Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (827)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Christian Bale coby novodobý Ted Bundy (a jehož rovněž neopomene zmínit v jednom ze svých hloubavých proslovů:) exceluje v jedné ze svých prvních velkých výrazných rolí. Jeho kreace narcistického, metrosexuálního, chladnokrevného a psychopatického fešáka Patricka Batemana je úchvatná a pro mě se jedná o jednu z jeho nejvýraznějších a nejlepších rolí. Bateman je charakterní chlapík s osobitým stylem. Spousta nezapomenutelných brutálních a černým humorem obdařených scén (Bateman obdařuje okolní osoby svou hudební naukou či rezolutními názory, divoká honička s motorovou pilou, Paul Allen v bytě a "akce" s pláštěnkou a sekerou či kultovní scéna s vizitkami). To vše je doplněno o stejně laděné vtipné hlášky. Podmanivá hudební stránka i songy, zejména parádní "Hip To Be Square" od Huey Lewis and The News dodává filmu ten správně krvavý "říz." Jako Batemanovi kolegové z Pierce & Pierce skvělí Jared Leto, Josh Lucas či Matt Ross. Zde jsem také prvně zaznamenala zajímavou tvář Chloë Sevigny. Ale dost věcí pro mě zůstalo nepochopeno, zvláště závěr. Dle internetových reakcí je zřejmě na samotném divákovi, aby si příběh i jeho závěr interpretoval vlastním způsobem."Zatmělo se mi před očima. Ten typ, ten tisk, ten papír. Ježišmarja, on má i vodoznak!", "Musím vrátit videokazety." :) ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Sonda do choroboplodné mysli jednoho hudebního recenzenta v pláštěnce? Hell, beru všemi deseti! Zní to divně a napoprvé to i divné je, ale druhé zhlédnutí veškerá rozporuplná přijetí mažou. Břitká satira se sociologistickým podtextem ani nemohla mít černější a absurdnější humor. A vhodnějšího protagonistu. Máte rádi Dextera? Neváhejte. Máte rádi Balea? Neváhejte. Máte rádi satiru a nadhled? Neváhejte. Bat(e)man rocks! ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film opravdu nebyl můj šálek kafe. Příběh o masovém zabijáku se Schaymalonovskou pointou? Ne vážení, nic pro mě. Popravdě jsem původně o tento film ani moc nestál, nakonec mě ale zvědavost přemohla. Začátek byl naprosto dokonalý. Samozřejmě, že myslím ty titulky. Obdivuju tvůrce se smyslem pro detail, jenže tento smysl asi pozbytek celého filmu někam vyprchal. A tak jsem jenom hleděl na jen tak nadhozené a nevypointované postavy, které se celým filmem potulují bez ladu a skladu. Například obrovským hříchem byl plně nevyužitý vynikajíci Dafoe, který opět dokázal, že se svým hereckým umem dokáže strhnout celý film jen pro sebe. Ch. Bale, ne že by hrál nijak špatně, ale jako by se ve své roli nedokázal usadit. Napřed přehrává, pak zase hraje velice civilně, což mě nepřinutilo uvěřit mu jeho Batemana. Ovšem pokud vezmeme pouze jednotlivé scény, tak zde Bale předvádí naprosto úžasné výkony. I ostatní herci nehrají nijak špatně, jen kdyby jejich postavy nebyli pouhými samoúčelovými šablonkami. Zde si režie neporadila s jednotící linkou a když ke konci Bateman přiznává, že se nikomu nepodařilo dostat se do jeho nitra, tak to dvojnásobně platí o celém filmu. Stal se přesně tak povrchním jako je Baleova postava. PS: malý vzkaz tvůrcům: "Překvapivá pointa bez vysvětlení oné pointy, ztrácí účel pointy." ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Toto je pořádné a nejen Americké psycho!!! Bateman na jednu stranu klidný, bohatý, úspěšný a hezký. Na druhou naprostý maniak, vrah a fanoušek prostitutek. Zabití recepčního kvůli tomu, že si sám splete hotel. Bušení do prostitutky a sledování svého vypracovaného těla v zrcadle. Hrátky s motorovkou. Machrováním se svojí "skvělou a novou" vizitku, kterou ostatní po chvíli obdivování zatratí kvůli jiné. Někdy opravdu pochybují o tom co všechno mělo znamenat a jestli výsledek byl účelem, ale jinak jde o opravdu slušnou psychárnu. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Kultovní snímek, který stále stojí za to vidět. Christian Bale je dnes už profláklý herec, který má za sebou spoustu zajímavých rolí, ale tahle... tahle patří mezi jeho nejlepší, není-li přímo ta úplně nejlepší. Je to fakt zajímavej psychouš, který se čím dál méně hlídá, a každá vteřina na plátně jeho přítomnosti je něčím zajímavá. Hodně mě zaujal způsob, jakým většinu času mluví s lidmi. Jako kdyby byl v nějaké reklamě, v níž jeho postava psychouše hraje (relativně věrohodně) jakéhosi úspěšného dokonalého muže. Celkově sebeprezentace je pro něho i jeho manažérské kámoše šíleně důležitá, až je to často (naschvál) komické. Například předhánění se v tom, kdo má nejlepší vizitku, či to, jak všichni nosí stejné oblečení, účesy i brýle. Ta stejnakost má poukazovat na problém se ztrátou identity, která pak u hlavního hrdiny čím dál víc eskaluje, protože už si ani nemůže být zcela jistý, co je pravda a co ne... Tady už nechci příliš spoilerovat, ale samotné finále je v tomhle ohledu sice zajímavé, ale zároveň je to taky něco, co se mi na filmu nakonec nelíbilo. Závěr mi připadá příliš dvojznačný a otevřený. Tvůrci se tím snažili respektovat původní knihu, ale ani oni samotná režisérka a scenáristka s koncem filmu nakonec nebyla spokojená. Americké Psycho není jen hororový úlet o manažírkovi, který rád vraždí a vypráví o popové hudbě, ale zatraceně dobře natočený a propracovaný film. S jiným koncem by pro mě byl film jasná pětihvězdičková záležitost. (8/10) ()

Galerie (108)

Zajímavosti (54)

  • Ve scéně, kdy Patrick (Christian Bale) luští tajenku, tak na jednom záběru píše pravou rukou, avšak na následujícím záběru píše rukou levou. (FrankSusta)
  • Film se odehrává v roce 1987. (Ai.ma)

Reklama

Reklama