Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (853)

plakát

Živí mrtví - Tady Negan (2021) (epizoda) 

Tvůrci seriálu udělali z Negana více milujícího manžela, než v komiksu. Také jeho minulost v tomto dílu zobrazili víc dojemně. Zdá se mi, že Negan se po celou dobu pandemie chodců snaží napravovat svoje chyby. A občas mu to slušně jde.

plakát

Martin Fruwein osmadvacátý odsouzený (2021) (TV film) 

Martin Fruwein z Podolí  je zde označován za osmadvacátého odsouzeného. Ale neměl by to být devětadvacátý? Pokud Jan Theodor Sixt z Ottersdorfu byl odsouzen, ale na popravišti omilostněn. Dokument je to zdařilé provedený. Polohraná forma tomuto dokumentu prospívá.

plakát

Jak Pumpot s čertem zatočil (2015) 

Martin Pumpot nebo také Pumphut patří spolu s Krabatem alias Jankem Šajatovićem alias Johannem Schadowitzem patří mezi lužické čaroděje. A já jsem se díky krásně animované krátké pohádce Františka Dečmana o něm na lince Regiojetu dozvěděl.

plakát

Král a žena (1967) (TV film) 

Na herecký koncert má herecký orchestr málo hlav, i když o pomazaných a setnutých hlavách je tu dost vyprávěno. Na solo Jana Wericha je tu minimálně jedná sličná osoba Jany Brejchové navíc. Duet by to byl, kdyby se neukláněl Vladimír Klos.  Rozhodně to je kvalitní dílo Československé televize, které v některých ohledech strčí do kapsy Tudorovce, Bílou královnu i princeznu  a i tu ze Španělska.  O ebenově antracitové Anne Boleyn (tu jsem pravda neviděl) nemluvě. Navíc Jan Werich je tak nějak Jindřichu VIII. docela podoben. A Jana Brejchová Kateřině Parrové v celku rovněž.

plakát

Poslední údolí (1971) 

Jeden z nejlepších filmů o Třicetileté válce.  Omar Shariff a Michael Cain hrají spolu výbornou partii. Je zde ukázaná moudrost nejen selská, ale i fanatičnost opět nejen vojenská ale i náboženská. Myslím, že některým současným náboženským fanatikům z tohoto filmu praskaly žilky na čele.

plakát

Majordomus (2018) 

Krátce po sobě jsem viděl Přeběhlíka a Majordoma. Jistá podobnost mezi nimi je. V obou případech je pro mě výsledek slabší 4 hvězdy. V obou je znát jistý protiruský tón, což je u Němců i Poláků pochopitelné, ale ne nutné. U Majordoma jsou plusem Kašubové a jejich role v polsko-německých vztazích během první poloviny 20. století.  Díky původnímu změní je možno užit si drobných odchylek polštiny a kašubštiny.

plakát

Přeběhlík (2020) (TV film) 

Krátce po sobě jsem viděl Přeběhlíka a Majordoma. Jistá podobnost mezi nimi je. V obou případech je pro mě výsledek slabší 4 hvězdy. V obou je znát jistý protiruský tón, což je u Němců i Poláků pochopitelné, ale ne nutné. U Přeběhlíka je více kladen důraz na sebereflexi Němců na druhou světovou válku. I když, ne vždy je přiznání viny ochota nést za vinu následky. Vyplatila se německo-polská spolupráce v hereckém obsazení - Jannis Niewöhner a Małgorzata Mikołajczak jsou dobře vybráni a jsou dobrými představiteli svých postav.

plakát

Citipati (2015) 

Tady jakoby název filmu se hodil k názvu dinosaura, po kterém se jmenuje.  Citipati je název jednoho druhu oviraptora a znamená Pán pohřebního ohně. Krátký film je dobře trikově udělaný a má k sobě padnoucí hudbu. Nelze rovněž upřít snahu o jisté tajemno o konci dinosaurů.

plakát

Rande naslepo (2017) 

Existuje rčení, že Němci neumí točit komedie a natož romantickou. Já s tímto rčením nesouhlasím.  Rande naslepo a třeba stará série Strašidla ze Spessartu tento názor vyvracejí. I když u Rande naslepo, vzhledem že je podle skutečného lidského příběhu, se může napsat, že je jej nenapsali Němci, ale život sám. A to je někdy výborný spisovatel. PS: Scéna v restauraci ukazuje, že někdy skrývaný nedostatek zraku může být výhodou.

plakát

Aripi (2019) 

Moldavský vesmírný program v podaní krátkého animáku Dmitrije Vološina.