Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (323)

novoten 

všechny recenze uživatele

Zbytečně nadhodnocený film, který se nemůže rozhodnout, jestli bude komedií nebo dramatem a nakonec dopadá jako nahořklý příběh o klasickém hledání životních cest. Bohužel ale snad všechno, co je v něm k vidění, už tu nejméně jednou bylo. Zajímavý loser, znuděná a cynická dvojice holek, epizodní role jednoduché premiantky nebo třída plná divných existencí s uměleckým zaměřením. Jestli je něco prvotřídní, je to Steve Buscemi, kterému jsem věřil všechno, od neurotických záchvatů po lásku k deskám. Škoda trochu vypočítavě nedořečeného konce, zbytek je příjemný, ale rychle zapomenutelný. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pro mne má celý tenhle příběh jednu slabinu. Nejsem schopen oné hlavní puberťačce odpouštět. Je tak jednoznačně studená, sobecká, sebestředná, bezohledná, že i přes repsektování její puberty, ji pociťuji pouze jako protivnou čůzu, o které neuvěřím, že tak úplně vyroste a stane se zní vyrovnaná žena schopná jiné lásky než sobecké. Jestli mi chtěli autoři předložit film o těžkostech pouberty, tak se jim to nepovedlo, pochopil jsem ho jako příběh deformované osobnosti. A v takové rovině na něm není mnoho zajímavého. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pekne divnej film. Jsou dva typy takovejhle filmu, bud film vypada, ze je o nicem a taky takovej je a nebo vypada, ze je o nicem, ale pritom se tam resi spousta veci. A tohle je nastesti ten druhej pripad. Zhruba do poloviny to je ciste komedie s vynikajicima scenkama a hlaskama a pak pride druha polovina, kdy hlavni hrdinku Enid vsichni opousti a zacne to bejt slusny drama. A obe tyto casti se Zwigoffovi povedly. Je to skutecne takova druha Americka krasa. Hodne filmu pomaha slusna chytlava hudba a hlavne perfektni herci v cele s mym oblibenym Stevem Buscemim, kterej tu hraje paradniho trapaka. Ale i vykon obou hlavnich hrdinek je perfektni, hlavne Thora Birch, ktera uz ma nejaky zkusenosti s timhle typem filmu prave z Americky krasy. Scarlett sice tolik prostoru nedostava, ale ani mi to nevadilo. Zwigoff ukazal, ze se da film o pubertacich natocit originalne, vtipne a bez nejakejch nechutnejch scen. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Enid udělá všechno, jenom aby šla proti davu. V tom s ní sympatizuju, i když způsob jakým to dělá, zdá se mi poněkud nešťastný. Becca je vlastně jenom Scarlett s culíkama, o níž víme bezpečně, že s dospělostí se dočkala i výrazného sex appelu. Film není o ní, i když se zpočátku zdá, že sledujeme příběh dvou dívek. Ve středu pozornosti naopak je skvělý Steve Buscemi, jehož nekonzistence s Enid je podstatou všeho. Pak je tu ještě Norman, ale ten nakonec odjede z města. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice naprůměrný film, který mě překvapil jak citlivou režií, tak i zcela bezchybnými hereckými výkony celého hlavního tria. Čím jsem však byl opravdu oslněn je scénář Daniela Clowese a Terryho Zwigoffa, ze kterého pramení velice silné pochopení morálních problémů dnešní generace. Bezchybné načrtnutí mentality žen v teenegrovském věku, tedy alespoň porovnání s dívkami které znám vyšlo pro film na jedničku, a současný příběh, který se z neškodné komedie dostane až do velice silného dramatu, to jsou hlavní důvody, proč si můžu bez větších rozpaků dovolit film ohodnotit maximálním možným způsobem. Přízračný svět je opravdu okouzlující film na který se rád podívám ještě několikrát, děkuji Terry. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna krátka scéna, v ktorej Seymour (Steve Buscemi) zmláti návštevníka obchodu a predavača. (Illioplius)
  • Film získal jako první historii nominaci na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář, který vychází z komiksu. (Kulmon)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama