Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři lidé, kteří spolu nemají nic společného. Žena úspěšného muže, které chybí ke štěstí jediné – dítě. Pro jeho získání je schopna udělat téměř cokoliv. Sportovní trenér zasvětil svůj život atletice, nyní je za zenitem a má čas zjistit, co všechno promeškal. Stará žena, žije sama ve velkém prázdném domě, bez lidského kontaktu, který hledá ve vyšších sférách. A konečně mladá matka se dvěma dětmi. Malý plat a drsný život jí nehrají příliš do karet. Bojuje a zápasí, ale možná musí přijít moment, kdy všechno vzdá.

Vizuálně podmanivý film Proměny sleduje čtyři různé postavy, jejichž život se prolíná jen pozvolna a nahodile. Jednotlivé osudy i děj gradují a odvážný koncept filmu směřuje neodvratně až k závěrečnému střetu. Co všechno se musí stát, aby život nebyl takový, jako dřív? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Film, který příliš okatě staví k obdivu svoji vystříbenou vizuální stránku a poněkud zanedbává samotný děj, který je sice zajímavě provázaný, ale po odstranění veškeré přílohy jen pro oči nakonec zbude jen kousek masa na kosti, které zavání žluklou klišovitostí a zaručeným kořením, které působí primárně na slzné kanálky. Ovšem dá se říct, že právě toto koření je po technické stránce dobře vyváženo a vůbec nepůsobí směšně, i když se někdy dostává do křeče spolu s občasným hereckým ekcesem jinak docela dobře vybraných herců, nejvíc mě oslovila Zábranská, Hřebíčková ani Zadražil nakonec moc prostoru nedostali. Nakonec tedy příjemná podívaná, snažící se vybočit z domácí produkce a mluvit primárně filmovým jazykem (i když zde jde zatím o nápaditou hru a ne o nějaký osobitý rukopis, který by filmu dal jednotnější podobu). A díky věku režiséra se rozhodně přikláním k tomu, že tento počin mírně vyčnívá z vod průměru. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Na české poměry ze začátku vizuálně zajímavá podívaná, která velmi rychle upadá do kameramanského stereotypu (zoom, blur a zpomalené záběry, tak tisíckrát dokola). Tuctový scénář, má i svoje světlé chvilky, nicméně herecké výkony občas film strhávají ke studentské hříčce (Zadražil a Hřebíčková mluvit opravdu neumějí - znějí jako Martin Maxa ve filmu). Nesoudržnost filmu je v podstatě i kladem, jelikož ze stovky klipových záběrů jdoucích chaoticky za sebou si vyberete nějaký který vás opravdu zaujme. Ale nejhorší je absence režiséra - toto je klasický film natočený kameramanem, bez ladu a skladu(i když se pokouší o složitou zápletku), ale s uměleckými vizuálními ambicemi (za použitím laciného hnědého filtru a silného nasvícení) a nemyslím to alespoń trochu v dobrém jako třeba u Kytice. Vidět to na Famufestu, řeknu si že z toho kluka by něco bejt mohlo, ale v regulérní produkci to nemá co dělat. Jedna hvězda je za to, že to není z doby normalizace a druhá za to že v tom není Trojan ani Macháček, takže to je opravdu novinka v českých filmech..! ;) ()

Reklama

honzii 

všechny recenze uživatele

Naprostý úžas a velikánský obdiv Tomášovi Řehořkovi. Dovedu si představit, kolik práce ho to stálo, musel ukočírovat příběh, režii a zároveň formální stránku filmu (kamera a střih). Jeho Proměny jako celek přitom podle mě nevyznívají trapně, autor se dokázal do velmi závažných témat opřít s odvahou, jako by byl o deset let starší, a vést své herce mnohdy k velice dobrým výkonům. Propojení všech postav dohromady zde sice nemá význam, je to bonbónek, který autor ve svém filmu prostě "chtěl", ale já to beru. Chybek a nedokonalostí se najde hodně, tomu se nedalo vyhnout, avšak pozitiva je překřičí a já mám z výsledku skvělý pocit. Proměny ve mně dokázaly vyvolat emoce a jeho témata a postavy mě zaujaly (nejvíc asi trenér). Jsem zvedavý na další kroky tohoto mladého talentu. ()

ssfan odpad!

všechny recenze uživatele

Na film Proměny jsem se do kina dostal úplnou náhodou. A po zhlédnutí musím říct, že to byla škoda peněz. Již samotné téma je velmi zvláštní. Proč se vůbe takovéto filmy točí. Vždyť takovéto situace vídame všude kolem sebe, tak proč na ně chodit ještě do kin. Stát naprosto nesmyslně svými financemi podporuje takovéto filmy. ...Od úvodu velmi ponuré a nesympatické prostředí mi sledování pěkně zhnusilo. Výkon všech herců byl naprosto tragický. Způsob vyprávění mě taky nezaujal. Navíc dialogy jsou ve filmu na tak špatné úrovni, že by je zvládlo dítě ze šesté třídy určitě vytvořit lépe. Na filmu mě zkrátka nezaujalo vůbec nic, a tak jsem se nudil od začátku až do konce. Proto dávám odpad. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do problémů obyčejných lidí. Některé velmi dobré herecké výkony střídají slabší a také ta závěrečná pointa mi přišla trochu křečovitá. Jinak vzhledem k věku autora, myslím, že dokázal pořídit za málo peněz hodně muziky a musím dát alespoň hvězdičku navíc. Z pana Řehořka určitě roste nadaný filmař. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (11)

  • Tomáš Řehořek napsal scénář, stál za režií, kamerou a dokonce film sestříhal. Když se začal natáčet tento projekt, nikdo z účinkujících nevěděl, že se jedná o celovečerní film. To byla pouze představa režiséra, která se mu nakonec vyplnila. (Yardak)
  • Film Proměny natočil pravděpodobně nejmladší český režisér celovečerního filmu všech dob. Vznik filmu připomíná „americký sen“. Talentovaný režisér a kameraman Tomáš Řehořek začal pracovat na filmu v době, kdy mu bylo dvacet let. Jeho práce a první sestřihy byly tak nevšední, že silně oslovily českou filmovou producentku. Víru, že vzniká ojedinělý snímek, sdíleli i producenti v Itálii, distributor a další tvůrci. [Zdroj: HCE] (POMO)
  • Snímek byl vybrán jako zahajovací film plzeňského festivalu Finále - přehlídka českých filmů Finále byla zařazena Ministerstvem kultury ČR na oficiální seznam doprovodných kulturních akcí k českému předsednictví v Radě EU. (hippyman)

Reklama

Reklama