Reklama

Reklama

Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu

(seriál)
  • USA Turning Point: 9/11 and the War on Terror
USA, 2021, 5 h 15 min (Minutáž: 59–67 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Nekompromisní seriál, který dokumentuje teroristické útoky z 11. září od zrodu Al-Káidy v 80. letech až po ráznou americkou reakci na domácí půdě i v zahraničí. (Netflix)

Recenze (39)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Překvapivě sebekritické, silné fotografie a záběry, které pamětníka, jež tehdy seděl po práci s kolegy "na jednom" a mlčky civěl hodiny na zapnutou telku ve Stodole na Stodolní a zbořil se na žal se všemi, jako ty mrakodrapy, nemůžou nechat netečným. V úvodní kapitole je rekapitulace novodobé historie Afghánistánu, kterou můžeme znát z podrobného, vynikajícího německého dokumentu Afghánistán:40 let války (2020) (ČT2 uvedla nedávno), v dalších dílech vše, co následovalo. Výpovědi, názory, chyby, zbytečné oběti, falešné oběti, sledování společnosti, propírání ambic prezidentů, důsledky a taky kruté úroky další, spláceny utrženými nohami, rukami a životy další generace a ták. Nakolik je co pravda a co politická špína, si člověk udělá názor dle vlastního uvážení. Každopádně dobrý počin, protože tohle by si mohli na Netlixu pustit i zobáci, kteří ještě tehdy nebyli ani v plánu a pro které, logicky, je toto pravěk, nehodný pozornosti, neboť fičí v udržitelnosti, možná v ideologii pro každého stejně a tak podobně. Terorismus pro ně není téma. Řada záběrů je pro silnější nervy, autentické zvukové záznamy telefonických hovorů, pokyny z řídících věží, vzpomínky lidí, kteří se vyhrabali z trosek, údiv a nevěřícné zírání všech jak z ulic NY, tak před televizními obrazovkami. Síla. Analfabetická, sjetá, vyšklebená hadrová hlava, sedící na hromadě kamení se nechala v reále, nikoli v tomto dokumentu, slyšet, že: "Vy máte sice hodinky, ale my máme čas." Hrozivá krása v jednoduchosti, což? S těmito skalními kozojeby si svět ještě užije svoje. Taliban je financován z heroinu, tento prostý fakt dává prostor na další staleté scénáře. Pro holky a tamní inteligenci začala hodně tmavá, dlouhá noc. Nejen na základě aktuálního dění osobně cítím v kostech konec humanismu, vítání i dobré vůle, konec cestování kam se mi zachce, ale taky začátek stavění plotů, zdí, uzavření seskupených států nebo států jednotlivých, prostě takový ten pocit, jestli se definitivně neschýlilo k novým časům. Ale sledujme. Třeba se pletu. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

blíží se dvacáté výročí,takže je nad slunce jasné,že se dočkáme nejednoho dokumentu,které nám dobře známé události připomene.Turning point je ale přesto trochu jiný a pro mě je příjemným překvapením.Původně jsem čekal "jen" další z řady standardních dokumentů,který nám rozpitvá ono úterý do poslední vteřiny,ovšem tady na to šli tvůrci jinak a v rámci jednotlivých epizod,kdy každá má vlastní téma se nám snaží  předložit poměrně komplexní pohled a zasadit vše do širších souvislostí.Postupně si tak projdeme Ruskou Invazí do Afghánistánu,samotnými útoky,patriot actem,americkou invazí do Afghánistánu,výslechovými praktikami v Guantanamu,invazí do Iráku,honem na Usámu (včetně jeho konce) a skončíme poměrně aktuálním děním opět v Afghánistánu,které je důsledkem a nevyhnutelným výsledkem oněch dvaceti let.Celý dokument se pak na všechny události (nepočítám teď různé konspirační teorie) dívá poměrně střízlivýma a kritickýma očima a třeba Spojené státy nijak neglorifikuje,ba naopak je dost kritizuje a ukazuje,že v rámci honby za pomstou a spravedlností nakonec podělaly co mohly - invazí do Iráku počínaje a "mírem" s Talibanem konče...85% ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

To už je 20 let? Mama mia, to to letí... Když se to stalo, tak sem zrovna jel s našima z HK, kde sem si byl koupit svoji pololampový kombo na elektrickou kejtru. To kombo teď leží ve zkušebně, páč je krapet rozbitý :o). Asi každej člověk na Světě, kterej není duševně chorej, jako "náš" prezident si přesně vybaví co zrovna dělal. Podobný "vybavení" má každej čech i při výhře Nagana. No, ale tady se to čechů až zas tak netýkalo a stejně každej ví, páč je to prostě neskutečně důležitej okamžik v dějinách Světa. Dokument dobře sestříhanej, člověk se tady dozví spoustu bizardností jako například tažení do Iráku bez absolutních důkazů a nebo Quantanamo... V pěti hodinách shrnutej jeden obrovskej průser... ()

elanius 

všechny recenze uživatele

Netflix znovu zaknihoval podarený dokument. Tentokrát veľmi ťažká téma ale musím povedať že sa im podarilo ponúknuť podľa mňa vcelku objektívny pohľad na vec. Vojna proti teroru je extrémne náročná záležitosť, nech každý sám za seba posúdi, či politické a legislatívne prešľapy americkej vlády boli dostatočne vyvážené tým, čo špeciálne v Afganistane dosiahli. (8/10) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Konečne dokument, ktorý nemá za úlohu len Američanov glorifikovať, ale poukázať na zjavné a úmyselné chyby. Bez škrupúľ sa tu hovorí o výmysle s chemickými zbraňami v Iraku, o tom, že tá agenda v Afganistane bolo totálne zlyhanie, proste triezvy pohľad na tú celú vojnu s terorizmom: https://dokumenty.tv/zlomove-okamziky-11-zari-a-valka-proti-terorismu-komplet-1-5-dokument/ ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama