Reklama

Reklama

11. září: Ten den v Americe

(seriál)
  • Velká Británie 9/11: One Day in America
Velká Británie, 2021, 4 h 27 min (Minutáž: 28–71 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Připomeňte si 11. září 2001 prostřednictvím výpovědí očitých svědků, hrdinů a přeživších. U příležitosti 20. výročí tragédie přiblížíme tehdejší události detailněji než kdy dříve, a to od nárazu prvního letadla do Severní věže až po vyprošťování posledních přeživších ze sutin. (National Geographic)

Recenze (30)

Soundtrack 

všechny recenze uživatele

Šílené záběry. V prvních dílech sledujeme teroristický útok a následné zřícení budov takřka v přímém přenosu. Neuvěřitelné osudy přeživších, hrdinství a odhodlanost. K tomu emotivní HD záběry s perfektní hudbou a celkovým zpracováním. Z některých příběhů tuhla krev v žilách, z některých se draly do očí slzy. Autenticitě dokumentu jednoznačně napomohlo to, když se podařilo přeživší, kteří se v dokumentu zpovídali, najít přímo na archivních záběrech z místa události. Dokument, který snad každého při sledování donutí začít si víc vážit svého života. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kompletní zobrazení tohoto dne za pomoci přeživších, kteří se rozhodli podělit o svůj příběh. Je to neskutečně silné. Záběry té neuvěřitelné zkázy, zejména po kolapsu budov s vámi zůstanou dlouho, přestože jste je už někde viděli. Zkáza, zmar ale také pospolitost a láska. Lidskost ve všech svých formách. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí této šestidílné ságy mohu říct jen jednu věc: Za mě už nemá cenu točit další dokumenty, protože tohle nemá konkurenci!...Dvacet let po tomto hrozivém teroristickém útoku se samotné National Geographic rozhodlo dát dokupy něco, co vás emočně složí, ať už jste křehká dívenka či statný dřevorubec. Jako divák jsem ohromně překvapen, kolik nového materiálu se dostalo na světlo až díky tomuto počinu. Ta hromada autentických záběrů z 11.září, to bylo fakt něco! Kdyby člověk ty jednotlivé dílčí příběhy viděl napsané jen někde na papíře, tak by tomu za žádných okolností ani nemohl věřit, ale když máte tu jistotu, že se VŠE stalo, tak jen nevěřícně kroutíte hlavou. Tolik srdceryvných příběhů vylíčených do posledního detailu dělají z tohoto dokumentu nezapomenutelný zážitek a něco, co by se mělo povinně promítat ve školách! Nemám slov! 10/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mi tehdá bylo pouhých 7 let, dodnes si pamatuju, jak jsem přišel domů a máma zíraje na televizi brečela, že bude válka. I v takhle nízkém věku pro mě jeden ze zlomových momentů v životě, na které nezapomenu. Přeci jen, vidět v živém přenosu lidi vyskakující z hořících ikonických budov, které se následně dramaticky sesouvají k zemi, je něco, co člověk jen tak z hlavy nedostane. National Geographic mě tedy velice potěšil. 9/11: One Day in America je sbírka všech možných i nemožných, známých i neznámých záběrů ultimátně propojených do tak vymazleného uceleného sestřihu, jaký si přál bezesporu každý, kdo se o tuto událost alespoň trochu zajímá (a nevěří v přiblblé konspirační teorie, že "si to ušáci shodili sami"). Jedenácté září, coby jeden z nejrozsáhlejších teroristických útoků na svobodný svět je bezpochyby jeden z nejděsivějších a nejtragičtějších dnů novodobých dějin. A tenhle dokument bere diváka na zážitkovou jízdu se všemi těmi pocity, co dotyční zažívali na vlastní kůži. Od nevěřícného ohromení, přes čirý děs, až po zoufalství, beznaděj a nekonečný smutek. Precizně a do jednotného celku sestříhaná věc protkaná dojemnými, ale nijak přehnaně patetickými monology přeživších, která rozpumpuje emoce na maximum a ani na ně nemusí cíleně tlačit - protože tady prostě true story úplně stačí. Jeden z nejsilnějších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Emócie a pocta. Nech si už každý myslí o politickom pozadí 11. septembra čokoľvek, ostáva nemenné, že zomreli nevinní ľudia a mnohí hroznou smrťou, keď čakali na záchranu a nedočkali sa jej. V tom tu máme emócie. Autentické zábery a výpovede. A pocta obetiam, neúnavným hasičom, z ktorých niektorí položili aj život, a všetkým, ktorí pomáhali v núdzi. Komplet tu: https://dokumenty.tv/11-zari-ten-den-v-americe-komplet-1-6-dokument/ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • V čase 32:14 je spomenuté, že bolo z trosiek zachránených iba 18 ľudí a Will Jimeno bol jedným z posledných. V skutočnosti bolo zachránených 20 ľudí. Policajti Will Jimeno a John McLoughlin boli 18 a 19 zachránenými osobami. Poslednou 20 osobou bola po 27 hodinách zachránená tajomníčka prístavného úradu Genelle Guzman-McMillan. (Kudycini007)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama