Šplhající profesor (TV film)

Komedie / Horor / Krimi

Československo, 1992, 51 min

Zdeněk Zelenka

Karel Svoboda

Viktor Preiss a Josef Somr jsou v televizní inscenaci v rolích Sherlocka Holmese a doktora Watsona (ne)překvapivě velmi dobří a přesvědčiví.(4.5.2003)

Sherlock Holmes a doktor Watson rozplétají pikantní záhadu - proč ctihodný vysokoškolský profesor pobíhá po čtyřech a šplhá po fasádě vlastního domu? Také se vám stává, že vidíte po dlouhé době film, který vás kdysi nadchnul, a zjistíte, že jste si ho pamatovali lepší, než jaký reálně je? Mně se to čerstvě přihodilo se Šplhajícím profesorem. Vybledlá vzpomínka na vzrušující kombinaci detektivní komedie a horroru po dvaceti letech od prvního vidění vzala zasvé. Komediální to tedy je, ale na hororu bych už netrval. :-) Jedna působivá scéna ze závěru, která si tak pohrála s mou pamětí, k mému překvapení trvá pouhé dvě minuty a je spíš legrační. Jako ryze komediální věc ale není Šplhající profesor k zahození. Rudolf Čechura napsal v podobně odlehčeném duchu celou sérii rozhlasových her (Sherlocka v nich hrál Svatopluk Beneš, představitelé Watsona se měnili) a Viktor Preiss sice možná není Holmes, jakého by si představoval A.C.Doyle nebo jeho bigotní příznivci, ale ze zhruba pěti českých herců, které jsem v této roli viděl, je nejsympatičtější a snesu od něj i všechny ty operetní grimasy a "zpívané" repliky, typické atributy režie Zdeňka Zelenky. Somrův doktor Watson připomíná komisaře Ledvinu z filmu Adéla ještě nevečeřela, Jan Šťastný a Kateřina Brožová statečně zápasí s plochostí svých postav pohybovým neklidem a trvale rozrušenými výrazy. Nejlíp by se mi bylo psalo o Petru Kostkovi v titulní roli, ale protože bych nerad prozrazoval rozuzlení, napíšu jen, že je to nejvýstřednější role jeho jinak celkem konzervativní dráhy. 70%(24.7.2011)

DVORAK!(21.4.2006)

Ze všech českých herců, kteří kdy Sherlocka Holmese ztvárnili v rozhlasových hrách, jsem měl a vždycky budu mít nejraději Viktora Preisse. Jsem proto rád, že jsem ho v této roli mohl také vidět... A že byl skvělý jako vždy. Když si k tomu připočtu, že doktora Watsona hrál Josef Somr a pana profesora Petr Kostka, že to celé bylo příjemně vtipné a tak akorát dlouhé, měla by být spokojenost na místě, kdyby... Kdyby ovšem zpracování nedostal na starost Zdeněk Zelenka, jehož specifický režijní styl se mi zřejmě nikdy pořádně nezalíbí. Tři a půl hvězdy.(15.1.2012)

• WANDRWALL

Nebavilo mě to. Asi proto, že to bylo a je mimo mísu doby.(11.7.2011)

Skvělá malá inscenace poskytující prostor pro herecký koncert zejména Viktora Preisse. Dílko má zajímavý příběh, napětí, humor, atraktivní interiéry i kostýmy, zkrátka pochoutka. Drobně vadí podcenění některých drobností v rekvizitách - čajová konvice, pytlík na tabák, skleničky, ale rozhodně mi to nekazilo dojem natolik, abych ubral hvězdičku.(5.2.2011)

Velmi dobrá adatace Doyleova díla..škoda, že tak krátká.(31.7.2004)

Velmi pěkné zpracování jednoho z případů nejslavnějšího detektiva v Zelenkovském stylu, který, mimochodem, tomuto žánru neskonale svědčí. Pan Preiss jako S.Holmes přímo mistrný, pravda Josef Somr malinko jako jeho druh zaostává, ale v konečném výsledku to vlastně vůbec nevadí, jelikož tandem je i tak sehraný. Petr Kostka jako profesor, taktéž luxusně zahráno. Ostatní je spíše obal, pro vyprávění potřebný. Je veliká škoda, že nebylo natočeno více takových případů v tomto obsazení.(7.8.2011)

Nepovažuji na tom nic moc hororového, atmosféra sice byla, ale celkově mi to přišlo děsně pozvolné. Watson mi byl v podání pana Somra nesympatický a Brožovou prostě nemám ráda... :-)(20.3.2008)

• nascendi

Ak je nejaké dielo spojené s menom A.C. Doyla oprávnene očakávam, že pôjde o riešenie nejakej záhady. Ale v Šplhajúcom profesorovi ostala pre mňa jedna záhada nevyriešená: Čo na tomto všetci videli?(24.7.2011)

Já se bavil...až na tradičně oblastní šmíru Brožové...(9.2.2012)

Moc pěkná detektivka, místy trochu hororová. Český Sherlock Holmes(10.8.2005)

"Dr. Watson a Holmes sedí v letní restauraci, debatují o případu. Watson (rozšafně): Nechte to. Já to zaplatím. (účet je přinesen) Watson (mlčí a dívá se na účet) Holmes: Chcete půjčit brýle, dokotore? Watson: Ne, děkuji, Holmesi, můj údiv není způsoben velikostí písma." Tahle Zelenkova inscenace se vyloženě povedla. A ten šplhající profesor...takovéhle role měl Kostka dostávat, kdepak inženýry v odyseách!(18.12.2006)

Sám jsem si nebyl do poslední chvíle jistý, zda Zelenka tehdy natočil Sherlocka jako komedii nebo pokus o horor. Podle mého se ale jedná o takový malý český Slither, ve kterém se neuvěřitelně hláškuje a Petr Kostka v něm vytvořil českou podobu Vlka Jacka Nicholsona (už vím, kde se Nichols nechal inspirovat) s tak neobyčejným charismatem, že by po něm v Hollywoodu skočili. Jednoznačně nejlepší výrok ve filmu má ale Josef Somr, když Karel Augusta stojí nad bezvládným tělem a ptá se, zda nemá zavolat doktora. Somr se na něj podívá a po pár sekundách řekne: "Není potřeba nikoho volat. Doktor jsem já." Kdo chce zkrátka vidět Holmese a Watsona jako dva ochlasty s neobyčejným apetitem, ať si na Šplhajícího profesora počká v televizi. Větší guilty-pleasure asi na televizní scéně nenajde.(20.3.2008)

Jako malej když sem to viděl poprve tak sem se dost bál.Hlavně v tý scéně kdy Kostka kouká v noci za oknem v druhém patře...(3.6.2005)

Sherlock Holmes po česku. Velmi kvalitní herecké obsazení, vtipný a svižný scénář a pěkná výprava. Překvapí vás určitě herecké kreace Petra Kostky (viz komentář by Oskar), ale i doktor Watson v podání Josefa Somra je skutečně milý.(23.1.2012)

Jo!(21.7.2011)

V podstatě klasika. Dobré herecké výkony.(21.7.2011)

Půvabná Čechurova adaptace holmesovské povídky A.C.Doyla . Zdeněk Zelenka režíruje víc úsměvné než hrůzostrašné pátrání po okolnostech záhadných změn v chování ctihodného postaršího profesora, nepřípadně zamilovaného do mladé dívky. Výborný je Petr Kostka jako profesor Presburry, podstupující v touze po omládnutí obskurní léčbu, díky níž se nekont- rolovaně proměňuje v opici. Je radostí sledovat partnerskou hereckou souhru Viktora Preisse (nikterak asketický Sherlock Holmes) a Josefa Somra (roztomilý poživačný dr.Watson).Trojici protagonistů doplňuje Jan Šťastný v málo nabízející roli profesorova asistenta a snoubence jeho dcery (zdobná Kateřina Brožová). Zdeněk Zelenka jako režisér asi nikdy neohromí, ale dokáže potěšit tak,jako v tomto televizním počinu. Zajímavost: Autor dramatizace Rudolf Čechura je jediným českým členem Klubu Sherlocka Holmese v Anglii.(23.7.2011)

Příjemné překvapení. Předlohu jsem nečetl a tak mě příběh a hlavně konečné rozuzlení docela dostalo a pobavilo. Hororový film to sice (až na pár momentů) moc není, spíše komediální, ale to není vůbec na škodu. Vše také díky střízlivé stopáži rychle uběhne. Ocenit určitě zaslouží herecké výkony - pánové Preiss a Somr vytvořili opravdu povedenou dvojici (takového Watsona jsem ještě nezažil), Jan Šťastný mě oproti účinkování v seriálu Rodáci konečně přesvědčil, že umí hrát, no a Petr Kostka zde předvedl takřka svojí životní roli. Ještě teď ve mě to jeho nalíčení a grimasy vyvolávají úsměv.(30.7.2011)