Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agent KGB major Valerij Petrovskij (Pierce Brosnan) je odeslán do Anglie, aby vybudoval sídlo v blízkosti americké vojenské základny a přebíral zásilky pro kurýry ze SSSR. John Preston (Michael Caine) je prvotřídní britský lovec špiónů. Jeden z kurýrů, které Petrovskij očekával má střet s celníkem a přijde při něm o život. Preston provádí vlastní šetření případu a zjistí, že mrtvý kurýr u sebe měl součást atomové bomby. Podaří se anglickému agentovi zabránit v provedení atomového útoku v Anglii? (Urania)

(více)

Recenze (55)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Poctivé převedení osobitých thrillerů Fredericka Forsytha zrcadlí poctivou vůli autora scénáře i režiséra co nejlépe dostát postižení atmosféry pozdního komunismu v SSSR i zemích Varšavské smlouvy. Československé reálie přitom ovšem stůňou a umírají na úbytě. Film sám má potřebné technické i herecké kvality a nelze ho zahrnout v žádném případě do tzv. béčkové kategorie. Historický byl už vlastně v době svého uvedení do kin. Etický bonbónek na závěr jednak zachycuje osobité vztahy napříč zpravodajskou komunitou, jednak postihuje její nečetnou menšinu, která neztrácí kontakt se slušností a lidstvím. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Příliš se nedivím nízkému hodnocení, neboť velkou slabinou snímku, že i přes tak podnětnou předlohu neumí zaujmout. Tématiku, kdy SSSR byl ještě při síle, hodně můžu, navíc Caine i Brosman úlohy zvládají s přehledem, takže půjdu s hodnocením výše. Ovšem nelze přehlédnout, že oproti forsythovkám Den Šakala nebo Spis Oddessa je to trestuhodně nenapínavé, snad kromě závěru. Forsyth spolupracoval na scénáři, měl možná zůstat u péra:-) ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poněkud naivní špionážní thriller. Už jen úvodní likvidace Kima Philbyho naznačila, o jak za vlasy přitaženou pohádku z období první studené války půjde. Ale pro úsměvnou relaxaci dobré. Ovšem na tom, že tajné služby hrají všelijaké špinavé hry i v kooperaci se svými ideologickými protějšky, něco je. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s Damielem, co se týče jeho názoru na DVD. Skutečně jsem ještě nezažila, aby se u nás film prodával s příšerným polským dabingem... nicméně, zpátky k filmu. Ten je podle mě spíš určený zastáncům žánru Fredericka Forsytha; těm ostatním by se možná mohl zdát lehce zdlouhavý. Co se Brosnana týče, nenazvala bych to nejlepším hereckým výkonem jeho kariéry: ne proto, že by hrál špatně, spíš bych si jen hlavní postavu představovala trochu jinak. Stejně jako v Remingtonu Steelovi i tady mám Brosnan ještě ten nevinný klučičí ksichtík a prostě se k němu role drsňáka na druhé straně barikády moc nehodí. Promiň, Pierci... (ale víš, že tě jinak zbožňuju :-)) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další zářez do seznamu thrillerů o honbě agenta KGB. Tentokrát se příběh odehrává v Anglii. Příběh je velmi jednoduchý, a však tvůrci se z námětu pokusili vytlačit maximum. O mírné napětí nouze není a co se týče atmosféry, veškeré temnější očekávání je naplněno. Jednu výtku bych ale přeci jen měl. Pierce Brosnan se se svou vizáží na roli agenta KGB prostě nehodí. Byť to zahrál uspokojivě, rusa bych mu rozhodně neuvěřil. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • Když si John Preston (Michael Caine) v počítači prohlíží jména imigrantů, tak ani jedno z jmen s údajem „czech“ není české. (Krokodyl1)
  • Syn Johna Prestona (Michael Caine) má v pokoji na stěne nalepený plakát seriálu Muppet Show (od r. 1976). Michael Cain jedné z postav této show propůjčil hlas. (StarPlate)

Reklama

Reklama