Reklama

Reklama

Nebezpečná mise

(TV film)
  • Velká Británie Bravo Two Zero (více)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh nesmiernej statočnosti a odvahy. Skutočný príbeh vojenskej tajnej misie, ktorá sa pre Britániu stala jednou z najvýznamnejších svojho druhu od čias Búrskej vojny. Bravo to Zero. Tak znela krycím menom tajná operácia ôsmich mužov, ktorí dostali v Perzskom zálive za nepriateľskou líniou za úlohu vyradiť riadené strely, ktoré Saddám Hussein tak rád používal k zastrašovaniu. Popri tejto operácii mali za úlohu zmariť komunikačné spojenie medzi Bagdadom a severom Iraku. Vedeli, že sa nikto z nich nemusí vrátiť živý a zdravý. Riskovali svoje životy, aby ich zachránili tisíce. Aj nad týmito hrdinami sa sťahujú sivé mračná. Obkolesení nepriateľskou armádou, uprostred chladu a bez rádiového spojenia čelia boju o prežitie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Othello 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu bych se na film ani nevyblil, ale dal jsem na vás, kluci.-) Hned na začátku jsem začal trochu nadávat, protože to vypadalo celkem nechutně lacině a béčkově, ale pak začala sranda a já v půlce zjistil, že mě dění ve filmu i docela zajímá. Sic je to náborový jak prase, oceňuju, že iráčani jsou tady celkem férový, narozdíl od vžité představy animálních zrůd. Jinak ovšem klasicky nabíhají po desítkách pod hlavně protagonistů a i pod nejtěžší palbou hořekujou něco arabsky, na což bych prskal i v počítačový hře -) ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Realistické a napínavé drama o "covert operation" legendární SAS v Iráku. Výborná věc nejen pro military nadšence, skvělý pohled do zákulisí práce speciálních jednotek bez americké pohádkovosti. Jen ty přestřelky mi občas připadly jako v Commandu (téměř nezranitelní hlavní hrdinové kosí nepřátele po desítkách), ale možná to tak ve skutečnosti opravdu je. Každopádně vynikající válečno-zajatecký filmek. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Asi již mnohé na válečné téma bojových akcí v Perském zálivu bylo filmem řečeno. Přesto vše je tento film malinko odlišný od podobných snímků tohoto žánru. Příběh se snaží zachytit svéráznou atmosféru speciální jednotky SAS navzdory svým ambicím a skvělé herecké práci Seana Bean, který s viditelnou chutí ztvárnil postavu seržanta Andy McNab. K tomu budiž napsáno, že obvyklé bojové scény jsou zde mírně přehnané a mnohdy na hraně uvěřitelnosti. Proto každá takováto konstrukce mívá nevěrohodná místa. Možná nelze popřít, že to v ději poskytovalo divácké napětí. Pominu-li tato uvedená fakta, tak si myslím, že jde o dobře odvedenou práci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bravo Two Zero sází především na reálné podání, které mu bezezbytku vychází. Občas má člověk až pocit, jakoby byl sám s vojáky SAS za iráckou linií. Velkou devízou je i výkon Seana Beana, za nímž ostatní herci, bohužel, viditelně zaostávají. Ale to v tomhle případě vůbec nevadilo. Nenápadný film, který stojí za to zhlédnout. 75% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je vidět snaha o realistické podání, jednotlivé charaktery jsou klasické zelené mozky s otravnými žvásty a v první půli i nezastavitelní superhrdinové, kterým se kulky zázračně vyhýbají ačkoli by dávno byli rozstřílení na kaši. Druhá polovina je o něco lepší, ale stejně: celkově to pohřbívá sterilní a nezáživná režie. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Andy McNab (Sean Bean) ve filmu používá poloautomatickou pušku M16A2 s implantovaným granátometem M203. V britské armádě mohou tyto zbraně užívat pouze příslušníci SAS a SBS. (Othello)
  • Autor scénáře Andy McNab dílo sepsal podle své autobiografie, u nás vydané pod názvem „Konečná stanice Bagdád“. (Sharky95)
  • Skutočný Andy McNab, ktorého v snímke stvárnil Sean Bean, sa po odchode z SAS uplatnil v Hollywoode ako zbraňový inštruktor pri natáčaní filmov. Bol mimo iné inštruktorom pri natáčaní filmu Heat (1995). (Jello Biafra)

Reklama

Reklama