Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (827)

Vančura 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem slyšel už před lety, ale dokonale mě odradil svým béčkovým plakátem (jasně - přitom taková blbost, ale já na to prostě dám). Když jsem se k němu tedy konečně - po dlouhých 17 letech od jeho premiéry - dostal, zjistil jsem, že mě to hodně bavilo, byť toho béčkového dojmu jsem se částečně nemohl ubránit ani při jeho sledování, a ten film v mých očích snižují dvě věci: to, že to natočila ženská (navíc mně naprosto neznámá, a když se dívám na její filmografii, tak to mé mínění o ní nijak nezvyšuje, naopak), a za druhé fakt, že se v tom filmu nevyskytuje žádná hezká holka - všechny herečky do jedné jsou zde vyloženě nehezké, což je minimálně zarážející. Co mě tam naopak bavilo asi nejvíc, byla skvělá kamera, výtečný hudební doprovod (všechny repliky hlavní postavy o hudbě jsou strašně zajímavé a skvělé), a především pak v první řadě famózní herectví Christiana Bala, který je zde naprosto fantastický a očividně si tuto roli hodně užil. (Velmi pozitivně hodnotím i to, že byl době natáčení stejně starý jako postava, kterou ztvárnil - snad na nic nejsem víc alergický, než na to, když je příliš starý / mladý herec obsazený do role, které věkově absolutně neodpovídá). Překvapivě mě tam bavil i Willem Dafoe, ačkoli ho jinak moc nemusím. Ještě mě na tom filmu trochu zarazilo, že mě uvedl částečně ve zmatek - asi jsem to úplně nepobral, jak bych měl, ale nakonec mi to nebránilo si ho užít. Čili u mě dobrý. ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Dokonalý náhled do podvědomí vyšinutého narcistického psychopata, který primárně nezabíjí pouze pro ukojení svého zvráceného chtíče, ale zaslepen sebeláskou testuje hranice svojí nadřazenosti, opovržení slabšími a sebekontroly i limity vnímání a hrozby persekuce jeho činů. Celá dějová linie se bohužel stejně tak sebestředně motá ve spirále psychopatických výlevů a šokujících scén bez pevnější nosné konstrukce. Vše je poslepováno a vygradováno především na efekt, ale bez podpory hlubšího vysvětlení vývoje Batemanova charakteru. Je to velká škoda, film měl hodně našlápnuto a mohl se stát téměř kultovním počinem. Režisérka ale bohužel nedokázala plně využít potenciál a tak nám zůstal "pouze" kvalitní psychothriller pro dospělé s několika kultovními vraždícími scénami a jednou erotickou(přinejmenším "trojka" na Collinsovo Sussudio si tuto nálepku dle mého zaslouží) a skvělým Balem. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

„ Len nevojdite do cesty Patrickovi Batemanovi lebo zaručene nebudete ušetrení, a keď vás teda neminie nerobte si z toho hlavu, lebo v tom prípade sa nedá už nič robiť. Proste každý má samozrejme iné záľuby, na naše nešťastie ale s ním prichádza taká zvrátenosť mysle ako keby spolu s ním prišlo na zem aj samotné peklo!“ V tomto texte bude viac vítiek než pochvál a začnem v prvom rade s režiserkou - pri tomto brutálnom projekte sa ocitla dosť nečakane žena a to Mary Harron , čo ma dosť prekvapuje ako sa mohla pustiť do niečoho takého, svoj postoj k projektu jednoducho nezvláda na takej úrovni ako by sme si určite priali, miestami až moc povrchné - pasívne, či už sú to dialógy pri konverzácii manažérov, alebo neprepracované vedľajšie postavy ktoré vyznejú jednoducho do prázdna, hlavnou kostrou nesúrodého deju sa tak stáva len samotný Christian Bale, ten všetku pozornosť stiahne len na svoju postavu a tým aj zachraňuje celý projekt aby neskĺzol len do bezduchej vyvraždovačky akých je v dnešnej dobe požehnane. ... Psychológia príbehu je budovaná na umeleckom štýle v živote ústrednej psychopatickej postavy a tá ma svoj účel zakotvení v tom že svojim obetiam navnadzuje uvoľnenosť, jednak vďaka uhladenému prostrediu bytu ale aj pohodovej hudby od Whitney Houston či Phila Collinsa. Nadobudnutá dôvera sa u nich premieňa v určitú citovú ľahkosť aby sa odpútali od svojich všedných problémov a naplno sa mohli oddávať sexuálnym hrádkam ale keby vedeli čo príde po peknej až drsnej nehe... Herecké obsadenie: ani neviem ako to je možné ale ešte keď bol Christian Bale dosť neznámy si svojou úlohou Patricka Batemana dokázal celý film ukradnúť pre seba a to sa tu objavia aj ďalšie neskoršie hviezdičky ako Reese Witherspoon ako jeho milenka Evelyn, Jared Leto ako kolega z práce Paul Allen s peknejšou vizitkou a to vie fakt nahnevať, Willem Dafoe ako prezieraví detektív Donald Kimball , či aj Josh Lucas ale tento menoslov je doslova popri výkone Bale úplne prehliadnuteľní, s nich sa stávajú len nevýrazní štatisti. „ Po vzhliadnutí tohto filmu som nadobudol úplný strach a nielen z postavy s filmu ale v prvom rade zo samotného Christiana Bale, sám neviem keby som ho osobne stretol či by som pred ním od strachu neušiel, svoje úlohy psychopatov stvárňuje bravúrne. “Rozpočet $7miliónovTržby USA $15,070,285Tržby Celosvetovo $34,266,564 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak teda nevim, bylo to takovy divny. Jako kdyby film nemel poradnej scenar, bud je parta v hospode a nebo dela Bale uchylnosti. A zaverecna pointa byla taky nejaka divna, clovek se do toho pak zamotal a nedavalo to smysl. Vrazdy jsou provedeny docela dobre a napeti je taky slusne vystupnovany, jen by reziserka pri nejakym brutalnejsim zaberu nemusela porad davat na stranu kameru a natacet jen Balea s silenym vyrazem. Celej film tu stoji na Baleovi a ten si strihnul fakt paradniho uchylacka, kdyz ho to vzdycky chyta, nebo jak popisuje situaci proste nema chybu. Jen toho uz ke konci bylo trosku moc. Mozna jsem od filmu cekal moc, ale na vic jak na 3* to nevidim. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film má momenty, ve kterých jako alegorie na postmoderní společnost skutečně funguje (naučené fráze o globálních problémech světa versus nechutně konzumní způsob života, neúcta k ženám a samozřejmě vraždy), ale to jsou jen průvodní jevy sloužící hlavnímu příběhu. Příběhu, který je za každou cenu kontroverzní, ale přitom vlivem nedobré režie poměrně mdlý a také zakončený neuspokojivou pointou (pro ty, co si nejsou jisti - následuje SPOILER - je neuspokojivá, protože celý problém filmu obchází a smetá pod stůl s tím, že se vše odehrávalo jen v Batemanově mysli). Alespoň Christian Bale se řádně vyřádil :) 6/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (54)

  • Scenáristka Guinevere Turner si střihla roli Elisabeth – dívky, která si objednává po telefonu drogy. (Ai.ma)
  • Všechny události, které na konci vylíčí Bateman svému právníkovi v telefonním hovoru, obsahuje knižní předloha. Ve filmu je jen část z nich. (Ai.ma)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno