Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (256)

plakát

Rocky (1976) 

Prostý příběh nejslavnějšího boxera filmového plátna strhnul davy a já tomu tlaku nedokázal čelit. Role napsaná na tělo, od které se odvýjí sepjetí a ztotožnění s hlavní postavou, legendární hudba a cesta na boxerský vrchol od samého dna dává tušit velmi kvalitnímu filmovému zážitku.

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Martin Scorsese je zručný tvůrce. V Shutter Island vytváří atmosféru, které se snaží dosáhnout desítky režisérů a nedaří se jim to ani z poloviny. Z pobytu na ostrově máte pocit, že jste tam pobývali. Mořský příboj šumí pod vašima nohama. Vítr vám cuchá vlasy a psychicky narušení jedinci na vás koukají a vy jejich pohledy cítíte. Z flashbacků mám husí kůži. Plynutím děje dochází k dezorientaci, co je realita a co pouhý výmysl a fikce. Závěr je překvapivý, ale nikoli nečekaný. Snad moc neprozradím, když řeknu, že pointa není nepodobná Šestému smyslu. Proklatě dobré.

plakát

Nezvaný host (2007) 

Minimalistický film o střetu kultur v USA, protikladech, smyslu života (ač tato formulace zní lacině) a symbolice. ___ Po čase zvedám hodnocení na *****, jelikož jde o film, který mi za poslední dobu udělal největší radost a kvalitativně dozrál.

plakát

Tom a Jerry (1940) (seriál) 

Vzpomínám si, jak dávali před mnoha a mnoha lety na Cartoon Network několikahodinový maraton Toma a Jerryho. Já si to nahrál na 240 min VHS, měl jsem z toho ohromnou radost a těšil se z tý úžasný dvojky a jejich bojů :-)

plakát

Cesta do zatracení (2002) 

O něco málo slabší než Americká krása, ovšem stále silný filmový zážitek, na který se skvěle dívá. Momentálně mě nenapadá, co bych mohl vytknout, snad pomalejší rozjezd, ale na tom zdaleka nesejde. Naopak mě napadá řada věcí, díky kterým se stává Road to perdition velmi pěkným filmem. Především jde o výbornou kameru, která zachycuje scény tak dobře, že je radost na každý záběr pohledět. Obrazová stránka se mimořádně vyvedla. Chvála kameramanovi. Dále jsou to herci. Hankse jsem si do této doby nemohl spojit s rolí gangstera/vraha a ono to funguje. Jude Law jako fotograf, který ujíždí na focení mrtvol, se svým zjevem velice hodí a Paul Newman je třešnička na, už chutném, dortu. V neposlední řadě bych pochválil celý příběh, který není ničím nevídaným, ovšem na chytré a pomstychtivé gangstry se vždycky rád podívám. A nakonec scéna, která by se měla vytesat do skály, a kterou bych doporučil všem ke shlédnutí - jak ji jen nazvat - "noční pomsta za deště " by se hodilo. Váhám mezi 4 a 5*. Kvůli emotivnímu konci nakonec plné hodnocení.

plakát

Poslední skaut (1991) 

The Last Boy Scout je továrnou na hlášky, akci a zábavu. Dokonale padnoucí role pro Willise, jeho Joe Hallenbeck je ještě vtipnější, sarkastičtější a víc "cool" než John McClane. Takhle ho máme nejradši. Netřeba víc dodávat, to chce vidět.

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

„Tonight´s the night“ a já se chystám sepsat komentář na seriál, který se stal pro mě návykovou látkou. Dexter – masový vrah se službách policie, držící se svého kodexu, pravidel, která mají zaručit, aby nebyl chycen a jeho identita byla utajena před okolím, pravidel, podle kterých si vybírá budoucí oběti svého rituálu. Chladnokrevný, bez emocí, s jedinečným pohledem na svět a současně pravdivý. Jeho vnitřní hlasy – řízné, vtipné, sarkastické a neberoucí si servítky z mezilidských vztahů, nebe, pekla, Halloweenu, o sobě samém – doprovázejí každý díl a vynášejí kvalitu seriálu na vyšší mety. Dexter našel svoji podobu v Michaelovi C. Hallovi, poměrně neznámému herci, který se díky této roli dostává do hvězdného seriálové nebe. Ale není to pouze hlavní postava, která by byla zajímavá. Každý charakter má osobité kouzlo a určitou roli, bez které by v Dexterovi zbylo prázdné místo. Ať je to Dexterova nevlastní, sprostě mluvící sestra Debra, detektiv Angel Batista, poněkud chlípný Masuka, prvotřídní vyšetřovatel Lundy, Dexterova přítelkyně Rita, Lila, nevlastní otec skrývající tajemství a další. Dexter těží z výborně napsaných postav a geniálního scénáře, který nepřestane bavit ani po třech sériích. Vizuální stránka je také prvotřídní, zejména chladnokrevné vraždy na místech obalených v igelitu, následně použitá pilka, krev a mrazí mi v zádech. 1.série – Icetruck Killer (****1/2), 2.série - Bay Harbor Butcher (*****), 3.série – Skinner (****). Objektivně za silnější 4 hvězdy, subjektivně musím dát plný počet, neboť Dexter byl mou drogou. Dexter – pro někoho vrah, pro jiné hrdina, který čistí svět od násilníků a vrahů, i když takový je on sám. Jak se píše na konci první série „go, Dexter, go!“

plakát

Dylan Moran: Monster (2004) (TV film) 

Mohl bych sem napsat nepřeberné množství Moranových vtipů, narážek, urážek, životních pravd a co já vím dalšího, ale to dělat nebudu, protože by to nevyznělo tak úžasně jako z úst vlasatého komika s cigárem a bílým vínem. Kam ten chlap na ty nápady chodí? Po celou dobu vás Moran baví, ba co baví, hltám každé jeho slovo, směju se a souhlasně přikyvuju. A teď mě omluvte, jdu shánět Like, Totally.

plakát

Strážci - Watchmen (2009) 

Trailery Watchmenů považuju za ty nejlepší, co jsem poslední dobou viděl. Strhující, graficky na výši, atmosferické a s úžasným songem The beginning is the end is the beginning od Smashing Pumpkins, který můžu slyšet dokola. O to víc jsem se bál s přicházejícím datem premiéry, že Snyderovy Watchmeni nebudou podle mých představ (neboť jsem neznal ani komiksovou předlohu) nebo že dokonce zklamou. Návštěvu kina jsem odkládal, až nakonec jsem navštívil poslední promítání v místním kině, kde se nás sešlo jen šest, a to i s uvaděčkou. Svět Watchmenů mě nadchnul. Alternativní dějiny USA, vyhraná válka ve Vietnamu, svět na pokraji nukleární války z důvodu neúnosnosti bipolarity světa, anarchie v ulicích a do toho Strážci, jejichž sláva a uznání přešla do zapomění. Až na Dr. Manhattana, jakož patrona a ochránce USA. Násilí, krev, agrese, sex, vizuální stránka - vše je divákovi naservírováno bez servítek. Akčních scén, ač by se zdálo, že jimi film bude prošpikován, je poskrovnu. Dočkáme se častých flashbaků do životů hrdinů, jejich vzájemných vztahů, filosofování o čase a životu. Watchmeni rozhodně nebudou pro každého diváka. Jsou složití, kontroverzní, nároční. Někdo bude kritizovat délku filmu, ale ta je vzhledem k rozsáhlosti nutná a já se těším na director´s cut a na konec zkouškového až okusím knižní předlohu. 90%

plakát

Horší než smrt (2007) 

Ač to zní paradoxně Death at a funeral, nenápadný komorní snímek o pohřbu, mě zvednul náladu a náramně pobavil jako už dlouho žádný snímek. Už první scéna ("Who is this? It´s not my father") naznačuje směr, kterým se film bude ubírat - absurdní scény prošpikované suchým britským a obzvláště černým humorem, kterému není možné odolat. Do toho zajímavé a rozmanité postavy, velký dům s anglickým trávníkem, neokoukaní herci navlečení do smutečního a pohřební hostina může vesele začít. Je až s podivem, co krabička Valia a jeden trpaslík můžou způsobit. Výborná zábava!