Reklama

Reklama

Věčný žid

všechny plakáty
Německá říše, 1940, 62 min

Režie:

Fritz Hippler

Scénář:

Eberhard Taubert

Kamera:

Erich Stoll

Hrají:

Harry Giese (a.z.), Rosa Luxemburg (a.z.), Max Reinhardt (a.z.), Rosa Valetti (a.z.), Curt Bois (a.z.), Charlie Chaplin (a.z.), Albert Einstein (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Produkce pověstného filmu „Der Ewige Jude“ je dnes zakázána a tento film může být promítán pouze za splnění předem stanovených podmínek. Film Věčný Žid je jedním z názorných prostředků, na kterých lze demonstrovat přípravu holocaustu nacistickým režimem. Protože tento film má silný propagandistický obsah, může být uváděn pouze na uzavřených vědeckých seminářích a musí být doprovázen vysvětlujícím komentářem. V Německu se toto omezení týká asi 40 filmů vzniklých v období 1933 – 1945. Režisér Fritz Hippler označil tento film po skončení války jako „Negaci všeho lidského a humánního“. Při jeho premiéře dne 28. 11. 1940 hovořil však v této souvislosti o „symfonii odporu a hrůzy“.

Věčný Žid je druhem štvavé propagandy proti příslušníkům židovského národa, který nebyl jiným filmem nikdy překonán. Je považován historiky jako část propagandistické přípravy na tzv. řešení židovské otázky. Velký podíl na vzniku tohoto filmu měl ministr propagandy Joseph Goebbels, který v říjnu 1939 nařídil zhotovit tento antisemitský propagandistický film.

Der ewige Jude se v období Třetí říše promítal ve dvou verzích: 1. verzi pro dospělé, 2. verzi pro děti (byla promítána od 16 hodin a neobsahovala scény rituálního podřezávání dobytka). Taktika snahy o „odlidštění“ nepřítele: „znázornění lidí, kteří už nejsou lidmi, nýbrž zvířata nebo obtížní hmyz, který může být a musí být zničen.“ (Hans Jürgen Brandt)

Peter Bucher označuje tento film jako „osvětový film, s jehož pomocí měly být připraveny a provedeny plánované deportace.“ Film sám sebe nazývá dokumentárním, o dokumentární film se ale nejedná, nýbrž pouze o krajně tendenční kompilaci, která byla vytvořena z různých materiálů:

1. Filmový materiál z polských ghett, který byl pořízen v říjnu 1939 – zobrazení chudoby panující v lidmi přeplněných ghettech
2. Prosionistické filmové záběry z Palestiny, které ale byly použity v jejich protikladném smyslu
3. Ukázky z hraných filmů (Německo, USA), původní komentář se stal objektem manipulace
4. Trikové záběry – které měly znázornit diasporu Židů
5. Fotografie – z archivu Institutu pro studium židovské otázky (4daPeace)

(více)

Diskuze

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

Umělecké dílo, které patří do kategorie "must see". Každý umělec se snaží svým dílem měnit svět Fritzovi Hipplerovi a Eberhardovi Taubertovi se to povedlo, jejich umělecké dílo v hlavičkách těch méně bystrý žije v nepozměněné podobě dodnes, nebudu lhát královsky jsem se bavil a smál, nejčernější komedie. 

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Wacoslav1

ja sa venujem studiu hinduizmu /a sam praktizujem par veci z hinduizmu - inak si zijem dokonale svetsky zivot/ , no a tam je svastika na kazdom 2 - 3 kroku. San nejsem nazi a pre mna je to len dalsi - izmus. Izmom sa vsak venujem, mam ich asi 60 - 70 

JohnMiller

JohnMiller (hodnocení, recenze)

Wacoslav1

Veru nieje... Zase ale takisto nieje všetko ani pravda, treba to brať s istou dávkou rezervy...

