Proměny

Česko, 2009, 79 min

• Tetsuo

Má to všechny syndromy školního filmu a je jich tolik, že by se to mohlo používat jako školní pomůcka.(23.4.2009)

Řehořkův talent je nesporný, i když občas působí jako mladík nadšený nepřebernými možnostmi velkého formátu, dokáže svůj rukopis uhlídat a nepůsobit přitom až příliš okázale a ornamentálně. Proměny mají příjemný rytmus, který udává leitmotiv letících oblak, i vizuální stylizaci, která nebije do očí zbytečnou chtěností. Hodně se mi líbí spojení vizuálu a zvukové stopy, které často charakterizuje postavy lépe než to dovedou ony samy. To je ostatně kardinální problém Proměn, autor dává postavám více než mu vracejí. Scénář občas mile překvapí skvěle napsaným dialogem, ale jindy se zase až příliš plácá ve snaze o civilní dikci. Stejně tak postavy, občas se z nich vyloupnou emoce, občas hodně chtějí, ale výsledek se nedostavuje. A nakonec, ta snaha zamotat zdánlivě nesourodé vypravěčské linie podle moderního receptu "vše se vším souvisí a vše se ovlivňuje" je tak trochu příliš samoúčelná a nevyplývá z ní víc než pouhá nahodilost. Přes to všechno jsou Proměny filmem na současné téma, který nerve ušní bubínky a nevhání do očí slzy trapnosti. Dokáží vzbudit city velkým kusem upřímnosti i kumštu autora, i když určitou křečovitost a vnitřní nesourodost úplně zamaskovat nezvládají. Finální dojmy jsou ale převážně pozitivní a plné nadějí.(23.4.2009)

Bohužel film plný paradoxů. Řehořek má zjevně talet a vizi, musí ale ještě dozrát, aby byl velkým filmařem. Musí se umět krotit (velká část scén je tak dvakrát až třikrát delší, ne by bylo potřeba) a lépe usměrňovat svoje vize. Film je místy výborný (rozhovor na posteli), místy ale naopak absolutně příšerný. Snad poprvé se mi stalo, že se mi chtělo z kina po půl hodině útect a to jsem už vydržel v kině mnohem horší věci. Taková to byla místy nuda....(11.6.2009)

Až moc okatě jde vidět, že Řehořek žere A. G. Iñárritua a Poštu pro Tebe. Peťka Hřebíčková tentokrát zklamání.(1.6.2009)

Zajímavý pokus o tak trošku jiný film. Režisér má rozhodně talent a je to vidět.(9.2.2009)

• hippyman

proměne... 20%(23.5.2009)

Nejsilnější je příběh svobodné matky, za ten zvyšuji na tři hvězdičky.(22.11.2009)

Slabší scénář ani pár dialogů, u nichž se obracejí oči v sloup, nemohou zastínit režisérův přirozený talent.(1.5.2009)

"Co to zase je?!!", ptala jsem se sama sebe během první poloviny filmu a několikrát mi blesklo hlavou, že jsem raději měla jít na původně plánovaný fotbalový mač mezi Zlínem a Spartou, než se trápit v kině u filmu s nevýraznými herci, křečovitě napsanými dialogy a rušivě blikajícími technickými efekty. Hůl nad filmem už byla téměř zlomena, když mě ve druhé půli přece jen chytil za srdce postupně se rozvíjející příběh stárnoucího, osaměle žijícího atletického trenéra. To jsem aspoň pochopila, co chce režisér jeho příběhem divákovi sdělit. Nu, a když se na plátně překvapivě objevil v epizodní roli můj oblíbenec Luděk Randár (herec zlínského divadla), začaly akcie filmu mírně stoupat vzhůru. - Tož nakonec mi z teho všeckého vylézly tři hvězdy, Tomášu. S dodatkem, že nebýt Proměny tak trochu "zlínským" filmem, bylo by mé hodnocení přece jen o něco méně zářivé. Poznámka č. 1: K puknutí či k popukání byly občasné slovní výpady hrdinů pronášené v rádoby moravském nářečí. Poznámka č. 2: Zlín - Sparta 2:1 :-)(10.5.2009)

Tomáš Řehořek má určitě obrovský talent a moc se budu těšit na jeho další filmy. Proměny beru jako zajímavý experiment, který nevyšel dokonale, ale na české poměry se třeba povedla vizuální stránka filmu.(6.1.2010)

Tak nějak podivně mozaikovitě poskládaný film, který se možná snažil o nějakou výpověď, ale moc se mu to nedařilo. Ale uznávám, že se to podařilo udržet pohromadě v docela srozumitelném stavu a nebylo to úplně špatné.(25.11.2011)

Tohle natočit ve 22 letech, klobouk dolů! ... Jen Jan Zadražil nechal svým výkonem vzpomenout na VKV a vizuál na kinedryl.(1.5.2009)

• asLoeReed

Zlínští Samotáři se nepovedli v celku, už když začal doktůrek s tím Jurským parkem, dalo se tušit cokoli. I když to Tomáš Řehořek nezamýšlel, příběh mu přebil tu nevkusnou, vyumělkovanou formu (ale to není věc kamery, spíš toho, jak to pak Tomáš upekl blbě dohromady). Ale dobré scény tam jsou, hlavně ty se vztahem černovlasé a atleta (hlavy obrácené, sdělující své traumatické příběhy, ležící na posteli za výslužku pět kil pro ní). Když jsme u té atletiky - jak to vedl?, to musel být hodně špatný trenér, takový ty pokyny: "Dejte si ještě kolečko, vyklusejte si a do sprch!" jsem teda fakt neslyšel, to nevzbuzuje moc dojem spořádaného tréninku. A když už je atlet, proč by se měl divit, že mu na vyšetření chcou holit chlupy na hrudníku, to by to spíš sám už měl vyhlazené:) (i pak klukům jen volá mobilem, že si maj jen strečovat a dát výběhy dokud se zas neozve, co ňáký tréninkový plán, kór když je očividně (jarní/letní) čas hlavní sezóny...). A vůbec: ta nelinearita je l'artpourl'artistní, taky umím takový slova:)(18.12.2009)

• MarJel

Hádejme, kdo je blbější. Postavy filmu nebo režisér? Sám nevím. Proměny jsou formálním mistrovstvím - každou scénu, kterou vidíte, hned zapomenete. Šest postav se mezi sebou prostě nenávidí, miluje a sráží autem. Kreténštější film jsem snad neviděl (jo, viděl, ale takové filmy jsou vždy na stejné úrovni). Totální amatérština, nesmyslnost všeho - kamera, zvuk, herecké výkony, motivace a jednání postav. Jednou nebo dvakrát nás režisér nutí (doufám, že nevědomě) do identifikace se zápornou (naprosto vedlejší) postavou (týpek, co chce vojet tu s dětma a po divákovi tak trochu chce, aby jí chtěl taky vojet v tej kabince). A právě ta s děckama nechá kočárek v noci uprostřed ulice - ňák se mi tomu nechtělo věřit. Jo a geniální je Řehořkovo zdramatizování vypadnutí kradeného zboží z kapsy. V tu chvíli to vypadá jako film natočený mimozemšťanem. ... Napsal bych víc, ale nemá to smysl.(17.2.2012)

• "Leto II."

Už jen díky děsivé marketingové propagaci ("od nejmladšího českého režiséra") jsem očekával něco daleko horšího. Nakonec se dostavily dojmy pouze rozpačité. Řehořka bych do budoucna rozhodně neodepisoval. Je z toho cítit určitá energie... a to je příjemné... a má to styl. Bohužel Proměny až moc připomínají absolventské filmy - některé dialogy drhnou, vedení herců není dokonalé, pár formálních nedostatků taky diváka zrovna nepotěší. Mít to chytřejší (rozuměj méně zmatený) scénář, tak jdu výš. Stejně tak to mohlo dopadnout daleko hůře.(10.5.2009)

Konečně po dlouhé době nějaký zajímavý český film., tková česká verze filmu Crash.Sice zde nejsou žádní známí herci, ale zato hrají docela dobře a scénář je moc vyvyedený. Zezačátku jsou tu lidé spolu zdánlivě nemající nic společného, později se vše pěkně pospojuje. Sice si nejsem tak úplně jistá, že vše chronologicky sedělo, ale proč se v tom rýpat, když jako celek to fungovalo dobře.(10.10.2009)

Vím, že filmů s podobnou tematikou byla natočena spousta, ale tento je jiný a chytnul mě za srdce a držel až do konce. Jsem nadšen! Hut ab, Mistr Rehorek :-)))(20.11.2010)

Zajímavá sonda do problémů obyčejných lidí. Některé velmi dobré herecké výkony střídají slabší a také ta závěrečná pointa mi přišla trochu křečovitá. Jinak vzhledem k věku autora, myslím, že dokázal pořídit za málo peněz hodně muziky a musím dát alespoň hvězdičku navíc. Z pana Řehořka určitě roste nadaný filmař.(28.6.2010)

• JimmyII

Viděno na testovacím promítání pro školy. Absurdní pokus o Amores Perros popřípadě 21 gramů po Česku... A opravdu to nevychází a skřípe všude, kde může. Herci přehrávají, jsou nepřirození a uměle sypou podivné hlášky, které jim nedotažený scénář rve do úst. Postavy jsou ploché, nevěrohodné a dělají podivné věci, bez jakékoliv logické posloupnosti. Vlastně celý děj je chaotický a zároveň předvídatelný - splétá mozaiku osudů tím nejprohlédnutelnějším a nejkýčovitějším možným způsobem. Jediné, co oceníte, je odvaha mladého tvůrce pustit se do filmu v našem rybníku nevídaného, a to včetně "CSI" technik v podobě barevných filtrů, zrychlených panoramatických záběrů a zběsilé kamery v klipovém střihu. Stejně je z toho však snaha být cool a hype trčí na sto honů... Velká škoda.(20.2.2009)

• ssfan

Na film Proměny jsem se do kina dostal úplnou náhodou. A po zhlédnutí musím říct, že to byla škoda peněz. Již samotné téma je velmi zvláštní. Proč se vůbe takovéto filmy točí. Vždyť takovéto situace vídame všude kolem sebe, tak proč na ně chodit ještě do kin. Stát naprosto nesmyslně svými financemi podporuje takovéto filmy. ...Od úvodu velmi ponuré a nesympatické prostředí mi sledování pěkně zhnusilo. Výkon všech herců byl naprosto tragický. Způsob vyprávění mě taky nezaujal. Navíc dialogy jsou ve filmu na tak špatné úrovni, že by je zvládlo dítě ze šesté třídy určitě vytvořit lépe. Na filmu mě zkrátka nezaujalo vůbec nic, a tak jsem se nudil od začátku až do konce. Proto dávám odpad.(25.6.2009)

<< předchozí 1 2 3 4