Přátelé kopretiny

Compagnons de la marguerite, Les

Order of the Daisy

Komedie

Francie / Itálie, 1967, 90 min

Claude Rich hraje podobnou roli jako v Oskarovi - usměvavého podvodníka, který přivádí k šílenství tentokrát inspektora Leloupa ze Sureté. Rich je totiž padělatel matričních údajů a zabývá se téměř poetickým podvodem - výměnou manželek. Inspektor se fikaně vydává za zájemce o výměnu (poznávací znamení: kopretina na klopě), aby podvodu přišel na kloub, jenže se stane jeho obětí a má na krku Richovu ženu Františku. Bohužel už zapomenutá komedie, ale docela vtipná a plná záměn a převleků. 80%(9.1.2006)

Svěží, roztomilý a francouzsky elegantní film. A rozvodoví právníci jsou bez práce.(21.1.2010)

Neprávem zapomínaná poetická komedie plná úsměvného nadhledu na stav manželský. Nevinná dobrodružství, spojená s legálním obcházením strnulých rozvodových procedur, které v té době měly v sobě ještě mnoho z předminulého století, jsou založena na kontrastu lehce nedovtipného, ale o to zběsilejšího a snaživějšího policejního inspektora a andělsky nevinného padoucha, který s pravou boží velkorysostí pomáhá zbavovat své bližní opravdu nesnesitelných břemen harpagonství a ksantipovství. V případě PŘÁTEL jde o satiru, jež svou nepřehlédnutelnou něžnou nenápadností sděluje o Francii své doby více, než by byla země sama sobě s to přiznat. Ta pozapomenutost je v tomto případě opravdu nepříjemná! A hlavně zbytečná!(22.2.2008)

Jeden omšelý americký vtip říká, že udělat z katastrofy veřejně prospěšnou událost znamená zjistit, že letadlo, které se právě zřítilo, bylo plně obsazené právníky. Tahle klasická francouzská komedie si střílí jednak z advokátů, kteří parazitují na manželských konfliktech a zdlouhavém rozvodovém řízení, jednak ze samotného faktu nestability manželských svazků v moderním světě. Hlavní hrdina přišel na rychlý a účinný způsob, jak skoncovat s manželstvím a nepřidělávat si přitom starosti s byrokracií. Drobná úprava v úředních dokumentech může nesmírně usnadnit život. Slušný scénář, kvalitní obsazení a příjemně humorná nadsázka. Celkový dojem: 90 %.(31.1.2010)

Rozkošne milá komédia s originálnou zápletkou(falšovanie dokladov a výmena manželiek) a sympatickým hlavným hrdinom(Claude Rich).(2.6.2011)

Claude Rich se svým typickým pohledem.(14.8.2008)

Roztomilá a gagy nabitá komedie specialisty žánru Jeana - Pierra Mockyho, jehož tvorbu u nás zas až tak neznáme. Objevuje se tu také skupina u nás neznámých, ale ve Francii populárních komiků. Francis Blanche (málem Četník ze Saint - Tropez) jako inspektor Leloup a halvně můj oblíbený Michel Serrault. Dabuje ho - světe div se - Vladimír Menšík. On se vůbec dabing téhle komedie povedl i ve vedlejších rolích (Kopecký, Libíček...). Zajímavostí určitě je, že manžele Matouzecovi (tedy Matoua a jeho původní ženu Fanettu) ztvárňují skuteční manželé Claude a Christine Richovi a v českém znění jim propůjčili hlasy také skuteční manželé Luděk Munzar a Jana Hlaváčová.(23.8.2006)

Skvělá komedie, u které jsme se doma opravdu dobře pobavili. Kolegové už v podstatě vše důležité vyjádřili - český dabing staré školy tento film ještě o hodně pozvedl (Munzar, Kopecký, Libíček, Menšík vivat).(18.4.2009)

Svého času u nás hodně oblíbená a párkrát v televizi reprízovaná úsměvná podvodnická komedie. Škoda, že v posledních letech se tento film ve vysílání některých televizí neobjevil.(23.10.2008)

Přátelé kopretiny je něco naprosto geniálního. Má totiž něco, co považuji u všech filmů za naprostý základ - rychlý rozjezd a skvělé tempo, které si udržuje během celého filmu. Film se vysílal nedávno po dlouhé době a jedině dobře, že byl zachován původní dubbing s Menšíkem (kterého jsem slyšel dabovat snad poprvé) a Kopeckým.(13.6.2009)

Velké plus tomuto filmečku dává kvalitní dabing. Doufám, že se jednou některá naše televizní stanice nerozhodne dát tomu nový hlasový kabát.(30.8.2010)

Výborná komedie, kterou jsem až do včerejšího dne neznal a musím uznat, že jsem za ni moc rád. Stará francouzká klasika s množstvím vtipných gagů a dialogů o tom, jak se jednoduše zbavit partnera a obstarat si nového. Stačí být členem Přátel kopretiny a Claude Rich Vám již zfalšuje doklady a matriční záznamy. Skvělý herecký výkon Michela Serraulta, ale i ostatních. Množství filmů běží v televizi stále dokola, proč jsou takovéto snímky mimo hru ?(3.2.2012)

Skvělé, báječné, vtipné. Zlatý věk francouzské komedie měl své zlaté hřeby a to je jeden z nich. Je mi líto, ale ať se snažím sebevíc, u žádné současné komedie, a to nejen francouzské, nejsem schopen se tak pobavit, jako u klasiků. Hlavní postava je tak sympatická, že jsem místy fandil nahlas. Nevím čeho se tuzemské televize bojí, že tento film téměř ignorují. Myslím si, že v 99% by kvalitativně současné primetimové vysílání předčil. Aby to však současný divák dokázal ocenit, musel by být film v barvě. BOHUŽEL.(10.12.2010)

Miluji scénu s holubem na balkóně a grilem v registru...Povedená komedie, skvělé nápady - tento film si vždy rád vychutnám.(16.11.2011)