Jedno je však isté. Ide o modelový príklad  skvelo zvládnutej propagandy....

na příspěvěk reagoval Wacoslav1

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

JohnMiller

No můj komentář se mu asi líbit nebude. Právě na to koukám abych si to připomněl. Jako studijní materiál na téma propaganda je to každopádně geniální dílo a bohužel můžou si pozéři řvát jak chtějí, ale jsem ochotný věřit, že ne vše v tomto dokumentu je výmysl.

na příspěvěk reagoval JohnMiller, konvicce

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Ani na Einsteinovy nenechali nit suchou :-) Každopádně za 5* Přece to neznamená, že je někdo nácek, jenom proto když to takhle ohodnotí. To je demagogie.

na příspěvěk reagoval JohnMiller, Martin741

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Vím že se taky dost často mluví om Chazarech, kteří adoptovali judaismus z politického oportunismu. Kdy se tvrdí že současné světové Židovstvo tvoří z 90% právě tito Chazaři (což byl původn kočovný a později polokočovný turkický národ nejasného původu, který obýval střední Asii v 8 a 9 století n.l.). Já se ae ptám kde by vzali tito Chazaři tak charakterové zhoubné vlastnosti Židů díky nimž dnes ovládají takřka celý svět?!!? Tím, že přijali judaismus, nepřibrali do své krve od Židů přeci nic. Já jsem tedy spíše toho názoru, že současné Židovstvo je míšená rasa už ze staré Palestiny. A to málo co se smísilo s Chazary - to je zlomek Židovstva.

JohnMiller

JohnMiller (hodnocení, recenze)

Croft

Nemyslím si že to nebol ich hlavný úmysel ale vyťažili s toho čo sa len dalo to je fakt. Kto vymyslel kapitalizmus aj socializmus ? Myslím že odpoveď poznáš.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

JohnMiller

je to dokonale zašmodrchané a ten kdo se tomu déle nevěnuje a nestuduje, se v tom nikdy pořádně nevyzná, jedni ti na vrocholu pyramidy (sionisté-židé) ke svým mocenským záměrům a cílům zneužívají a využívají druhé včetně nás gojů. Hodně mi to připomíná předválečné aktivity sionistů kdy předhodili Adolfovi své bližní ve víře, aby pak po válce mohli za své mrtvé a trpící spolubratry vysávat Německo a svět svými repasacemi. Díky 2ww se dívá svět na "židy" jako na ty co jim bylo nejvíce ublíženo (dnes a denně v tv, systémově vymývají lidem po celé generace mozky touto propagandou), jako na největší chudáky na světe, nebyl to ten hlavní úmysl?

na příspěvěk reagoval JohnMiller

JohnMiller

JohnMiller (hodnocení, recenze)

Croft

ľudia si často pletú pojem žid. Myslia si že to je iba náboženstvo, o tom že to je aj iná rasa nemajú často ani tušenia. Dneska sú už židia po-europštený takže ten rozdiel biologický sa stráca každou generáciou bastardizácie.

na příspěvěk reagoval Croft

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Samej vocas, i ti kteří tomu dali 5, to vlastně ve skutečnosti zpochybnují a žvatlaj tady něco o propagandě,kdy se nadtím vůbec hlouběji nezamyslí a nezjistí si holá fakta:-) a ty s opadem z těch musejí mít zase ti kteří vládnou světu skutečně radost!:-) je fakt, že ne každý žid je sionista a ne každý sionista je žid.

na příspěvěk reagoval JohnMiller

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Já fakt nejsem hlupák ani sympatizant nacismu, mám jen svůj názor, názor který v tv neuslyšíš..A jedno dnes už vím jistě že to celé pěkně smrdělo:-) Ten film nepochybně posloužil k osvětě Němců. Ukazuje Židy a židovskou moc, takovou jaká skutečně byla a je..Dnes se ta moc pouze znásobila. To je a delší povídání. 

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

kalap

Tak naštěstí lidi numusí být zrovna hlupáci a fašisti (tím tedy netvrdím, že Croft ani majo nejsou), aby ten film hodnotili kladně. Jde přecejen o velmi dobře udělanou propagandu a když je někdo schopný odtrhnout to zvrácené poselství od jeho hodnoty, neznamená to přece, že s tím filmem souhlasí.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

kalape, kalape kondolovat to můžeš až třeba do Israele, potěž pánbůh jestli je každý Žid takhle nenávistný a fanatický jako ty! Styd se..Stále stejná písnička s vámi židy:-)

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

kalap

jasné, a to ti trvalo 5 (slovom päť) dní, než si bol schopný svoje trápne reči zopakovať

kalap

kalap (hodnocení, recenze)

nemusím sa rozmýšľať a znova opakujem majo aj s coftovou, ste obyčajné fašistické primitívne svine ako aj dalších 400 úbohých krpčiarov.

na příspěvěk reagoval majo25, zeďa

Uživatel jov smazal svůj příspěvek.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

kalap

asi sotva, máš to nějaké pomotané v hlavě, fakt divný představy o tom co kdo je a nebo není:-)

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Jak to? Co je na té nacistické propagandě horší než na té komunistické? Já si myslím že obě dvě mají jeden společný základ. Jinak Dudek ti asi už neodpoví, nejspíš tuto diskuzi nemá zafajfkovanou:-)

Uživatel Croft smazal svůj příspěvek.

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

Dudek

Zatím ne. Obecně mám s tou nacistickou propagandou větší problém než s tou komunistickou. U té komunistické se dokážu, v případě Československa, bavit nad určitými detaily, tady to tak nefunguje. 

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

LexBarker

Jj, a proč to tak je že?:-) Problém je v tom, že naprostá většina lidstva nemá ani potuchy o tom, že je ovládaná židovskou mocí a myslí si, že to co se kolem nich děje je přirozené dějství – neřízené. Nemají ani potuchy, že všechny převraty, revoluce a války – především od 18. století jsou součástí starých židovských plánů na zotročení lidstva! Lidé (většina) zkrátka žijí jako jepice a nemají ani tušení o podstatě světové politiky a toho co se kolem nich děje. To se musí nechat židům že udělali kus práce v tomhle směru.

LexBarker

LexBarker (hodnocení, recenze)

Croft

Máš bohužel pravdu.Kroutím vždy hlavou nad tím,jak se zblblí gojové zastávají židů.Vždyť stačí jen trochu přemýšlet a přečíst si pár věcí,buď od Davida Irvinga,nebo si v antikvarátech sehnat prvorepublikovou literaturu.I Protokoly Sionských mudrců jsou zářný příklad o mírumilovných židech...

na příspěvěk reagoval Croft

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

waerwulf: Talmud je vůbec krásná rasistická věcička nemajíce ve světě nábož.literatury obdoby, jde o soupis plný podlosti, zákeřnosti a intrik. Vrozené vlastnost židů díky kterým si pak téměř podmanili celý svět, jsou lstivost, prohnanost, chamtivost a lakota.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Ke komentáři uživ. frantad asi tak:-)

H.Ford mimo jiné prohlásil "Není důležité, jestli Protokoly Sionských mudrců jsou nebo nejsou padělek, důležité je, že se jejich Program naplňuje."
Henry Ford 1924

No je to prostě tak. I u nás... Přece "Protokoly..." musí být naplněny... tak se tedy naplňují. Tam i onde, no a tedy i zde... Deset organizovaných zvládne i desetinásobnou přesilu individualistů a víra je organizace nade všechny jiné u mnohem početnějších, než je jen vláda... To jen abyste věděli co proti vám stojí. Gojímové přitroublí

Tohle samozřejmě propaganda není i když se nám ten někdo stále bude namluvit že ano, ostatně kdo by o sobě mohl natočit něco tak přesného, než zase jen sami židé, vždyt to ostatně vidíme dnes a denně v tv a to bychom museli být úplně židoslepí (jako většina národa) abychom si toho nevšimli. Ostatně zástupci toho dobrotivého národa který se stará o blaho všech lidí na celém světě to s námi goji to odjakživa myslí jen dobře..:-)

na příspěvěk reagoval LexBarker

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

majo25: Chápu, že jsi zjevně unešen z celé nacistické mašinérie a pompéznosti (celá myšlenka Říše je zkrátka tak romantická), ostatně bys nebyl ani první Slovák v historii (ehm)... Tady jde o to, že jsi napsal tak kardinální sračku: "Dokument je však dobre spracovaný (na dobu a miesto vzniku), plný informácií. A tak to má byť, z dokumentu som sa má človek niečo >>>> dozvediet <<<<<", že si jí zkrátka obhájit nedokážeš. Dokument vznikl pouze za tím účelem aby vytvořil živnou půdu pro likvidaci dětí, žen a starců po miliónech. Žádný dokument plný informací jsi tedy neviděl, viděl jsi hodinu a půl dlouhou snůšku účelové manipulace, která měla v kinech smažit mozky německým ovcím. Tento film nemá žádnou dokumentární hodnotu, nemá objektivní pohled, nepřináší informace, pouze záměrné dezinformace a lži. Pokud řekneš, že po této sračce ses dozvěděl něco nového, tak jsi zkrátka stejná ovce jako seděla tenkrát v německých kinech. Je nutné si uvědomit, že tento shit není žádná "Cestománie" ani "Putování se zvířaty", je to během války vytvořená propaganda na úrovni "Amerického brouka" (http://www.youtube.com/watch?v=HOk_t1iilrQ) , brát cokoliv z tohoto čirého brainwashing "dokumentu" za přínosnou informaci, to může napsat snad jen naprostý idiot. Hodnoť si pozitivně cokoliv spojené s filmařskou stránkou, ale pokud jsi neonácek, stačí to napsat před komentář aby bylo všem jasné s kým mají tu čest. Nemusíš tady s předstíranou objektivitou vyzdvihovat film do nebes za precizní informativní hodnotu a zdravě smýšlející lidi označovat za méně chápavé. Že byli Židé dobří v počtech, převodech a matematice a uměli si obstarat majetek ví každý kretén, stejně tak jako každý kretén ví, že Korejci a Japonci jsou o deset let napřed v elektronice před celý světem, nemusí si kvůli tomu pouštět právem zakázanou účelovou sračku, kde 61 minut z 62, jsou jenom propagandistické píčoviny, které směřovali stáda tam, kde je náckové chtěli mít.  

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Korner: Presne tak a tých informácií je tam viacej

zeďa: Maš pravdu, že to je oxymoron. To ale nemení na fakte nič. Aj čierny sneh je vpodstate iba sneh, ohlušujúce ticho je len ticho, svetlo može byť len v tme (vo svetle by si ho nevidel :), tak aj propagandistický dokument je len dokument...berie fakty a realitu a skresluje ich...to je propaganda. A keď takto vytvoríš dokument, bude z toho propagandistický dokument. A tie "střípky pravdy" tam sú, ale môže ich vytiahnut len nezaujatá a otvorená myseľ. 

Som našiel aj iné oxymorony:

zdravý nemocný, výrečné mlčanie, chudobný boháč.....vždy je dôležité to podstatné slovo.

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

KoRner: Viz odpověď pro majo25. Nelze vytrhávat informace z kontextu, je třeba brát je komplet, tak jak jsou ve filmu uvedeny. Máš pravdu, že i dnes je plno pseudodokumentů, které, stejně jako tenhle film, pravdivě a seriózně jen na první pohled vypadají; to ale přece není nic proti ničemu...

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

majo25: Propagandistický dokument je oxymóron, tedy spojení typu černý sníh, ohlušující ticho, nebo třeba vstávej a vejdi do tmy, stojí to za to, je tam světlo... Tím slovem propagandistický totiž zdůrazňuješ, že o dokument vlastně nejde, že se tak film jen tváří. Tím spíš nechápu, co tam nacházíš "mezi řádky". Všechny informace jsou naservírované (až vnucené) přímo pod divákův nos. Střípky pravdy tam jsou, ale vždy umě zprzněné! Pokud takový "dokument" tvrdí, že mají Židé větší míru vzdělanosti, nelze vytáhnout jen tenhle fakt. Musíš to brát i s tím dovětkem, tedy, že jsou vzdělaní, protože zneužívají pohostinosti národů, ke kterým se vetřeli. A to už pravda není. Právě proto jsem taky mluvil o skutečně pravdivých a nezkreslených informacích. Otevři oči, takové tam nejsou...

KoRner

KoRner (hodnocení, recenze)

zeďa: To, že Židia sú veľmi sporovlivi je znama vec + je pravda, ze oproti ostatnym ludom mali vysoku mieru vzdelanosti. Tak to uz mas dve veci, ktore su v tomto filme pravdive. A aj dnes je plno dokumentov, ktore su zamerne zavadzajuce, tak preco by toto nemohol byt dokument tiez? Ved aj komunisticke dokumenty su dnes stale dokumenty, zaner sa nezmeni zmenou rezimu.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

zeďa: Zjavne tebe nič nehovorí žáner propagandistický dokument. Tie informácie tam nájdeš, len treba "čítať medzi riadkami"...netráp sa, nie každý ich dokáže vidieť :). A kvalita tohto propagandistického dokumentu je velmi vysoká. Nájdi si v slovníku pojmy ako fantasy (??) a propaganda, zjavne nemáš šajnu o ich význame. 

