Reklama

Reklama

Sin City - město hříchu

  • USA Sin City (více)
Trailer

Noirový thriller plný násilí, v němž se prolíná několik dějových linií z oblíbených komiksů Franka Millera, vykresluje obraz nejděsivějšího města bez slitování pohledem těch nejdrsnějších postav. Bruce Willis exceluje v roli policajta s nemocným srdcem, který přislíbil ochranu sexy striptérce (Jessica Alba); Mickey Rourke hraje mrzoutského psance s posláním pomstít smrt své jediné životní lásky (Jaime Kingová) a Clive Owen ztvárňuje Shellieinu (Brittany Murphyová) tajnou lásku Dwighta, který po nocích brání Gail (Rosario Dawsonová) a její lehké děvy z Old Townu (Devon Aokiová a Alexis Bledelová) před drsňákem (Benicio Del Toro) se zálibou v násilí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 585)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Po geniálním komiksu, po neuvěřitelných zprávách o obsazení, po geniálních trailerech přichází GENIÁLNÍ film. Ano Robert Rodriguez to dokázal a Frank Miller to dokázal dokonce podruhé a já jsem jim neskonale vděčný. Je to totiž opravdu skvělá podívaná vizuelně i příběhově. Nechápu proč všichni říkají a píšou že se jedná o tři povídky když jsou jasně čtyři, všichni totiž jaksi zapomínají na tu uplně první ZÁKAZNÍK MÁ VŽDYCKY PRAVDU pak už následují zmiňované tři další (plus suprová improvizace s koncem filmu :-). Druhá povídka THE HARD GOODBYE je podána ve zběsilém tempu a sice se budu opakovat ale Mickey Rourke opravdu JE Marv!!!!!!! Kdo se vám ale také nesmazatelně zapíše do paměti je Elijah Wood, protože Kevina zvládl na jedničku a vypadá opravdu znepokojujícně nebezpečně. Rutger Hauer nepředvede nic extra ale rozhodně nešidí. VELKÁ TLUSTÁ ZABIJAČKA se mi taky moc líbila a moc nechápu proč ji všichni okolo tak stíraj. Clive Owen mi příde docela uspokojivě "Dwightovský" a Benicio Del Toro je super ostatně jako v každé jeho roli. Koho ale musím těžce pochválit je Devon Aoki, které přiznám se jsem se trochu obával, ale také nezklamala a zbavila se svého Rychle a Zběsile image a Miho je na světě. Jinak Brittany Murphy se mi také moc líbila a přišla mi mnohem víc sexy než Jessica Alba. A konečně poslední TEN ŽLUTEJ PARCHANT, ten žlutej parchant je opravdu žlutej a opravdu parchant. Bruce Willis je přesnej a role zkrachovalejch detektivů mu prostě neoddiskutovatelně seděj. Jessica Alba dobrý přesně jak v komiksu a je moc hezká a tancovat umí (a navíc je taková milá). Kdo mě mile překvapil svojí přítomností byl Michael Madsen pro kterého mám tak nějak slabost. No a bonbónek v TOM ŽLUTYM PARCHANTOVI je když se Hartigan probojovává na farmu a je tam záběr na Kevina jak si čte :-) Nemohu jinak než doporučit a určitě si na to zajdu i do kina. Ale co je hlavní Sin City mě neuspokojilo pouze jako filmového diváka ale i jako fanouška mého oblíbeného komiksu a to není málo. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Předlohu bohužel neznám, ale jelikož je Sin City vlastně doslovně převedený komiks na filmové plátno, snad to tak moc nevadí. Vizuálně moc zajímavé, naštěstí černobílé pojetí zmírňovalo krutost některých scén, herecké výkony výborné a k mému překvapení mě zaujal i příběh. Postava Elijaha Wooda byla pro mne osobně naprosto dokonalá. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Film místy sice brilantní, po většinou však spíše nudný. Tvůrci spoléhali na vizuální stránku, comicsový "jazyk" je však pro film nepoužitelný. Sin City tak postrádá jakékoliv tempo, jen se líně sune dopředu. Nedovede diváka strhnout, jen místy zaujmout. Co je pak platné, že herci hrají jako o život, a že některé záběry jsou vskutku lahůdkové. Výsledek je pouze dobře vypadající nuda. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Hned první povídka představuje vrchol celé hříšné epopeje. Marv sbírá drsné body, stylizace a obrázky pasují výtečně a sem tam se urodí hodně dobrá hláška. Jenže to co se za černobílým pozlátkem skrývá by zasloužilo pohlavek. Sin City je ukázkovým příkladem nezvládnuté adaptace – žádné emoce, žádná snaha vyjádřit pohnutky postav filmovou řečí. Rodriguez se topí v nekonečných monolozích svých postav, které neustále žvaní, neustále vysvětlují, co se jim honí hlavou a jakou mají zrovna náladu (až je to někdy k smíchu, třeba když se Hartigan zmoženě opře o strom, zakašle si do ruky a uvidí ve dlani krev, což provází zhruba slovy „je mi blbě a kašlu krev“ – asi aby stíhali i pomalejší diváci :-)_______ Kulantně řečeno, tupé. Nekonečný a nekontrolovaný vodopád slov přebíjí všechno a titul nejužvaněnějšího filmu posledních deseti let Sin City suverénně vyrvává z pařátů nedávného Closer. Hlášek ubývá, dynamika vyprávění prakticky neexistuje a dokonce chybí pořádná hudba (!). Většinu času zní jen fádní podkres, takže o audiovizuální nářez z traileru nezavadíte ani koutkem oka (ukázka tak teprve teď naplno prokazuje svou genialitu a zároveň lživost). S přibývajícími minutami geniální bonmoty („Nespláchls“) definitivně mizí a přicházejí velké rozpaky z hereckých výkonů. Sešla se nám tu opravdu rozmanitá společnost: Od skvělých drtičů (Rourke, Willis) a pohodově obsazených postav (Stahl, Dawson, King) se přes rozpaky (Wood, Duncan) dostaneme až k toporným výstupům (Owen, Del Toro) nebo rovnou směšnému přehrávání (Bledel, Murphy a hlavně Jessica Alba: Nic proti její postavě, ale líp hraje i Honza Čenský)________ Výsledek zklame. Neživotná, statická, chladná a hlavně děsivě neinvenční, až otrocká adaptace, jejíž autoři zapomněli, že to co trhá koule na stránkách comicsu nemůže v prakticky stejné podobě cupovat varlata filmovým divákům. Nuda. Nic víc. V posledních čtyřech dnech jsem viděl sedm filmů a jen jeden ve mně zanechal méně než Sin City: Šlo o thajskou Tropickou nemoc, z níž jsem po dvaceti minutách odešel. :-) Ale dost remcání. Sin City není vyloženě špatný film. Jen nezáživný průměr, po němž nezbyde nic víc než vzpomínka na přísliby traileru a z comicsu obšlehnuté vizuály. A blahé paměti pravdivé tvrzení Ondřeje Vosmíka, jenž v recenzi Cinemy na Spy Kids poznamenal, že Rodriguez je dobrý řemeslník, ale bídný vypravěč. Nikdy předtím to neplatilo víc. P.S: Tímto samozřejmě nepochybují o tom, že příznivci stylových, jakkoliv naprosto tupých obrázků, a “tarantinovského hypeu” si cestu pro svých pět hvězdiček najdou. Přeju jim to. :-) ()

