Reklama

Reklama

Zločiny budoucnosti

(festivalový název)
  • Kanada Crimes of the Future (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti se lidé v průběhu vývoje pokusí přizpůsobit syntetickému prostředí. Zatímco někteří využívají neomezený potenciál transhumanismu, jiní se jej snaží ovládat. Saul Tenser (Viggo Mortensen) je výkonný umělec, který přijal „syndrom zrychlené evoluce“, když z jeho těla vyraší nové a nečekané orgány. Tenser společně se svou parťačkou Caprice (Léa Seydoux) promění odstranění těchto orgánů v show pro své věrné fanoušky, aby si užili živé divadlo. Mezitím si toho všimne vláda a podivná subkultura; pak musí Tenser zvážit, jaký je jeho nejpůsobivější výkon. (TommyZR)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (157)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Skalpel se do kůže noří, vzrušením tabu se boří."  Nostradamus byl žabař. A Sibyla? Ta to jen zkusila. Zato úchylný vizionář Cronenberg, ten ví.  Konečně se nám vrátil, v celé své zrůdné parádě! Náš uctívaný guru všemožných tělesných i crashových perverzí, panečku, ten do lidí vidí, do nás bídných červů. Vidí do našich hlav, šmátrá prackou nenechavou v našich dutinách břišních, laská nám šourek či pysky a dobře ví i to, jaké Mouchy má technický pokrok lidstva, zmítaného odvěkou existenciální úzkostí, dnes marně přehlušovanou eXistenZiálními úniky k herním konzolím. Tentokrát to ale režisér krapánek přepísk, protože kromě Saulova břicha rozříznul napůl i mé oblíbené uživatele. A jejich hodnocení taky. Viz JASON_X "Nezáživný, nudný, plytký, pozérský, zbytečný..." versus "Výtvarně vytříbený bizár se zajímavou dystopickou vizí společnosti, vtahující hudbou... a sexuálně neodolatelně ujetou Kristen Stewart... Zvláštní a fascinující film." Což, spolu s dalšími superlativy, napsal POMO. A napálil 5 hvězdiček. Cha! Vlastně nenapálil. Dal pouhé 3. Po takovém komentu... Seriously? K tomu si Polobůh cival odplivne dvěma hvězdami, přidá se obvyklý konformismus csfd uživatelů a máme tu jen 50%. Co už. Pro milovníky umělecké chirurgie tu mám KVÍZOVÉ OKÉNKO: [][] Mortensenovsky vytuněný Omnibus byl loni pod skalpelem proč? A) Aby pak mohl sbalit Kristen Stewart, na svou 19 cm dlouhou jizvu. B) Aby mu na konci jizvy vzniknul druhý pupík (tzv. dabl mutace). C) Aby si zdarma, na účet VZP, užil úchylný sex na sále. [][] Správná odpověď je H) čili hospitalizace. Pět. Orgasmus žádný, ale není divu, ten většinou nemívám ani při automobilových bouračkách. Holt stará škola. Jen na klasiku. Natočeno v budoucnosti, podle skutečné události. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Cronenbergovskému pojetí filmu jsem trochu odvykl, tak jsem byl zvědavý, jak na mě jeho nejnovější příspěvek zapůsobí. A jsem rád, že ani po letech nijak neztratil na své schopnosti vyprávět se zaujetím naprosto úchylný příběh, a to  zcela bez brakové či vulgární obscénnosti a prost je rovněž i jakýchkoliv náznaků humoru.  Jak jinak než dystopická budoucnost, kde  se lidstvo zbavilo fyzické bolesti a ztratilo naději. Místo čistoty a sterility, tak známé z mnohých fantastických vizí budoucnosti, představuje Cronenberg jen  zkázu, rez a špínu.  Lidé se opájí a ukájí zrůdností, nicméně skutečným změnám a vývoji je nekompromisně bráněno, a to i za cenu jistého zániku. Pan režisér pořád dokáže svou jinakostí bavit a ohýbat známá témata do neobvyklých tvarů. Vyřešit zahlcení plasty jejich konzumací, jak prosté a účinné. Pomalé tempo mi nijak nevadilo, jsa fascinován vnitřní erotikou, kde adjektivum "vnitřní" nabývá doslovného významu. Opět jsem byl lapen do typicky cronenbergovské pasti zvráceného voyeurismu a lehké zklamání jsem pocítil jen v závěru, kde jsem trochu čekal  definitivní implozi. Velmi silná čtyřka, kterou vzhledem ke zdejšímu podhodnocení nemám problém navýšit. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Zločiny vykrádania sebasamého. Cronenberg sa po dlhej dobe vrátil k žánru (futuristický body horror), ktorý ho v 70. a 80. rokoch preslávil a v podstate sa jedná o presne tú zvláštnu, zvrátenú, značne divácky neprístupnú, ťažko uchopiteľnú, filozofickú nechutnosť, na ktorú sme u neho zvyknutí, bohužiaľ nie v tak silnom spracovaní na aký sme u neho zvyknutí. Crimes of the Future (nezamieňať s filmom rovnakého názvu od Cronenberga, nejedná sa o remake) opať ponúka zaujímavú myšlienku a odohráva sa vo veľmi zaujímavom svete, ktorý baví sledovať a odhaľovať jeho zákonnitosti. Na svoje si dokonca prídu aj fanúšikovia nechutností, ktoré tu určite niesú nijako prvoplánované a majú úplne opodstatnenie. Škoda, že podobný záujem ako o ten zvrátený svet v ktorom sa film odohráva sa Cronenbergovi nepodarilo vytvoriť aj o čokoľvek ostatné. Samotný dej je až príliš pomalý, bez potrebného emociálneho zapojenia o akékoľvek dianie na plátne/obrazovke, Cronenberg sa tentoraz nesnaží ani nijako napínať, ani desiť a dokonca ani v závere ponúknuť akékoľvek razantné myšlienkové vyznenie. Vo výsledku tak “iba” ten fascinujúci svet, ktorý prvú pol hodinku baví odhaľovať, ale ktorý sa v zvyšných 70 minútach nikam ďalej neposunie. Cronenberg prakticky vykráda po celý čas sebasamého a ponúka to isté čo v jeho iných filmoch, akurát s menšou razanciou a skôr dorazom na tie nechutnosti než čokoľvek iné. Je to škoda, pretože témy, ktoré sa tu riešia a svet v ktorom sa to odohráva sa priam ponúka na zaujímavejšie a intenzívnejšie spracovanie. Takto je však Crimes of the Future iba obyčajným súborom myšlienok a scénok, ktoré sme od Cronenberga videli už inde a neraz lepšie. CELKOVO: 5/10 ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Krásně koherentní dílo, myšlenkově, vyprávěním i stylově. Všechno motivy se v závěru krásně propojí, rámování světa je hezky strohé, ale jasné. Tohle je Cronenberg na svém vrcholu...opět. Myšlenkově podnětný, ale co do filosofických závěrů nijak invazivní, zamýšlí se nad evolucí člověka, environmentalismem, ale především pak na podstatou a společenskou hodnotou umění jako takového. Šokující a úchylný? Nijak zvlášť, rejžovy trademarky tu samozřejmě jsou a není jich málo, ale nic z toho není samoúčelné, ba naopak. Herci jsou do jednoho skvělí, hlavně pak Viggo a Léa, ti jsou vyloženě boží. Shoreova muzika krásně rezonuje s obrazem a tématy. Jsem nadšený a každý Cronenbergův opravdový fanoušek by měl být taky...poctivý kus filmařiny! A dost možná i můj film roku! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Fascinujici provokativni smes sci-fi, spionazniho thrilleru a body hororu natocena v Recku. V dialozich uslysite narazky na byrokracii, vnitrni prozitky a na svet umeni. Sokujici parametry sveta vam bude Cronenberg odhalovat pomalu. Budete pritom nachazet ruzne podnety k premysleni. Film vyzdvihuji i vyborni herci. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo počas augusta a septembra 2021 v Grécku. (Paldiny)
  • Styl ovládacího panelu k sarkofágu je velmi podobný k herní konzoli z filmu eXistenZ (1999). (apwbb)
  • Film se měl začít natáčet na začátku roku 2003 pod názvem „Painkillers“. Natáčení mělo probíhat v kanadském Torontu s rozpočtem 35 milionů amerických dolarů. ThinkFilm získal celosvětová práva s plánovaným vydáním na konec roku 2006 v Severní Americe. Projekt se však nikdy nedostal do výroby. V jednom rozhovoru režisér David Cronenberg projekt odstrčil a prohlásil, že ztratil zájem o jeho realizaci a až v únoru 2021, během rozhovoru pro časopis GQ, Viggo Mortensen (Saul) prozradil, že pracuje na projektu s Cronenbergem. (AdamXB-1)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Léa Seydoux se připojuje k obsazení Duny

Léa Seydoux se připojuje k obsazení Duny

22.06.2022

Populární francouzská herečka Léa Seydoux (Není čas zemřít) se jen tak nezastavuje. V Cannes letos byly uvedeny dva její snímky, romantické drama Un beau matin režisérky Mii Hansen-Løve a Zločiny… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Léa Seydoux bude Emmanuelle

Léa Seydoux bude Emmanuelle

18.05.2022

Stále více a více populární i obsazovaná francouzská herečka Léa Seydoux má napilno. V následujících dnech budou na právě probíhajícím festivalu v Cannes uvedeny rovnou dva její nové snímky, a to… (více)

Reklama

Reklama