Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ze všech Zemanových filmů, které jsem zatím viděl, mě tento zde nejlépe hodnocený počin nejméně zaujal. Před výborně udělanými pravěkými potvorami smekám klobouk a uznávám, že na tehdejší dobu to nejspíš muselo být něco fakt převratného, ale to je asi tak všechno, co bych chválil. Protože jinak byl pro mě tento snímek jedna zoufalá (a téměř nekončící) nuda. Jako malému se mi tento film nějakým záhadným způsobem vyhýbal, takže nemůžu srovnávat (navíc odpadá možnost nostalgie), ale docela by mě zajímalo, co by na to řekla dnešní cílová skupina (tj. děti, protože dospělého mohou opravdu zaujmout maximálně ta monstra). Takže protentokrát to budou (při vší úctě k osobnosti pana režiséra Zemana) pouze 2*. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Absolutná klasika českej fantasy školy. Karel Zeman prinášal vo svojich filmoch čaro fantázie i v časoch komunistickej diktarúry, kedy sa muselo žiť hlavne v reálnom socializme. Jeho diela som vždy považoval za výnimočné. Ako sám názov tohto snímku napovedá, tento krát nás zavedie spolu so štyrmi mladými bádateľmi na exurziu v čase. Prejdeme rôznymi etapami vývoja Zeme a života na nej. Samozrejme, že to nemá animácie typu "Jurský Park", ale keď uvážite, že film bol natočený v ČSSR desať rokov po vojne, tak ho musíte štedro oceniť. Ja dávam štyri hviezdičky! **** ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Více jak půl století stará klasika z tuzemské produkce by to i dnes natřela mnohým céčkovým hororům, co se speciálních efektů týče. Zeman opravdu dokázal oživit dávno vyhynulé tvory a tím zařadil Cestu do pravěku hned vedle americké fantasy filmy, na nichž se podílel velikán Ray Harryhausen. Snad jen jedinou vadou na kráse u tohoto skvostu je titulní čtveřice chlapců, kteří působí až příliš (ale opravdu příliš) strojeně. Zkrátka jeden z těch českých filmů, na který můžeme být skutečně hrdí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Za mých dětských let běžela Cesta do pravěku docela často v televizi a já jsem se pokaždé díval. Byl jsem tím filmem ohromen. Mí příbuzní si to bohužel vyložili jako fascinaci pravěkem a neúnavně mě zásobovali knížkami o dinosaurech. Abych neranil jejich city, předstíral jsem radost.:-) Ne, nejsem žádný Ross Geller a prehistorie mně nikdy bůhvíjak nezajímala, ale možnosti filmu ano. To, co pro film (a nemyslím jen český) udělal Karel Zeman, se dá z dnešního pohledu už těžko docenit. Ale některé scény si dodnes nejsem schopen vysvětlit. Třeba když ti kluci jedou na loďce a v popředí se z vody vynoří podivný ještěr s kachním zobákem. Rozhlíží se, mrká, mlaská, zcela přirozeně se pohybuje. Dělený obraz to být nemohl, zadní projekce taky ne a jestli to byla loutka, pak nejdokonalejší, jaká se do té doby objevila na celuloidu. Nebo ta scéna s mrtvým stegosaurem. Celá léta jsem žil v domnění, že šlo o velký model, až jeden dokument mi objasnil, že to byla dokreslovačka! Přirozená syntéza hraných a animovaných složek dělá z Cesty do pravěku stokrát věrohodnější podívanou než je Jurský park, kde se ještěři pohybují značně nepřirozeně (jakoby pérují), vypadají dost dvourozměrně a především hrají na kameru. Pch! Takže já jsem pro Cestu. 80% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl strasne davno este vo vtedajsej Ceskoslovenskej televizii a nikdy nezabudnem na scenu, kde hlavni hrdinovia liezli po chrbate mrtveho Stegosaurusa, ktoreho pouzil aj Spielberg v druhej casti JURSKEHO PARKU (1997) na zaciatku, kde ohrozoval zivot Julianne Moore s ostrymi bodakmi na chvoste. Aj dnes obdivujem triky, animaciu a nadherne farby, ktore su na rok 1955 proste uzasne a vobec sa necudujem, ze si v Amerike divaci mysleli, ze je to ich americky film :-) 09.06.2009 ____ Vladimír Bejval - (Jirka) +++ Petr Herrmann - (Toník) +++ Josef Lukáš - (Petr) +++ Zdeněk Husták - (Jenda) +++ Hudba: Emil František Burian, Vlastimil Pinkas +++ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Do natáčení filmu neexistoval žádný důkaz, že by na území Československa žili dinosauři, kteří se ve snímku vykytují. Teprve na jaře roku 2003 byly objeveny první prokazatelné pozůstatky dinosaura na území České republiky. K objevu došlo v lomu poblíž Mezholez na Kutnohorsku. Náhodným nálezcem se stal kutnohorský lékař a amatérský sběratel fosílií Michal Moučka. V září roku 2017 byl tento ornitopodní dinosaurus formálně pojmenován v odborné studii Daniela Madzii a jeho dvou kolegů v periodiku „Journal of Systematic Paleontology“, a to pod jménem Burianosaurus augustai. Jméno je poctou českému výtvarníkovi Zdeňku Burianovi a paleontologovi Josefu Augustovi. (sator)

Reklama

Reklama