Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (30)

plakát

Zimní příběh (2014) 

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Fantasy romantická pohádka a já jí dám jen tři hvězdičky?! Dámy a pánové, zazvonil zvonec a mému nadšení z žánru je konec... Ba ne, tak hrozné to nebude:) Jen Zimní příběh, který měl btw. nádherný trailer, zůstal hluboce za očekáváním. Těch motivů je tam prostě příliš, a tak s využitím většiny z nich jsem nespokojená, o konci nemluvě (a ne, ta myšlenka mě nebrala). Je to asi jako když jdete do restaurace na čtyřchodové menu a odepřou Vám dezert. První (delší) část navnadí, těšíte se na vyvrcholení celého "příběhu" a pak přijde zpráva, že čokoláda došla.

plakát

Blízko od sebe (2013) 

Fim Blízko od sebe se zcela nepotkal s mým aktuálním rozpoložením. Nutně jsem potřebovala komedii a místo toho jsem si koupila (naslepo) lístek na drama. Na druhou stranu musím ocenit výborné herecké výkony, protože s těmi tento snímek stojí a padá. Jen ten Ewan mě úplně nepřesvědčil...

plakát

Sígři ve výslužbě (2013) (pořad) 

S podobným typem pořadů mám většinou problém, nazvěme jej například etickým. Skryté kamery jsou totiž založeny na tom, že obětí se stávají ti hodní/milí/ochotní. Proto by bylo jednoduché dát automaticky odpad a za scénky typu důchodce si přisedne k mladíkovi/mladé slečně na lavičku a něco mu/jí buší do hlavy a nakonec prohlásí, že šlo o vtip, by si to nepochybně zasloužil i tento novácký přejatý formát. Nicméně druhou část Sígrů ve výslužbě tvoří relativně zábavné scénky, které vycházejí opravdu z toho, že si důchodci dělají legraci sami ze sebe. A pro to mám pochopení, ba dokonce to obdivuji. Takže kdyby tvůrci více materiál sestřihali a vynechali trapnosti (co je vtipného na tom, že babky anglicky na hlaváku prosí kluka o pomoc s určením nástupiště a nakonec se mu vysmějí slovy "My jsme Češky jako poleno, to koukáte"?), možná bych dal i 2-3 hvězdy, takhle za jednu. P. S. S naší společností, kterou často kritizujeme my sami, případně ji pomlouvají sociologové, psychologové a podobní, to asi není tak špatné, protože 1) těch obětí s výše uvedenými vlastnostmi se našlo hodně a 2) sígrům ještě nikdo, pokud je mi známo, fyzicky neublížil.

plakát

Druhá šance (2012) 

Je mi jasné, že v případě tohoto filmu jdu tvrdě proti většině, ale nemůžu si pomoci - já se prostě neuvěřitelně nudila a nezachránil to ani Tommy Lee Jones, ani Steve Carell, za jejichž výkony dávám dvě hvězdičky. Filmy balancující na hraně komedie a dramatu mi asi už znechutila dostatečně současná česká tvorba, v níž není komedie bez mrtvé kladné postavy, ale neoslovila mě ani Meryl Streep, jinak jedna z mých oblíbených hereček. Nějak jí tu, s odpuštěním, slepici prostě nevěřím a ani slzy nepůsobily přirozeně. A co ten konec? Od podobného snímku neočekávám zakončení v duchu romantických komedií (stejně tam je, naštěstí vyhoštěné až do titulkové sekvence), ale zcela v Druhé šanci chybí to nejzajímavější - co se v NĚM zlomilo, že to (a to) najednou jde... Btw. není to o věku, -náct mi už pěkných pár pátků není, možná spíš o momentální náladě a potřebě určitého filmu, do níž se tento výběr naslepo prostě netrefil.

plakát

Mrtvý muž přichází (1995) 

Výborný film, který splňuje vše, co od podobného snímku lze očekávat. Silný příběh, geniální herecké výkony (Oscar Susan Sarandon více než zasloužený), (pro mě překvapivě) kvalitní režie. Mrtvý muž přichází vám navíc nedovolí, abyste na něj jen tak rychle zapomněli. Vzbuzuje otázky implicitně, neservíruje nic na stříbrném podnose. A když otázky, tak tady je i moje odpověď psaná s jednodenním odstupem. Patřím k odpůrcům trestu smrti, ale ne z důvodů, které by si podle tvůrců měl asi divák uvědomit. Justiční systém není dokonalý a trest smrti je příliš definitivní, a to zejména v případě omylu, protože ani DNA a další vychytávky alá CSI nemusí být zárukou neomylnosti. Ale vážně nesoucítím s člověkem, který znásilnil a zabil. Jeho oběti (zejména dívka) trpěly mnohem, mnohem více, nemohly se rozloučit s rodinou (i když scéna, kdy matka nemůže syna jdoucího na smrt ani obejmout, je bez pochyby silná) a ani s jejich těly nebylo naloženo důstojně (plena u popravovaného vězně mi přece jen nepřipadá srovnatelná s dívkou, kterou nalezli nahou v zuboženém stavu v bahně po x dnech). A protože nejsem věřící (resp. věřím v jiné "věci" než Helen, ač některé hodnoty s ní sdílím), nemyslím si, že taková lidská zrůda si zaslouží dojít odpuštění a umírat tak možná klidnější. Takže v tomto se u mě film trochu minul zamýšleným účinkem, ale to nic neubírá na kvalitě zpracování těžkého tématu, jeho neotřelosti a schopnosti vzbudit ve vás potřebu ještě dlouho o něm přemýšlet. A proto za pět.

plakát

Havaj 5-0 (2010) (seriál) 

S tímto seriálem mám jeden jediný problém. Nejde o herce, prostředí nebo kameru. To všechno lze ocenit. Nevadí mi dokonce ani stereotypy u jednotlivých postav, tak nějak to k žánru patří. Ostatně kdo jiný by dělal ve speciální policejní jednotce než bývalý špičkový voják, detektiv s rodinnými problémy, bývalý policista, který odešel pro podezření z krádeže, a někdejší vrcholová sportovkyně, jejíž kariéru ukončilo zranění?:) Chápu havajský patriotismus. Potíž vidím ovšem v tom, že režie a scénář nedokáží budovat napětí. Jako divák očekávám, že se díl po díle bude rozplétat temné klubko kolem smrti rodičů, a to třeba i v rámci nebo nad rámec "standardních" případů jednotky. Bohužel to autoři pojali dost divoce. V jednom díle milion informací o hlavním hrdinovi a jeho rodině, v dalších pěti nic. Navíc mi není jasné, proč všichni padouchové se vždycky pokusí utéct, ačkoli na ně míří tři pistole, mají zlomenou nohu a všude kolem jsou pěkně vysoké zdi:) A pořád všechno pěkně dokola. Jako by tvůrci neměli žádnou koncepci a jen poskládali seriál ze zbytkových scénářů jiného seriálu a přilepili k němu hlavní příběh. Hodnotím jako lehký nadprůměr, takže za 3 hvězdičky, nicméně v září se kouknu na 2. sérii, protože konec té první se opravdu povedl, takže ještě doufám ve zlepšení:)

plakát

Tisíc a jedna noc (2006) (seriál) 

Po prvním díle bych děj shrnula asi tak, že dva latentní homosexuálové se procházejí luxusním prostředím, jež se mění, a neustále spolu probírají, jak jsou ženské hrozné, vypočítavé a únavné potvory. Pochopitelně jejich slova podpoří naprosto "neočekávaný" pokus povětrné blondýnky (evropského vzhledu a pochybných morálních kvalit, jak jinak) sbalit šéfa, tedy absolutního nepřítele dívek a žen. Náhle do děje vstupuje jedna popelka, která potřebuje peníze na léčbu vážně nemocného syna, a tak přistoupí na nemravný návrh hlavního odpůrce žen. Ta jedna hvězda je za to, že telenovela by mohla skvěle fungovat jako výchovný prostředek pro dívky, které by se ráda vdaly za bohatého šejka. Je moc "pěkné", jak se v tomto světě přepychu k ženě chovají jako k majetku, musí prostě poslouchat. Někdy chápu i ty feministky... Na druhou stranu na to stačil jeden film, Bez dcerky neodejdu, a není třeba roztahaných 180 dílů. TV Nova se pro příštích několik měsíců stává tímto definitivně nekoukatelnou. Jak může česká televize dávat něco tak neslučitelného s evropským kulturním a hodnotovým základem v hlavním vysílacím čase?!

plakát

Hvězdná brána: Archa pravdy (2008) 

Protože tým SG1 patří mezi mé televizní favority, za normálních okolností bych bez váhání dala pět. Jenže přestože Cam se snaží, nikdy z něj Jack nebude. I když je mladší, chybí mu generálovo charisma a s tím moc nenaděláte ani dobře rozbitým obličejem s roztomilým kukučem. A taky jsem udělala tu hroznou hloupost, že jsem si film pustila v české verzi. To by fandové nikdy, nikdy, fakt nikdy udělat neměli. Dokonce by snad měla existovat nějaká nálepka, která by varovala, že český dabing může ohrozit... no, minimálně večerní zážitek. Koho napadlo změnit dabéry a překlad? Kdyby mi to u filmu, který (do)řeší náboženský fanatismus posledních dvou sérií seriálu, nepřipadalo absurdní a paradoxní, asi bych nahlas klela:)

plakát

Twilight sága: Zatmění (2010) 

Aby se tato série vyšplhala na 4 hvězdičky, museli by z ní (bože, chraň) udělat 100dílný seriál:) Ale nepatrné vylepšení lze najít. Hlavní hrdinové už se chvílemi dokázali i tvářit normálně, což se pochopitelně nedá říci o většině dialogů (moje oblíbená "perla" - intimní rozhovor v posteli, pro mě letosní nejlepší komický výstup). Leč kdo četl knihy, ví až příliš dobře, že plytkost je společným jmenovatelem promluv postav i v papírové podobě. Každopádně Zatmění nelze díky filmařům upřít alespoň nějaký děj, což se cení. Takže pokud jsem Novému měsíci dala slabých 50 %, Zatmění má 51, což v přepočtu na hvězdy u mě znamená 3, protože půlky na ČSFD nevedou:) Btw. o náznacích sektářství a potenciální společenské nebezpečnosti bych v tomto případě neuvažovala. Pochybuji, že tak dalece mladé čtenářky/divačky analyzují Bellinu motivaci. Touha někam zapadnout, tj. udělat z "nenormální" dívky čistý průměr (v rámci nějaké skupiny), je typickým znakem dívčího románku.

plakát

Nezapomeň na mě (2010) 

Znáte to. Hledáte jednoduchý, ba až hloupý film na odreagování (na základě představitele hlavní role) a ono se z něj vyklube... tohle. Pointa by mě nenapadla, i když tam několik jasných náznaků bylo (úvodní přednáška, lokace kavárny, profese obou otců apod.), ale i tak mi po vyslovení data trvalo dvě vteřiny, než mi docvaklo, co bude následovat. I když nějakou kulišárnu narušující zdánlivý happy end (byl by až příliš okatý) jsem čekala. Nezdálo se mi však, že by film hrál na city násilně, ačkoli několik dalších záběrů emoce diváků zbrzdilo. Velká škoda, přesto se mezi 3 a 4 hvězdami přikláním spíš k vyšší hodnotě.