija / Tamo je selo moje, tamo je Srbija.

plakát

Průběžná O(s)trava krve (1997) (TV film) 

Trochu mi představení připomnělo Schmidtovu Ypsilonku. 1) Spoustu narážek a vtipů asi pochopí hlavně místní obyvatelé nebo skuteční znalci Ostravy. Já mezi ně nepatřím._____ 2) Viděl jsem v televizi. Pokud má kolega mikestiff***** pravdu, představení naživo je výrazně lepší než televizní sestřih. Ale když to napíše provocateur mystiffikator...

plakát

Hrozné děti (1969) (TV film) 

Labutí píseň pražského jara je jako groteska zcela nezajímavá. 1) Ale vidíme pěkné dobové reálie včetně hromady herců._____ 2) Potěšil průnik do seriálu Píseň pro Rudolfa III._____ 3) Největším kladem jsou tehdejší velké hity 30letého Josefa Laufera, běžící na pozadí. Dokazují obrovskou, bohužel nevyužitou, potenci tohoto zpěváka.

plakát

Reklamy Jitky Molavcové (1985) (pořad) 

Milý, příjemný, vtipný a nápaditý recitálek využívá pražské reálie, spoustu herců a rozmanité oblečení. 1) Pamětníci si připomenou bufet Korunu, dobové Václavské náměstí či Hanavský pavilón na Letné._____ 2) 35letou Jitku Molavcovou doplní 27letý Vladimír Dlouhý, 20letý Filip Renč, 42letý Jiří Wimmer, 51letý Milan Neděla, 47letý "semaforista" Vladimír Hrabánek či 66letý "cimrmanolog" Jaroslav Vozáb._____ 3) Písničky oddělovaly vcelku povedené parodie na reklamy. Navíc paní Molavcová předvedla pro běžnou populaci prakticky nedostupné dobové módní oblečení._____ 4) Jitka Molavcová rozumně poznala, že jako zpěvačka se na trhu neuplatní a našla si svou parketu v partnerství s Jiřím Suchým v Semaforu. Její další aktivity herecké, pěvecké i autorské jen dokládají, o jakou všestrannou osobnost jde.