Reklama

Reklama

Muž proti muži

  • Itálie Da uomo a uomo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Malý chlapec se stane svědkem vyvraždění své rodiny čtyřmi bandity. O patnáct let později se vydává vrahy najít a uskutečnit pečlivě připravovanou pomstu. Záhy se setkává s tajemným Ryanem, který má se stejnými bandity nevyřízené účty. Cesty dvou mstitelů se neustále kříží a navzájem si dokážou pomoci i z velmi prekérních situací. Kým ale Ryan doopravdy je? V době, kdy Sergio Leone slavil úspěchy se svou „dolarovou trilogií“, vznikl v režii Giulia Petroniho western, který z Leoneho čerpá a zároveň mu vzdává hold. Nechybí ikona žánru – Lee Van Cleef, dlouhé záběry, zpocené tváře, bravurně inscenované přestřelky ani Morriconeho hudba (hlavní motiv recykloval Quentin Tarantino ve filmu Kill Bill). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o pomstě čerpající námět a téma z Leoneho vynikajících snímků a třeba i z klasických Sedmi statečných (bránění pevnosti Mexičany). I zde jsme svědky vyvraždění jedné rodiny, kde tragédii přihlíží malý chlapec, podobně jako Charles Bronson, když mu zabíjeli bratra. Je tu tajemná osoba v postavě Ryana (vtipný Lee Van Cleef, který tu má své opodstatnění) a především opět vynikající hudba od velikána Morriconeho. Kvalitní a napínavý western s pravou westernovou atmosférou, kde je nespočet přestřelek, vynalézavých a zajímavých situací, které se ale někomu na druhou stranu mohou zdát trochu nedotažené. Ano, některé souboje bych přece jen dotáhl o něco dál, zde se přikláním k názoru Roba Roye, který píše, že jsou odfláklé. No, někteří ti parchanti by zasloužili určitě o dost krutější a vynalézavější smrt, než jen prosté a sprosté zastřelení na dálku! Ale to je věc názoru, asi si to tak režisér přál. Jinak jde samozřejmě stále o jeden z těch nejzdařilejších spaghetty westernů. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedná se o nejlepší western v podání samotného Cleefa....blonďatý Law mu zdatně asistuje coby pomsytchtivý pistolník a netuší, že vše oba dva přátele svede k souboji, neboť Lee byl u brutálního vyvraždění jeho rodiny před lety.....podkresleno barvitou skvělou hudbou od Mistra "M".....dává opravdu dobré tušení dobrého westernu... ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Pomsta je pokrm, ktorý sa najlepšie podáva za studena, ale ty ho máš, chlapče, tak horúci, že by ti mohlo prísť zle. Taliansky Spaghetti western z hudbou Ennia Morriconeho, kde si zahral hlavnú úlohu Lee Van Cleef, nikdy nemôže byť zlý, a veru ani tento nieje. Ako už býva pri týchto chuťovkách zvykom, aj odtiaľto si Quentin Tarantino vypožičal jednu parádnu skladbu. A to konkrétne do prvej časti Kill Bill. Je zahraná v tom momente, kedy sa prvý krát stretáva Uma Thurman a Lucy Liu aka. Oren Ishi, v dome modrých listov. Tá skladba sa tam nesmierne hodí a je skvelo načasovaná. Ten "zlodej" presne vedel čo je dobré a kde sa čo hodí, a vie to doteraz. Príbeh Death rides a horse nieje ničím výnimočný ani originálny. Ide čisto iba o vykonanie chladnej pomsty od dvoch generačne odlišných hrdinov. Prvý, mladší, sa ide pomstiť bande darebákov, zato, že mu ako dieťaťu, banda darebákov pozabíjala celú rodinu. Druhého staršieho zase táto banda Mexických miešancov, zradila, čo ho stálo 15 rokov väzenia a stal sa chudobnejším o pár tisíc dolárov. Týchto dvoch akosi osud spojí do kopy, hoci sa priveľmi nemusia a často si robia navzájom zle, ale pri kľúčových momentoch a skvelích prestrelkách držia spolu ako otec a syn. Je pravda, že scenár nepostráda nejakú originalitu, je to skoro celé pozliepané z mdlých a zaužívaných westernových postupov, ktoré sú, a boli aj v čase vzniku tohoto kúsku, už dávno známe a zaužívané. Ale takto komplexne to dokopy dáva super formu. A poctivú filmárčinu, hoci troška okopírovanú od Sergia Leoneho, sa tomuto nedá oprieť, takisto ani to, že hlavná postava dosť okato kopírovala Clinta Eastwooda a nemyslím si, že to by filmu nejako pomohlo, skôr naopak. Bavilo ma to a je to rozhodne jeden z tých lepších kúskov, ktoré sa na takéto vyprahnuté leto, aké je teraz rozhodne hodí. Nádherné vyprahnuté exteriéri, drsný darebáci, skvelá epická hudba, dobre zahrané nemilosrdné charaktery, nekonečná nenávisť poháňajúca príbeh dopredu..... Viac si od westernu fakt neprajem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi nerad udelujem rovnake hodnotenie tuna ako isty Karel Chrocht, teda Karlos80. Lee Van Cleef western urcite podrzal, hodne mal do seba pribeh o pomste, ale zeby to bol az taky kvalitny western, sa mi nejak nezda. V 60. rokoch sa tocili desiatky a 100 -ky westernov rocne, najotrepanejsim klise bola kradez koni. Fakt westernova inflacia. Okrem Cleefa bol slusny aj Jano Filip Zakon a Dzuzeppe Kastellano /Dostihová horecka, Milano calibro 9/. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře uvařené špagety, na které bohužel Petroni v závěru kydne porci slapstickové šlehačky. Počáteční krutosti jsou postupně obrušovány hrany jemným humorem, zůstalo-li by však jen u toho, byl bych maximálně spokojen. Finální střet dobra se zlem už však získal až křečovitý komediální nádech, škoda. Jinak je tu totiž spousta prachu, potu, špíny, spalujícího žáru a drsňák van Cleef, kterému zdatně sekunduje ocelooký archetyp italského westernu v podobě Johna Phillipa Lawa. Je až s podivem, že jeho působení v "prašném" žánru se omezilo pouze na tento film. Velká spokojenost jen s mírnou vadou na kráse, čtyři silné hvězdy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama