Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Poslední recenze (791)

plakát

Emma v oblacích (2023) (TV film) 

Ona paní Srncová může být v osobním životě docela prima bába.  To ale nic nic nemění na neoddiskutovatelném faktu, že je bohužel léta úřadující velekněžkou českého kejče. Tak ať se daří a barvičky ať Vám i nadále neumětelsky šmrdlají.

plakát

Ďábelské líbánky (1970) 

"Aha. Tomu se naši primitivní předkové v roce 1970 asi smáli..." Rádoby crazy komedie, která tlačí na pilu přímo zničujícím způsobem.

Poslední hodnocení (1 420)

Ojmjakon - příběh nejchladnějšího lidského sídla (2018) (studentský film)

09.01.2024

Ďábelské líbánky (1970)

02.01.2024

Pohádky pro Emu (2016)

29.12.2023

Klíč svatého Petra (2023) (TV film)

27.12.2023

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film)

27.12.2023

John Wick: Kapitola 4 (2023)

17.11.2023

Kozub: Bez urážky! (2023) (pořad)

odpad! 14.11.2023

Policejní inspektorka (1980)

16.10.2023

Kdo přichází před půlnocí (1979)

16.10.2023

Reklama

Poslední deníček (2)

Gavranův univerzální postulát aneb CSFD sobě

 

Kázání č.1 – Kterak filmy hodnotit

 

Stává se velmi často, že uživatelé filmových databází nevědí si rady, jak rozličné filmy ohodnotit. Taková věc rozumí se samo sebou, protože za účelem hodnocení filmů nebyla dosud sepsána žádná odborná příručka. V knihovnách i obchodech najdeme knihy rozličné, podle nichž se můžeme naučit velké spoustě zajímavých věcí z rozmanitých oborů lidské činnosti. Tak například z příruček můžeme vyčíst, jak správně zní Věta Euklidova, čímž nesporně ohromíme účastníky Výročního plesu jihočeských geometrů. Při troše píle nastudujeme podrobnosti o pěstování skalniček,  kvašení domácího vína, použití citrónové kůry, výrobě trubkových bomb a čištění krvavých skvrn z vlastního oděvu. Není však vědecky podloženo, jak se v databázích správně udělují hvězdičky. Každý tam ty body zkrátka plácá, jak mu to zrovna přijde pod ruku. Takový postup je ale krajně nezodpovědný. Každý by se měl snažit přistupovat k takovému hodnocení filmu s maximální opatrností, s vědomím, že svůj otisk v útrobách vesmíru nesmí zanechat ledabyle. Jak by k tomu budoucí generace přišly, kdyby si každý uživatel naklikal pod film, co ho zrovna napadne? Takový výkon musí se dít vždy s rozmyslem, za plného vědomí a střízlivého stavu. Je potřeba si uvědomit, jaký propastný rozdíl spočívá třeba jen mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Neuvážené kroky v tomto směru mohou vést k pozdějším výčitkám svědomí, že jsem svým hlasem neadekvátně ovlivnil celkové hodnocení konkrétního filmu. A než si stačíme plně uvědomit, jakou škodu jsme svým kliknutím napáchali, přejede nám náhodou na ulici parní válec obě ruce a my prožijeme zbytek života s lívanci místo prstů a s pocitem, že jsme spáchali strašlivou křivdu, jíž už nelze odčinit, neboť s placatýma rukama nevložíme již nikdy myš do dlaně. Takové děsivé následky musí se tedy eliminovat již v počátku.

 

Tápeš-li tedy, milý uživateli, jak správně takové body přidělit… nebo pokud nejsi schopen rozpoznat rozdíl mezi jedou, dvěma, třemi, čtyřmi a pěti hvězdami, bude nejlepší, pokud se před vynesením verdiktu seznámíš s hodnocením ostatních. Žebříčky oblíbených uživatelů nejsou zde vytvořeny jen tak pro nic za nic. Horní dvacítka nejoblíbenějších uživatelů dostala mandát od tisíců dalších, to znamená, že jejich výroky jsou moudré, spravedlivé a na jejich správnosti se shoduje převážná část uživatelů databáze. Nejoblíbenější uživatelé z top 20 představují ty nejlepší z nás, esenci lidské moudrosti, čistou a krystalickou pravdu a není proto náhodou, že se jejich názory zobrazují vždy na prvním místě. Tyto názory pak mohou poskytnout důležité vodítko i při našem vlastním rozhodování. Váhajícím, či neznalým poskytují světlo v tmách a ukazují, jak by se mělo správně hodnotit. A ruku na srdce… Bylo by navíc krajně nemístné vytvořit určité fopá a nesouhlasit s obecným názorem. Budeš-li hodnotit ve shodě s ostatními, vyhneš se, milý uživateli, označení za obecního blba, filmového pazgřivce a analfabeta, názorovou nicku či bohapusté hovado. Naopak, shodným hodnocením například s panem golfistou, prokážeš vždy vytříbený vkus a nikdo se neodváží osobně tě inzultovat. A to ani potichu či v myšlenkách.

 

 

 

Kázání číslo 2 – Proč se na CSFD testuje…

 

V minulém kázání jsme si ozřejmili princip názorového splynutí. Osvojení tohoto základního pravidla je potřebné i pro naši komentátorskou kariéru. Dříve než započneme s komentováním zhlédnutých snímků, musíme však prokázat svou schopnost a erudovanost ohodnocením pětiset filmů a následným absolvováním testu, který nás prověří jak po stránce vědomostní, tak i ohledně duševního zdraví a literární zdatnosti. Taková věc je nezbytná, neboť komentáře k filmům se člení do skupiny nejváženějších internetových příspěvků vůbec. Filmovým komentářům připisuje široká veřejnost obrovskou váhu a všichni komentátoři se vždy těší uctivému zacházení v budovách městských kin, biografů, multiplexů, ale i v prostorách státní správy, koncertních sálech a plesích v opeře. Před započetím všech uměleckých produkcí bývají internetoví kritici vždy formálně představeni obyčejnému publiku, účinkujícím a posléze i řediteli dané instituce. Ředitelská stolice vždy osobním potřesením ruky poděkuje všem lidem v místnosti, kteří někam píší nějaké komentáře… a poté může začít samotné představení. Jestliže jsme si tedy osvětlili důležitost internetového komentování pro rozvoj kultury v celosvětovém měřítku, nemůže se už ani sebezarputilejší uživatel CSFD divit, proč musí projít složitým testovacím obdobím, než se bude moci věnovati tak náročné a zodpovědné činnosti, jakou je komentování. Prokážeme-li náležitou psychickou odolnost, osobní kvality, dobré rodinné zázemí a neutuchající entusiasmus, teprve potom se můžeme pustit do komentování.

 

 

 

Kázání číslo 3 - Kterak film správně komentovati

 

Absolvovali-li jsme vstupní test, který nutně oddělí ubohou spodinu od zrna lidské společnosti, můžeme začít onou navýsost šlechetnou a významnou sférou činnosti, jež se zove „komentování filmů“. Důležitost takovéto profese byla vysvětlena již v druhém kázání a proto nebudu elementární přínos komentování pro lidskou společnost dále rozebírat. Před samotným výkonem takové činnosti je potřeba si vštípit určité základní zásady. Musíme si uvědomit, že svými výroky a osobními názory nesmíme v ostatních uživatelích budit pohoršení, nýbrž že je záhodno podněcovat dojem seriózního, slušného a problematiky hluboce znalého občana. Proto v komentářích nebudeme vyhledávat slovních šarvátek, ostatním uživatelům nadávat do polen, lidských zrůd či mořských prasat. Krom ventilování osobních antipatií, je nevhodná i jakákoli další forma inzultace. Nebudeme o režisérovi hulákat že jest kurevským pablbem, urážet herce prohlašováním je za impotentní ochlasty a herečky za hnusné vyžilé rajdy. Takové názory nejen že se neslučují s pravidly slušného chování, ale také rovnou odsouvají náš světonázor do zapomnění. Bude-li každý náš komentář slovní žumpou, nemůže být (přes všechnu přínosnost a podnětnost) širší veřejností akceptován jako platná mince. Chceme-li světu sdělit své nejniternější pohnutky a mezi miliony hloubavých komentářů přidat svůj vlastní, musíme tak činit s čistým štítem. Osobní názor každého uživatele je vždy jeho vizitkou, proto pamatujme, že i na internetu musíme vystupovat kultivovaně a elegantně. Budete-li psát čistě, spisovně a vytříbeně, podle aktuálních pravidel českého pravopisu, úspěch se brzy dostaví. Všichni uživatelé se totiž velmi zajímají o názory ostatních a pečlivě pročítají všechny komentáře pod filmem, neobjeví-li mezi stovkami a tisíci niterných výlevů nějakou skrytou perlu. A tu jistě zaujmete široké masy svým komentářem, který bude formálně na výši a ještě navíc plný originálních postřehů. Tím splníte povinnost hlubokomyslného intelektuála a obohatíte lidstvo vrchovatou měrou.

 

Druhým stavebním kamenem pro psaní komentářů musí být vaše hluboká erudice. Nechcete přece působit jako osoba, která nemá tušení, o čem píše. V tomto případě je záhodno použít techniku názorového splynutí, kterou jsme rozebírali v prvním kázání. Nejste-li si jisti vlastním názorem, není ostudou nahlédnout do komentářů dvaceti nejoblíbenějších uživatelů. Budete-li skoumaví, zjistíte, že i nejoblíbenější uživatelé ve své nekonečné moudrosti používají techniku názorového splynutí velmi často. Vlastními slovy tak můžete převyprávět myšlenky jiného uživatele, přičemž nezapomeňte přejímat všechna cizí slova ve správné transkripci. Asimilaci cizích názorů úspěšně používá velká část zdejších komentátorů, někteří si včasným a uváženým názorovým splynutím vydobyli věčné uznání (v závěru najdete krátký slovníček výraziva, které používejte v případě, že svůj komentář potřebujete odlišit od převzatého originálu). Cílem vašich komentářů však nesmí být bodový zisk. Honba za prosazením vlastních názorů nad názory ostatních prozradí vaše nízké pudové založení a mrzké ego. Cílem správného komentátora má být vytvoření studnice osobní moudrosti. Snažte se světu sdělit vše podstatné, především pocity vycházející přímo od srdce, smísené se zkušeností moudrého a vědoucího člověka. Používejte vždy exaktní výrazivo, umírněnou mluvu, vědecký rejstřík a laskavý lidský humor. Nevíte-li jak začít, či ukončit svůj komentář, použijte citaci z filmu. Obzvláště slavné filmové výroky v originálním znění dají vašim komentářům punc opravdovosti a auru všeznalosti.

 

Nyní tedy víte vše o psaní komentářů. Jestliže se během svého života nedočkáte ocenění, věřte, že databáze uchová veškeré vaše moudro pro budoucí generace.

 

 

Zde slíbený slovníček pravého odborníka:

Aluze, Exploatační, Kinematografická kumulace, Konvenční (nekonvenční) syntéza, Neorealismus, Sebezničující iluzivnost, Autentický modus, Psychologická drobnokresba, Sociální bariéra, Stylistický koncept, Kanonické snímky, Multikulturní gradace, Fraktální souvislost, Fragmentalizace.

Pozn nakonec: Všechny termíny lze libovolně permutovat: Konveční modus, psychologický koncept, Fraktální iluzivnost, Sociální syntéza,  Fragmentální aluze, atd…

 

 

Kázání číslo 4 – Kterak sobě profil přizdobit

 

Jakmile po všech směrech propadneme myšlence, že se na nás prostřednictvím CSFD celý svět se zájem dívá… V tu chvíli je nezbytné přejít od slov k činům a obohatit čtenáře poutavými  informacemi o naší osobě. K tomuto účelu slouží uživatelům jejich profil, ve kterém mohou rozvinout krásu své osobnosti v plném světle. Předně tedy … měl by se každý uživatel ve svém profilu ostatním slušně představit. Nastínit svou ekonomickou situaci, společenskou úroveň a rodinné zázemí. Dále je slušností přejít k detailnějším záležitostem a zevrubně se vyjádřit ohledně vlastního politického smýšlení, sexuální orientace, hudebního vkusu a míry kulturního rozhledu. Činíme tak s vědomím, že všechny informace, které o sobě sdělíme, jsou pro ostatní nezbytným zdrojem poznání a že tak svému okolí umožňujeme pochopit hloubku vlastní moudrosti v širších souvislostech.

 

Nevíme-li si rady, čím vším ostatní uživatele ještě poučit, můžeme svůj profil podle nejlepšího vkusu vyzdobit množstvím filmových plakátů. Výzdoba takového profilu nesmí být brána na lehkou váhu, protože v tomto oboru více než kde jinde platí: kolik plakátů v profilu máš, tolikrát jsi člověkem. Nebojíme se prostřednictvím plakátů vyzpovídat úplně ze všeho. Vaše okolí jistojistě zjihne nad zjištěním, které filmy jste nedávno navštívili, na které se chystáte nebo naopak nechystáte. Kreativitě se meze nekladou. Můžete například svůj profil vytapetovat plakáty všech filmů, které jste za posledních deset let neviděli, neboť taková porce obrázků bude všemi zkoumána s náležitou pečlivostí a nemalé procento návštěvníků bude exkurz do světa námi neviděných filmů považovat za nejpoučnější zkušenost od dob spuštění internetu.

 

Při výzdobě profilu buďme vždy veselí a hraví. Budeme-li všechny informace náležitě aktualizovat a zpravovat tak návštěvníky o všech svých aktuálních pohnutkách a motivacích, budou se k nám jistě rádi vracet.