Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument-drama, který by měl být výukovým materiálem. Také díky hereckému obsazení upoutává pozornost, jak bylo o životě miliónového národa rozhodováno s chladnými hlavami, jako by si ti lidé domlouvali, jak povedou účetnictví. Autoři udrželi film v rovině civilního komorního vyprávění, kterému lze uvěřit, že právě tak nějak to muselo probíhat - tím je to děsivé. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, maximálně autentické a zároveň tak neuvěřitelné. Scenáristicky naprosto přesné vyjádření tehdejších myšlenkových pochodů protkaných antisemitismem, arogancí moci, pokrytectvím a totální německou chladnokrevností a vypočítavostí. Na TV film velice zdařilé, jen škoda, že se nedořešilo pár zajímavě naťuknutých věcí (Heydrichova údajná částečná židovská krev, nahlodaný Colin Firth...) a v konečném důsledku tak filmu chybí drtivější dramatický závěr. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dôležitá udalosť, o ktorej máme zachovaný jeden jediný záznam od ríšskeho sekretára Martina Luthera, účastníka konferencie, ktorý nejak "zabudol" svoj papier zlikvidovať. O ničom viac nevieme a tak súhlasím s užívateľom JASON_X, že všetko je len fikcia. Nevieme, ako to celé prebiehalo, ako sa presne títo páni zhovárali, no a Heydrich tu podľa mňa vôbec nie je zahraný verne. Celá konferencia trvala len 90 minút, čiže dokonca aj tento film je dlhší. Podľa mňa sa v reáli toľko nesporili. Slovo Führera bolo hlavné, len si to odsúhlasili. Môj názor. Ale film samozrejme potreboval nejakú drámu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Strhujúci počin o najstrašnejšej fiktívnej schôdzi nacistických pohlavárov, ktorí tu riešili konečnú otázku židov. Nie každého bude film baviť, ono sa tam toho moc nedeje, iba rozpráva v jednej miestnosti, ale to najlepšie na tomto filme je chladná atmosféra a skvele zahrané postavy, z ktorých ide strach. Vo filme hrá viac menej hlavnú úlohu postava Adolfa Eichmanna, o ktorom je aj samotný film, ktorý ste mali možnosť vidieť - Eichmann (2007). Tvorcovia vo filme chceli vyobraziť s akým pokojom sa práve v tejto miestnosti rozhodlo o takzvanej "židovskej otázke". Riešia sa tu spôsoby usmrcovania, kastrácie mužov i žien a tiež ako sa má riešiť problém s polovičnými židmi. Tento film je veľmi dobre spracovaný s jeho nízkymi nákladmi, škoda len, že v závere nieje vyložene preukázateľné, že sa táto schôdza naozaj odohrala. Práve naopak, je tu mnohokrát povedané, že žiadny záznam sa nesmie vyniesť ani len z miestnosti a on sa predsa len jeden našiel. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Z tohohle snímku mi šel mráz po zádech. Několik málo lidí v čele s Adolfem Eichmannem rozhodli během pár hodin o osudech statisíců nevinných židů. Vynikající výkony Stanley Tucciho, Kennetha Branagha a Colina Firtha. Zkrátka velmi dobře zfilmovaná výpověď o řešení poslední židovské otázky. Navíc mám rád filmy odehrávající se na minimu prostoru a jsou založeny na skvělých dialozích..... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Dom, ktorý vidíme, keď generál Reinhard Heydrich (Sir Kenneth Branagh) letí lietadlom na konferenciu, je ten istý, v ktorom sa skutočná konferencia naozaj odohrala. Vnútorné priestory domu boli však pre tento film vyrobené. (Eeve)
  • Písmo, ktoré vidíme na začiatku filmu na menovkách pohlavárov, bolo v skutočnosti zakázané Martinom Bormannom v roku 1941. Film sa odohráva o rok neskôr. (Real Tom Hardy)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)

Reklama

Reklama