Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další triumfální zásah do černého v podání vrchního pana mistra manipulátora, demagoga a levičáka Michaela Moora. Tenhle film jsem viděl před Columbií a je fakt, že když ty dva snímky porovnám, tak ten dříve natočený je určitě objektivnější a je v něm vidět nezaujatost. Zatím co tady je jasný cíl zdiskreditovat osobu prezidenta Bushe, ale já to Moorovi nezazlívám. Osobně příliš nepodporuji Americkou mírovou politiku kdy v zájmu míru nahážou všude bomby. Jo a taky se chlubí tím jaká jsou supervelmoc a přitom 11 září dostali tak na prdel, že se z toho roky nemohli vzpamatovat. hlavně, že si tahle nejsměšnější velmoc furt hraje na světový policajty. No a konečně když se Bush a jeho sebranka řídí heslem, že účel světí prostředky, tak nevím proč by se tímhle heslem nemohl řídit i jeden rebelantský dokumentarista který se snaží upozornit co jsou Bush a spol za pakáž. Takže ať si to každej přebere jak chce. faktem zůstává, že Moore opět podobně jako v Bowling for Columbine dokáže svojí vizi perfektně nastrčit na diváka a přesvědčit ho o své pravdě a v tom je kus umění to se nedá zpochybnit. Takže i v tomto případě jsem mu to sežral i z navijákem a opět mě naplno trefil na komoru.100% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Typický Mooreovský investigatívny dokument, ktorého cieľom je tentokrát spraviť z Busha totálneho idiota a pokrytca , čo sa mu za môjho súhlasného ´´oléééééé´´ aj podarilo. Z druhej strany - ktorá politická smotánka je čistá ?!? No najčistejšie bola médiami podávaná tá, Made in U.S.A. .... (plnému hodnoteniu by pomohlo skrátenie záveru filmu cca o 10-15 minút) ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nepotřásl jsem si pravicí se všemi americkými vládci vesmíru, vlastně ani dopodrobna neznám jejich rodokmeny, ale přesto si troufnu tvrdit, že v Bílém domě nikdy neseděl agresivnější idiot, než velevážený George W. Bush. Jeho nerozhodné posedávání na trůnu bylo samozřejmě výzvou pro mistra subjektivity Michaela Moora, aby nejmocnějšího muže světa představil jako nesvéprávnou loutku s vražedným IQ hluboko pod bodem mrazu. Nebudu zastírat, že mne moc baví tento demokratický pohled na zabržděného republikána. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem chtěl dát daleko lepší hodnocení, ale postupem času jsem šel níž a níž a kdyby to bylo ještě o kousek delší tak nevim nevim. Je zřejmě špatným vtipem, že tento film byl oceněn hlavní cenou v Cannes. Chápu to spíše jako politický signál do Ameriky, než jakési objektivní zkodnocení tohoto protibushovského dokumentu. Podobný snímek byl třeba, protože je smutné, když je nejmocnějším člověkem světa pitomec Bušovského kalibru, ale toto zpracování se mi opravdu nelíbilo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Bu bu bu Bush! Pořád se dokola řeší, zda to je či není dokument. Dokonce víc než o čem je. Fahrenheit je politický thriller, sestavený z dokumentárních záběrů a výpovědí skutečných lidí. Ty jsou mazaně promíchané, sestřižené a poslepované v účelovou koláž, která představuje subjektivní názor režiséra. Námitky, že je to jednostranná agitka, jsou legitimní. Ale kdyby Michael Moore natočil "vyvážený objektivní dokument" (nerad bych se pouštěl do rozboru něčeho tak abstraktního, už každá definice objektivity je a priori subjektivní), vzbudil by takovou diskusi? Zcela určitě ne. V hodnocení toho filmu se chtě nechtě musí odrazit, zda jste pro Bushe nebo proti němu. A já jsem proti všemi deseti. Důvod, proč nedávám 5 * je, že Michael Moore je vůči němu překvapivě mírný a shovívavý. ;-) Propaganda George Bushe a Michaela Moora, to jsou dvě strany téže mince. Oba se rádi obrňují plotem siláckých řečí, oba používají citové vydírání a oba si zvyšují sebevědomí demagogií. Rozdíl je v následcích. Když to dělá M. Moore, natočí uštěpačný film, napíše útočnou knihu a hřímá na předávání Oscarů. Když si zvyšuje sebevědomí George Bush, je z toho válka v Iráku. 80% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli dokumentu připravil Moore také rozhovor s Nicholasem Bergem, který byl později unesen a zavražděn v Iráku. Ze závěrečného střihu ale rozhovor, s ohledem na Bergovu rodinu, nakonec vypadl. (imro)
  • Michael Moore za svůj dokument získal Zlatou palmu v Cannes a údajně se dočkal nejdelší standing ovation v historii festivalu. Je to v pořadí jen druhý dokument oceněný Palmou, před ním se to podařilo jen dvojici Jaques-Yves Cousteau a Lous Malle za Svět ticha (1956). (imro)
  • Michael Moore povolil stahování dokumentu z internetu, protože chtěl, aby se dostal ke každému obyvateli USA. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama