Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (934)

plakát

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil (2021) (seriál) 

O smrti Elisy Lam jsem četla asi tak 2-3 roky zpátky a hned jsem si přála, aby o tom někdo natočil dokument, protože něco tak "šíleného" si o to přímo říkalo. Moc mě potěšilo, že se toho ujal Netflix a pojal to tak, že kromě policistů, detektivů a koronera, který její tělo ohledával, tu máme i výpovědi youtuberů a jiných internetových maniaků, kteří z hotelového výtahového videa udělali virál a jejich konspirační teorie začínaly vraždou a končili paranormálnem. Všechny možné teorie jsou nám postupně představeny a nakonec jsme seznámeni s tragickou, logickou pravdou. Moc děkuji za tento krásný dokument.

plakát

Od koťátek pracky pryč! Hon na internetového zabijáka (2019) (seriál) 

Zatím emocionálně nejsilnější Netflix dokument, který jsem viděla, kdy po 10 minutách už chcete brečet a nadávat. Přímo před očima se vám rodí vrah a nikdo, kromě pár lidí z Facebookové skupiny, proti tomu nic nedělá, dokud nezabije svou první lidskou oběť. A i potom policistům tihle Facebookáři říkají - my víme, kdo to je, ale nikdo je neposlouchá. Nechápu, proč se o takových extrémních případech dozvídám až z dokumentů a nikdy jsem o této kauze "vraha podle Základního instinktu" nečetla, česká média jsou vážně zahleděná jen do sebe. Po shlédnutí ani nemáte chuť si více googlit o tomhle psychicky narušeném jedinci, protože by to pak jen zvyšovalo jeho internetovou oblíbenost, po čemž vlastně vždy snil.

plakát

Pán tygrů (2020) (seriál) 

Po pěti minutách prvního dílu jsem si říkala:"Néé, to fakt néé." a tyhle "to nevymyslíš!" fráze jsem měla až do konce posledního dílu. Je to jako kdyby si Daniel Nekonečný (země mu buď lehká) koupil 200 tygrů, oženil se se dvěma chlapama a plánoval nájemnou vraždu Lucie Bílé, která nejspíš zavraždila svého manžela. A to není všechno, nechci moc spoilerovat, dokument fakt stojí za to. Lidi, co se točí kolem velkých exotických zvířat jsou fakt "weirdos".

plakát

Aaron Hernandez: V mysli vraha (2020) (seriál) 

Čichla jsem si k Netflixovským dokumentům a už nemůžu přestat. Nikdy jsem neslyšela o hráči amerického fotbalu Aaronu Hernandezovi a před shlédnutím jsem si ani negooglila kdo to byl a co udělal - a udělala jsem moc dobře. Tento dokument vás pohltí a pomaličku informuje a vy nestačíte jen zírat co všechno vám projde jen proto, že jste "celebrita" a sportovec.

plakát

Kam zmizela Madeleine McCann? (2019) (seriál) 

Osmidílný dokument na téma zmizení tříleté holčičky, když její rodina byla na dovolené v Portugalsku.Případ jsem ve své době nesledovala, ani jsem o něm neslyšela. Poprvé jsem o něm četla asi tak před rokem a zaujalo mě, jak protichůdné názory v této věci se vyskytují. Během těch 8 hodin uslyšíte a uvidíte tolik svědectví a teorií, až vám z toho půjde hlava kolem a je jen na vás, abyste si udělali názor, co se doopravdy Madeleine stalo. Já osobně nevěřím na žádný únos. Matka, která vejde do pokoje, kde nenajde své spící dítě a ihned běží do restaurace za manželem a kamarády a vykřikne, že Madeleine někdo unesl - která matka v první chvíli pomyslí na únos a ne jen na to, že třeba někam šla, hledala záchod, schovala se ve skříni? Pak když policejní psi našli pach lidské krve a ostatků jak v pokoji tak v jejich autě, tak je to celkem jasné. Myslím, že v posledním díle tam jakýsi detektiv říká, že rodina přece nejede na dovolenou, aby tam záměrně zabila své dítě - a co Kramný, který zabil manželku a dceru na dovolené v Egyptě? Nebo že kdyby ji zabili, tak by přece neburcovali média několik let, že byla unesena a chtějí ji najít - a co Helena Čermáková, která zabila svou dceru a pak burcovala média, že ji někdo unesl z pískoviště a celý národ ji hledá? Já rozhodně nestojím za tím, že si Madeleine vyhlédl nějaký propracovaný gang pedofilů a unesl ji. Nakonec nám ani není ukázáno, co vyplynulo z rekonstrukce osudného večera, když se výpovědi kontroly dětí mezi všemi dospělými tak lišily. Žádné argumenty proti rodičům a pro únos mě nepřesvědčili a to jsem nezaujatý pozorovatel užívající logické myšlení.

plakát

Castle Rock (2018) (seriál) 

1. série - Ačkoliv děj drží pozornost, je to takové neslané nemastné, aby vám předposlední díl podokopl nohy a skopal vás do kuličky. Bomba! Pět zasloužených hvězd. 2. série - Hlavní hrdinka je nevýrazný maniak, která roli získala nejspíš jen proto, že má obří modré oči a v každém díle je na ně zoom aspoň 20x. Děj slabý a s první sérií nuceně propojený (ale až někdy v 8. dílu). Konec pak odkazuje na úplně jiné Kingovo dílo. Hodně slabé 3 hvězdy.

plakát

Nebezpečná laskavost (2018) 

Možná, kdyby zdejší přestali porovnávat s Gone Girl, tak by pochopili, že tenhle film se nesnaží nic napodobovat (btw. taky je to podle knižní předlohy) a pak by si možná tenhle snímek užili? Já teda nevím jak vy, ale já celý film seděla jak zařezaná a napětí se dalo krájet. Stephanie je mamka samoživitelka - vdova - která si vydělává (nejspíš) vlogováním o vaření. Je to praštěná puťka, nejlepší máma na světě a naivní, hodná blbka. Jednoho dne se s ní dá do řeči místní ikona Emily - bohatá, krásná a neskutečně satirická. Je jasné, že Stephanie využívá jen proto, aby jí hlídala syna, ale zároveň se stane i její nejlepší kamarádkou. Ty dvě jsou odlišné asi jako pepř a sůl a právě proto je celá jejich interakce tak zábavná a příjemná. Jednoho dne Emily zavolá Stephanie, jestli by jí nepohlídala po škole syna a poté beze stopy zmizí. Stephanie jako její nejlepší kamarádka hledá stopy, co se jí mohlo stát, dokud ji nenajdou mrtvou někde v jezeře stovky kilometrů daleko. Nebo ne? Bože, mě se ta zápletka tak líbila, bylo to vtipné, sebeparodizující a napínavé. Blake Lively to zahrála tak úžasně, že přemýšlím, jestli bych jednou taky chtěla mít takovou "kamarádku" maminu. UPDATE: Svůj komentář doplňuji po tom, co jsem zde četla něčí komentář, že Livelyny kostými byly dost přes čáru - Blake Lively sama v jednom rozhovoru uvedla, že chtěla, aby Emily měla tak výrazné, sexy a výstřední oblečení narozdíl od ostatních postav - nejen proto, že byla PR pro módní značku (omg), ale také protože taková žena, která se výstředně obléká, jednoduše zmizí. Stačí, aby se oblékla jako šedá myška a nikdo ji nepozná. A to byl jaksi záměr filmu.

plakát

Na nože (2019) 

Nikdy by mě nanapadlo, že se jedná o detektivku, kde vám asi po půl hodině stopáže ukážou, co se vlastně stalo a kdo jak koho "zabil". Co se teď bude dít tu další hodinu a půl? - říkala jsem si. A byla jsem nesmírně překvapená, jak zábavný, napínavý a mnohovrstevný příběh se na mě vyvalil. I když je tu spooousta postav, každá má svůj jedinečný charakter a nezapadne do zapomění. A menší spoiler - i když je zápletka vyrazena skoro na začátku, nakonec vše není tak úplně pravda. Rozhodně chystám v nejbližší době další shlédnutí, abych si lépe vychutnala zápletku a pochytala střípky, co mi napoprvé unikly.

plakát

Lví král (2019) 

Tady je to zas samý erudovaný kritik, jak tak čtu. Já jsem na Lvím králi vyrůstala. Měla jsem asi tak 2 různý knížky od Disneyho, film na videokazetě, sbírala jsem nálepky do alba, různý omalovánky, dokonce mě ilustrace lvů dovedly k psaní vlastní knížky o dobrodružstvích jiných koček - gepardů. Takže tenhle film ve mě vyvolal tak nádhernou nostalgii, že mi vážně u spousty scén ukápla slza. A víte co? O to právě studiu Disney jde při vytváření těchto remaků. Cílí na lidi, kteří ty originály milovali a jen a jen ti si to užijí a ocení. The rest is confetti.

plakát

Pomsta (2017) 

Ano! Tak tohle mělo koule, bylo to dostatečně emancipující a i když jsou některé scény zdlouhavé, jste jak na trní, protože za rohem někdo může být a vystřelit vám mozek z hlavy. Jennifer je taková ta klasická zlatokopecká milenka, co jede na víkend se svým ženatým sugar daddym do jeho odlehlé rezidence v poušti. Hned druhý den se k nim nakvartýrují jeho dva kámoši, kteří měli přijet až další den a neměli Jennifer v prvé řadě vůbec vidět (chápej, přece nepodvádí svou milující ženu a děti). Jennifer je ale přátelská a ráda paří, takže večer, když si všichni popijí, začne s jedním z jeho (celkem odporných) přátel tančit a smyslně se o něj otírat - což si on vyloží, že o něj má zájem. Ráno její milenec odjede zařizovat pasy a tenhle nechutný kamarád Jennifer znásilní, zatímco druhý dostane na výběr se přidat nebo vypadnout, tak si jde klidně zaplavat do bazénu. Co ale Jennifer asi nečekala je fakt, že i když se její milovaný vrátí, není na její straně. Je mu jasné, že mu může pěkně zavařit - znásilněná milenka, rozvod, vydírání. A tak ji milovaný shodí z útesu s tím, že se pro ni večer vrátí a tělo někam uklidí. Jennifer, napíchnutá na strom, se ale po pár hodinách probudí v euforii a je jí jasné, že začíná honička na život a na smrt. Nejvíc cool je fakt, že Jennifer v celém filmu řekne možná tak 5 vět. Od chvíle, kdy ji shodí z útesu neřekne už ani slovo. Žádná hustá hláška, když zabije svýho protivníka. Nic. Sledovat, jak se z rozmazlené blondýnky stane krví odbarvená hustá ženská s pistolí a kudlou u pasu je super. A fakt si nemůžete být jistí, co se stane další minutu, protože na prdel dostávají jak její pronásledovatelé, tak i ona. Takový potoky krve v jednom filmu jsem už dlouho neviděla. A strašně mě to nakoplo, strašně mě to motivovalo si nenechat sr*t na hlavu a postavit se sama za sebe a všem, co mi ublížili dát co proto. Vedle Ripleyové z Aliena nebo Sarah Connorové z Terminátora se jedná o nejlepší badass ženskou ve filmové historii.