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

majo25: Dokument je žánr, který ti očividně nic neříká... Pokud totiž ve filmu použiješ záměrně lživá fakta, je nemožné jej takto nazvat. Zkus si to někdy pustit ještě jednou a opravdu najít tři skutečně pravdivé a nezkreslené informace. Nenajdeš... Pokud mi chceš "nakecat", že hodnotíš zpracování filmu (nikoliv dokumentu, jak jsem napsal tohle dokument není), pak dobrá, takové hodnocení by bylo velmi vysoké. Já ale hodnotil kvalitu dokumentu a ta je nulová. To už to rovnou můžeme hodnotit jako fantasy nebo tragédii, dopadlo by to lépe...

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

zeďa: No myslím že ty si tu s obmedzenou inteligenciou. A prečo? Pretože nevieš odlíšit dokument od jeho obsahu, resp. v tomto prípade jeho odkazu. Odkaz je samozrejme odsúdeniehodný, čo asi menej inteligentným, ako ty, z mojho hodnotenia uniklo. Ja som hodnotil dokument, TY ako vidím iba jeho odkaz (čo je povrchné a menej inteligentné). Je to propagandistický dokument, ak si si nevšimol, takže väčšina informácií bude klamlivá a pritiahnutá za vlasy. Tak to už s propagandou býva. Ale s tými % si velmi mimo. Kedže tam bolo aj niekolko pravdivých informácií, ktoré človeka obohatia, otvoria mu oči, zvýšia rozhľad. A o to v dokumentoch ide. A samotný dokument, čo sa týka kvality, je na velmi vysokej úrovni. Ale tak nízky človek ako ty, to tak skoro (možno vôbec) nepochopí. Pekný deň.

zeďa

zeďa (hodnocení, recenze)

majo25: Dokument? To si snad děláš srandu... Vždyť z 90% jsou to lživé informace a zbylých 10% je pořádně přitažených za vlasy. Jestli skutečně tvrdíš, že ses něco "přiučil", bude to asi tím, že jsi člověk omezené inteligence, nebo ses nad tím nepokoušel víc přemýšlet. Každý rozumný jedinec totiž po chvíli prokoukne tu kouřovou clonu celého filmu a dojde mu, že opravdu objektivní jsou tak dvě až tři informace v celém tomhle "díle"...

OlieM

OlieM (hodnocení, recenze)

Hezky zpracované, kvalitní režie, povedené dialogy, sympatické herecké výkony a vše podtrhuje příjemný soundtrack.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Velmi dobrý a zaujímavý kúsok. Veľa vecí je tam pravda, i ked pritiahnutá trochu za vlasy a zveličená (napríklad, že väčšina židov sa ščíti manuálnej roboty, alebo podvody a prefíkanost (nezákonná) v oblasti obchodu na úkor obyč. ludí a spoločnosti. Niekedy som sa zasmial ...prirovnávanie židov k potkanom, či svojaké vysvetlenie si náboženských a modlitebných rituálov, predostrenie filmu ako fakt, Einsteinova "pseudo-veda"a takisto "sprzdnenie kultúry a umenia" židmi, a iné. Mali radšej všetkých židov vyhostit z krajiny, a nie mučit a zabíjat. Dokument je však dobre spracovaný (na dobu a miesto vzniku), plný informácií. A tak to má byť, z dokumentu som sa má človek niečo dozvediet, a ja som sa dozvedel (i ked niektoré veci som už vedel). Toto by sa malo premietat v školách a nie zatracovat. Ano, téma je diskutabilná, ale dokumentaristicky je zvládnutá dobre. Moj hodnotenie: 85%

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Presto to tady "vsichni" hodnoti podle obsahu. U dokumentu zase "vsichni" hodnoti podle obalky a ne podle obsahu.

oliwetwist

oliwetwist (hodnocení, recenze)

Hodnotit nesmyslný obsah je totálně zbytečné. Co se týče formy a úspěchu propagandy, tak ta je na špičkové úrovni.

varchar

varchar (hodnocení, recenze)

Já nechápu, že je u tohodle vůbec povolený hodnotit. Z hlediska lidskoti je to odpad, který ve filmu nemá obdoby, ale co se týká účelu, za jakým byl natočený, je to docela povedený kousek, takže kolik mam dát hvězd?

Gardenboy

Gardenboy (hodnocení, recenze)

malomoccc: piše : Domain swstk is maybe for sale ... v každom prípade na uvedenej adrese sa to najst neda ... nemozes hodit pls este nejaky link?

Reklama

Reklama