Reklama

Reklama

Nebezpečná mise

(TV film)
  • Velká Británie Bravo Two Zero (více)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh nesmiernej statočnosti a odvahy. Skutočný príbeh vojenskej tajnej misie, ktorá sa pre Britániu stala jednou z najvýznamnejších svojho druhu od čias Búrskej vojny. Bravo to Zero. Tak znela krycím menom tajná operácia ôsmich mužov, ktorí dostali v Perzskom zálive za nepriateľskou líniou za úlohu vyradiť riadené strely, ktoré Saddám Hussein tak rád používal k zastrašovaniu. Popri tejto operácii mali za úlohu zmariť komunikačné spojenie medzi Bagdadom a severom Iraku. Vedeli, že sa nikto z nich nemusí vrátiť živý a zdravý. Riskovali svoje životy, aby ich zachránili tisíce. Aj nad týmito hrdinami sa sťahujú sivé mračná. Obkolesení nepriateľskou armádou, uprostred chladu a bez rádiového spojenia čelia boju o prežitie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Jediným, ale bohužel nejvíce viditelným mínusem filmu, je jeho technická, potažmo filmařská stránka. Tenhle film byl určen pro televize (produkce BBC) a proto je zde znatelně cítit malý rozpočet a filmu nesluší ani umírněná a lehce nezáživná režie. Škoda. Téma války v Iráku je totiž více než zajímavé. 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bravo Two Zero sází především na reálné podání, které mu bezezbytku vychází. Občas má člověk až pocit, jakoby byl sám s vojáky SAS za iráckou linií. Velkou devízou je i výkon Seana Beana, za nímž ostatní herci, bohužel, viditelně zaostávají. Ale to v tomhle případě vůbec nevadilo. Nenápadný film, který stojí za to zhlédnout. 75% ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý námet a aj scenár sa drží na vysokej úrovni, tak ako aj herecký výkon Seana Beana, ale na to, že je to akčný film by som si akcie predstavoval trošku inak. Film vyzerá celkom dobre po všetkých smeroch, hlavne záver je hustý, ktorý obsahuje viac napätia ako akcie. V akčných scénach to miestami ale vyzerá trošku divné, nepriateľský vojaci len chodia pred guľky, Sean Bean hodí granát do nákladiaku, je v tesnej blízkosti a nákladiaku sa nič nestane, ale vojaci vnútri umrú všetci a ďalších kopec nezmyslov. A taktiež tie akcie vyzerali dosť suché ako keby sa s tým tvorcovia nechceli trošku pohrať. Neohovorím o výbuchoch tie sú fajn, ale ako náhle začne paľba zo zbraní, tak je to miestami fakt prehnané. Škoda mohlo to byť ešte lepšie, príbeh a scenár fungoval skvelo. 70% - 3* ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Realistické a napínavé drama o "covert operation" legendární SAS v Iráku. Výborná věc nejen pro military nadšence, skvělý pohled do zákulisí práce speciálních jednotek bez americké pohádkovosti. Jen ty přestřelky mi občas připadly jako v Commandu (téměř nezranitelní hlavní hrdinové kosí nepřátele po desítkách), ale možná to tak ve skutečnosti opravdu je. Každopádně vynikající válečno-zajatecký filmek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Když se to posere, jdi proti nim. Oni s tím nepočítají a překvapí je to. Stejně jsi mrtvej, tak všechno navíc je vlastně bonus! '' ------- Tak tohle mělo koule. Parádní britská válečná záležitost, která mi po několika předchozích válečných filmech spravila chuť. A to o to více, že se jednalo o TV film. SAS jsou borci, zajímám se o ně už od druhé světové. Je to přesně ten typ jednotky, kde stačí 8 chlapů k udělání pořádného bordelu hluboko v nepřátelských liniích. Také cosi ve mně mručelo, že squad Brawo Two Zero na otevřené planině kosil Iráčany jako Sly Vietcongy, ale naštěstí jsem o akcích těchto skupin v Perském zálivu četl nejednu knihu (např. od J.E. Lewise - SAS a speciální jednotky - Nejnáročnější tajné operace za nepřátelskými liniemi) a tak klidně bych tomu nepoměru ztrát věřil. On je asi rozdíl co se týče sil - mezi elitou britské armády v podobě 8 specializovanech chlapů na různé typy boje a náklaďákem knírkatejch Saddámů v baretech s ákáčkama... Bean svého McNaba podal skvěle, což nepřekvapilo, protože už když jsem s ním viděl Age of Heroes, tak člena Commandos zahrál na jedničku. --- Ano ve filmu je pár přešlapů a také bych je mohl jmenovat. Je to ten zmíněný granát v náklaďáku, přestřelka na otevřené poušti, výstřel z věže BVP, kdy střela ač dopadla těsně vedle člena jednotky SAS nic se mu neudělala atd... Ale nebudu. Bavil jsem se královsky. A vy kteří máte rádi rádi britské pouštní maskáče, pouštní land rovery, britskou english a The Clash - jděte do toho, neprohloupíte ! Dávám 4 bonbóny - zelené. * * * * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Skutočný Andy McNab, ktorého v snímke stvárnil Sean Bean, sa po odchode z SAS uplatnil v Hollywoode ako zbraňový inštruktor pri natáčaní filmov. Bol mimo iné inštruktorom pri natáčaní filmu Heat (1995). (Jello Biafra)
  • Andy McNab (Sean Bean) ve filmu používá poloautomatickou pušku M16A2 s implantovaným granátometem M203. V britské armádě mohou tyto zbraně užívat pouze příslušníci SAS a SBS. (Othello)
  • Scenárista a autor předlohy vystupující pod pseudonymem Andy McNab je bývalým příslušníkem SAS a národním hrdinou. Vzhledem k faktu, že je na jeho hlavu vypsaná odměna, není na žádných fotografiích vidět jeho obličej. (Sharky95)

Reklama

Reklama