Reklama

Reklama

Černý telefon

  • USA The Black Phone (více)
Trailer 4

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (455)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Je to zlobivej kluk, ten Ethan, ale přiznejme si, že bez jeho masitýho glam rockera by tohle byla sotva trochu strašidelnější epizoda Macha a Šebestový, který průběžně dochází kredit. Nápadů je tam pár, ale nejsou úplně nejvíc dotažený. U Derricksona trochu překvapí kolísavost tónu, ty goofball elementy jsou fakt úplně mimo. Celkově z toho fakt nejsem nijak unesenej, dávám spíš černej balónek. Deliver Us From Evil bylo možná corny jako prase, ale mělo hutnou atmošku. Tohle osciluje mezi roztomilou Stranger Things baladou a nanicovatým žánrovým hybridem. Příště už mu to nevezmu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Joeovu poviedku som nečítal a Derricksona extra nemusím (fakt si nemyslím, že je spásou hororu, skôr naopak). Ale Čiernemu telefónu neviem dať menej, ako 4*. Je... ako to napísať... hollywoodsky nepríjemný? To znamená, že nie je explicitný, ani škandalózny, ale zároveň je vám jasné, že mimo záber sa odohrá tona vyložene hnusných momentov. Ethan Hawke je mrazivý záporák, aj keď asi je jedno, že tu hrá, keďže väčšinu času nosí masku (!). Ústredný hrdina uveriteľný a sympatický, retro atmosféra divokých amerických 70. rokov fajn, zaujímavým vkladom navyše je rola nadanej hrdinovej sestry a scenár je vcelku originálny (aj keď si myslím, že Joe nemá tak úplne čisté svedomie a do nemalej miery opajcoval Billyho od Striebera). Cením si, že režisérovi záleží na postavách a vzťahoch medzi nimi, vrátane otca, ktorého tradične úchylne zahral Jeremy Davies. Pre mňa je tento horor dôkazom toho, že sa jednak aj s prevarenou témou duchov dá, ak sa chce, pracovať originálne a že môžete natočiť znepokojivý, mrazivý horor bez toho, aby ste boli nechutní. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podobně jako předloha, která nepatří k nej kouskům ve sbírce (popravdě jsem si tu povídku na rozdíl od jiných vůbec nepamatoval), není ani filmový Černý telefon nijak převratné dílo. A vlastně to ani není horor, spíš thriller s prvky duchařiny. Že je to škoda? Právě naopak! Film je totiž tak dobře až skvěle natočený a zahraný (dětští herci, bratr a sestra, jsou přímo dokonalí), že je nejsilnější právě v těch scénách, ve kterých se nic nadpřirozeného neděje a jde v nich prostě a jen o lidi. Nadpřirozeno je sice důležité, ale přesně v duchu Hilla není vlastně pořádně vysvětlené a slouží spíše jako deus ex machina, což mi vyhovovalo. Výborná dobová atmosféra a vynikající záporák se postarali o zbytek. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Derrickson mě poměrně uspokojil, ale rozhodně mě neoslnil podobně jako se Sinisterem. Black Phone bych se téměř zdráhal nazvat hororem, opravdu hororové scény zde prakticky nejsou. Téma unesených dětí mě není vůbec příjemné a nerad jej vyhledávám. Zpočátku jsem sledoval režisérovu odpověď na Stranger Things. Prostředí, postavy, soundtrack to vše má zpracováno velmi uspojivě, ale jak jsem psal, chybělo mi k zážitku více hororových okamžiků. 65% ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený, poctivý horor. Přečetl jsem si původní povídku a ta je taky moc fajn, ale tento film je lepší v tom, že má fakt dobré postavy. Jsou velmi dobře napsány, aby si je člověk hned zapamatoval a dokonce jim fandil a zároveň jsou velmi dobře zahrané mladými herci. V povídce jsou postavy obyčejnější a spíš jen letmo načrtnuté, což ale vzhledem k její krátkosti dává smysl. Samozřejmě museli autoři filmu ale také rozšířit děj, což se jim v lecčem podařilo... a v lecčem ne. Úplně si vymysleli tu stylovou masku (je vtipné, že nyní vyšel Černý telefon i v souboru povídek s maskou z filmu na obálce, ačkoliv ji v povídce nemá) a dost rozšířili děj - ale překvapivě se přitom obvykle drží vize Joea Hilla, a především rozšiřují to, co už tam je (např. i v povídce má ségra hlavního hrdiny nějaké zvláštní schopnosti, jen je moc nevyužije). Přimysleli si ale ještě třeba to, že má hlavní hrdina otce alkoholika, což ale do filmu krásně sedí. Je to další dobrá postava a není úplně černobílá. Ve filmu si toho hlavní hrdina stihne hodně zažít ještě před svým únosem. V 70. letech USA to asi pořádně rozjížděli se šikanou a dalšími krutostmi ve škole i mimo ní. Jak tvůrci pěkně rozšiřují děj, tak bohužel se jim sice všechno podařilo nějak dotáhnout do zdárného konce, ale zanechali taky tímto rozšiřováním za sebou mnoho nezodpovězených otázek a věcí, které by se daly považovat za nelogičnosti. Například je vrah příliš slepý k chlapcovým pokusům o útěk a linka ohledně feťáka dává taky větší smysl v povídce, zde už je to trochu přehnané. V každém případě jsem si tenhle horor fakt užil. Dají se v něm najít chybky, ale není vůbec hloupý, naopak. Přináší děsivý, zajímavý příběh s výbornými postavami. (8/10) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (14)

  • Film měl původně vyjít v únoru 2022, ovšem během testovacích projekcí zaznamenal takový úspěch, že se ho studio Blumhouse rozhodlo posunout na letní termín. (NiWi)
  • Ve filmu zazní celkem 11x slovo „fuck“. (noelcoward73)

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Reklama

Reklama