Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proč se vážený profesor Presbury (P. Kostka) chová občas jako šílenec? Souvisí snad jeho šplhací mánie s pozdní vášní, se kterou zahořel k mladičké půvabné dívce Alici (B. Srncová)? To vše – a ještě více – se snaží objasnit, na žádost profesorova tajemníka (J. Šťastný), snoubence profesorovy dcery (K. Brožová), věhlasná dvojice – Sherlock Holmes (V. Preiss) a doktor Watson (J. Somr). A ještě prozraďme, že nezanedbatelnou úlohu má v celém tomto záhadném příběhu i Praha! (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

kingik 

všechny recenze uživatele

Režisér Zelenka a scenárista Čechura je dvojka břídilů. Všechno špatné na tomhle tv filmu zavinili oni. Mít k ruce geniálního Preisse coby Sherlocka Holmese a geniálního Kostku coby záhadného profesora Presburryho režisér a scenárista z britských ostrovů, tak je z toho geniální film. Pracovat s absurdním detektivním příběhem se musí umět. Nelze k němu přistoupit formou, jaká byla zvolena. Tedy slaboduché pojetí. Tohle není ani taškařice, rozhodně to není ani plnohodnotná detektivka. A horor? To jsme se nasmáli. Divák je v pátrání na míle daleko před dvojkou Holmes a Watson (trochu hůře napsaná kreace pro Josefa Somra, který vedle důstojného Viktora Preisse působil imbecilně), takže ho "šokující" odhalení nemůžou nijak rozhodit. A tak zákonitě musí přijít nuda. Kostky je málo, ale s časem, který dostal, naložil bravurně. Jeho kreace je excelentní. Preiss vtiskl Holmesovi velmi zvláštní charakterní rozměr, kterým ukazuje, že je vynikajícím Holmesem nejen v rozhlasových hrách, ale i v televizních kulisách. Kulisy jsou opravdu hodně bídné, vidět za nimi cokoliv britského může jen píča. Celkově mně film vůbec neubíhal, režie neuměla pracovat s tajemnem, neuměla navodit vskutku nic mysteriozního. Dorazil to závěr. Naprosto debilní vyvrcholení. Pozitivní známky mají pánové Preiss a Kostka, ti převyšují zbytek, Šťastný ukázal, že má talent být výrazně snaživou vedlejší postavou, Brožová jen na okrasu, Srncová byla na place jen minimálně, aby nějak vzbudila zájem ohledně profesorova citového vzplanutí k ní, pan Augusta už jen herecky dosluhoval. Maska profesora celkem dobrá, takže i to je plus. Příběhově a hlavně režijně je to tristní, genialita pánů herců ani nepotřebovala žádné režijní vedení. Nekvalitně napsané a zrežírované. 3/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Málo tajomný profesor s banánom v hube a len trochu vtipný Sherlock s Watsonom, hoci bravúrne herecky zvládnuté, ale z tajomného príbehu nebolo vlastne nič. Obdiv z videného tak ostal len pre Brožovú, niekdajšiu princeznú z Fantaghira, vtedy ešte bez šošovice pri nose. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Jen Zelenka dovede udělat z detektivky estrádu. Aneb Sherlock a Watson ryze po česku (viz taky srovnání Somrova Watsona s komisařem Ledvinou, o kterém píše Oskar). Jen zcela na okraj, v té době bylo zcela běžné, že si postarší muži brali za manželky o generaci mladší ženy (či dívky), na druhou stranu ale nutno uznat, že nechuť zestárnout je věčné a vděčné téma. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Náš obor je snad jediný, ve kterém i nepravdivá informace vede k nalezení pravdy." Hloubavý Holmes, nenažranej Watson a žádná vražda? Jen záhada lokálního charakteru, k jejímuž vyřešení je škoda každý šedý buňky mozkový, která při Holmesových dedukcích zemřela. Mě to tedy moc nebavilo a vtipkování o banánech na konci mi už připadalo vyloženě trapný. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Funguje to tak, jak má. Má to zajímavý děj, nenudí to, je v tom humor... A navíc délka filmu bohatě postačí. Hlavní herci hrají velmi dobře, i když Jan Šťastný občas působí trochu nepřesvědčivě. Na televizní film je to kupodivu dost dobré, ve všem, dokonce by to okamžitě strčilo do kapsy spousty tehdejších českých filmů. Skvěle vybrané lokace, fakt bych v tom nepoznal Česko (tehdy ještě Československo). Nemám moc co vytknout a dávám plný počet. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V čase 46:40 se na stěně objeví elektrická rozvodná skříň maskovaná erbem a umělohmotné elektrické vypínače, které se v té době nevyráběly a ve filmu se navíc svítí petrolejovými lampami a svíčkami. V časech 15:47, 15:53 a 46:22  se objevuje vedení poplašného zařízení budovy a v čase 16:25 je ve zdi kulatá elektrická krabička. (Stefi_836)

Reklama

Reklama