imf 

všechny recenze uživatele

Těžké rozhodování mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami... bohužel nakonec jsem sáhnul pro nižší hodnoty, z jednoduchého důvodu - u filmů se rád bavím a se Sin City to jde nějak ztuha. Zatraceně dobře vypadá, v jeho ukecanosti lze najít pár (ano, dvě ;) dobrých hlášek a zajímavě strukturovaných comicsových replik a Jessica vážně umí hezky kroutit zadkem. Tohle můžete obdivovat tak pět minut v kuse (takže v traileru to funguje doslova a do písmene dokonale). V dvouhodinovém celku je to při křečovité Rodriguezově režii, která zapomíná na invenci snad u všeho (od scénáře přes kameru až po vedení herců), poněkud k nevydržení a to ještě můžeme poděkovat za Bruce Willise (konečně je zpátky) a Mickeyho Rourkea (ten se vrací pořád). Samozřejmě je to i tím, že Hartigan a Marv jsou "cool" postavy, ale právě na hereckých výkonech je vidět, že jenom být/vypadat "cool" zdaleka nestačí. Rodriguez natočil zajímavý experiment, který lze pro mnoho důvodů obdivovat (nejhezčí momentky roku, rozhodně však ne nejlepší kamera), ale pro zhruba dvakrát víc zavrhnout (kam si schoval hudbu, Roberte?). Projektem vyhypeovaným na maximum cloumá nevyrovnanost v každé minutě a i když někomu možná pomůže, když si bude neustále šeptat, že je to dobré, protože to MUSÍ být dobré, osobně si místo druhého zhlédnutí raději projedu in-game filmečky v Maxu Payneovi... ()

Galerie (85)

Zajímavosti (78)

  • Jessica Alba (Nancy) během natáčení tancovala na jinou hudbu než na tu, která byla nakonec použita ve filmu. (duklak2)
  • Robert Rodriguez prodal Quentinu Tarantinovi práva na užití známé písně "Malagueña Salerosa" v podání své skupiny Chingon pro film Kill Bill 2 (2004) za jeden dolar. Tarantino pak za stejnou částku pro tento film režíroval scénu, v níž se jede Dwight (Clive Owen) zbavit Jackieho Boye (Benicio Del Toro) do asfaltové jámy. Mimo jiné i proto, že byl zvědavý na práci s HD kamerami, které Rodriguez vychvaloval. (duklak2)
  • Na genezi vzniku proslulé krátké scény, kterou režíroval jeho kamarád Quentin Tarantino, vzpomínal Robert Rodriguez takto: "Všechno to začalo, když jsem mu složil hudbu ke Kill Bill 2. Znal jsem tenhle příběh už od devadesátého čtvrtého, kdy mi přečetl prvních třicet stránek, které tehdy napsal. Věděl jsem, že nechce pracovat s normálním skladatelem, protože by se mu nemuselo líbit, co by složil. To je hlavní důvod, proč Quentin ve svých filmech nemívá původní hudbu - nerad by někoho odmítl nebo si jen ze slušnosti dal do filmu hudbu, která se mu nelíbí na sto procent. Takže jsem mu řekl: 'Nech to na mně. Složím ti to zadarmo. Když budeš chtít, použiješ to, a když se ti to nebude líbit, je to v pořádku, protože s tím budu počítat.' On na to: 'To zní skvěle! Hudba zadarmo!' Jenže pak mi právníci řekli, že ve skutečnosti nemůžete udělat nic zadarmo - aby to bylo podle zákona, musíte dostat přinejmenším dolar. A tak jsme to nakonec udělali. No a když došlo na Sin City, chtěl jsem, aby Quentin režíroval jednu scénu, aby si vyzkoušel natáčení na digitál a mohl to zvážit pro svůj příští film. A samozřejmě to zase nemohl udělat zadarmo, takže vyfasoval dolar..." (NIRO)

Související novinky

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

04.09.2012

Jeho nejvýraznější rolí byl bezesporu dobrácký obr Coffey ze Zelené míle, za jehož ztvárnění získal nominaci na Oscara. Jeho mohutná přítomnost (výška 196 cm) však byla nepřehlédnutelná v jakémkoli… (více)

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

28.04.2012

O tomto projektu už jsme před nějakým časem psali. Chvíli to vypadalo, že upadl v zapomnění, ale Robert Rodriguez se ho nevzdal. A teď tvrdí, že hned po Machete Kills a Sin City 2 konečně natočí… (více)

Reklama

Reklama