Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Joel Goodsen zůstává sám. Rodiče odjeli a nevrátí se dříve než za týden. Ještě nikdy neměl holku, a tak je jeho první starostí, aby nějakou s pomocí kamarádů sehnal. Jeden z nich zavolá prostitutku. Joel musí otevřít černošce s mužským hlasem a není to jeho první zkušenost se sexem, která ho deprimuje. Potíže totiž teprve začínají... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

První pořádný film s Tomem Cruisem, kde se navíc poprvé uchopil hlavní role, aby ukázal, že ten už tady s námi měl nějaký ten rok být... Byl to hodnej syn, který poctivě studoval a herectví se začal věnovat až v 18 právě po dokončení školy, kdyby k tomu možná došlo dříve a Tom se stal už i dětskou hvězdou, tak ten Hollywood zboří ještě o dekádu dřív.. Když jste mladí, jako Joel chcete se jen bavit, a jakmile vám odjedou rodiče máte tu možnost.. Tomík pořádá doma velkou párty, zve si prostitutky a pohybuje se dost za hranou zákona, jen když z toho něco kápne.. Nesmírně stylová podívaná, kterou definuje legendární taneční scéna ve slipech. Fascinuje mě tenhle mladej Cruisův herecký projev, který se vůbec nedá porovnat s jeho budoucím účinkováním.. Riskantní podnik je ale uvnitř podobně prasklý jako to vajíčko, nesmírně odvážný kousek, který pro jednu americkou generaci byl skoro tím coming of age událostí, ale stejně se ubráním tomu, jak nalajnované to je bez sebemenšího vhledu do reality, kde by tohle organizované pasáctví i někdo řešil.. Ale občas jsem docela valil oči, co v skoro americké klasice vidím, docela bez zábran.. Být tam holka víc mně po vkusu, je to tam.. 65% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nezkušený středostavovský student chce přijít o panenství. To se mu podaří. 1) 21letý Tom Cruise má parádní vysportovaný zadek a přiléhavé jeansy mu moc sluší. Jeho improvizované pohybové kreace v bílých slipech taky nejsou k zahození. 2) O čem ale jinak tento what-the-fuck film byl, těžko říci. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

The Midnight: Lost Boy brought me here. Vztah mezi tím, jak se od osmdesátých let změnilo vnímání některých témat a jak se změnil Tom Cruise, se blíží čisté nepřímé úměře. Zatímco Cruise vyhlíží lestatovsky stále stejně (mínus několika sotva patrných a jedné brutální dentální plastiky), možnost, že by se v široké distribuci objevil snímek, jehož hlavní hrdina se chlubí tím, že si přišel na osm tisíc dolarů jako pasák děvek pro klientelu nezletilých středoškolských zbohatlíků a mohl to zároveň vydávat za následováníhodný podnikatelský výkon, je velmi nepravděpodobná. A přesně o tím Riskántní podnik je. Osmdesátá léta: jakkoliv povědomě povrchní, ve své upřímnosti vůči své yuppie anti-morálce tolik, tolik jiná. Ačkoliv snímkem občas probleskne náznak sociálního uvědomění, ženy, včetně Cruisovy šukadelické přítelkyně s tělem a tváří (v tomto pořadí) Rebecky De Mornay, představují čisté objekty. Ani náznak substance. Osvěžující, ale zvláštní, asi jako soundtrack od Tangerine Dream nebo prozření, že raný Cruise hraje rozpaky se stejnou niterností jako Woody Allen. My name is Joel Goodson. I deal in human fulfillment. I grossed over eight thousand dollars in one night. Time of your life, huh kid? ()

bartias 

všechny recenze uživatele

V 80. letech se komedie o teenagerovské honbě za ještě takřka bájným sexem natáčely jinak. Trapné momenty a trapný humor sice nechybí, ale mladý Tom Cruise má v roli, která jej zviditelnila, určitý styl. Rebecca De Mornay je neodolatelná a Riskantnímu podniku nechybí solidní poselství. Když chcete vydělat prachy, něčeho v životě dosáhnout nebo prostě jenom něco pořádného zažít, nesmíte myslet v maloměšťáckých mantinelech. Někdy úplně stačí říct: What a fuck! 7/10 ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Nemám daleko ke čtvrté hvězdě... Risky Business je moc příjemnou osmdesátkovou podívanou s nezvykle sympatickým Cruisem, protože do nějakého roku 1986 jsem ho považoval spíše za frajírka, který se zklidnil až v průběhu let devadesátých a samozřejmě se z něj stal i velice slušný herec, ale to už je jiný příběh. Tyhle nevinné začátky prostě působily strašně přirozeně se vším všudy a obrovský podíl na tom má skvělý hudení doprovod od Tangerine Dream, díky čemuž se u spousty zásadních scén (první vzplanutí, noční projížďka na kole, druhé vzplanutí ve vlaku) znásobuje zážitek. Dále mě potěšil velmi mladý vtipálek Curtis "Metatron" Armstrong a Joe Pantoliano byl ve své typické roli téměř k nepoznání. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (22)

  • Snímek se natáčel ve státě Illinois (zejména ve velkoměstě Chicago), ve kterém se také příběhově odehrával, což nebývá vždy tak časté u filmů. (Yardak)
  • Producent snímku si přál, aby Tom Cruise působil více jako teenager a aby proto kvůli roli shodil 5 kilogramů. (Monco)
  • Scéna, kde Joeal (Tom Cruise) tančí na skladbu "Roll Old Time Rock N", byla celá improvizovaná. Scénář obsahoval pouze instrukci, aby herec tančil na rockovou hudbu. (Monco)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama