Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

DaUr 

všechny recenze uživatele

Pokud jste neviděli původního Nosferata, Shadow of the Vampire vám toho řekne hodně málo. Přelomový snímek ze dvacátých let si však přímo říká o podobnou "rekonstrukci", která přiblíží dnešnímu divákovi situaci, ve které se nacházeli filmaři oné doby, kdy filmový průmysl teprve začínal vznikat. Zaznamenaný fakt, že tehdejší režiséři byli fetující maniaci a herci "stanislavského" školy skuteční upíři, je nejpíš lehce přehnaný, ale ideálně dokresluje atmosféru, kterou členové štábu při natáčení zažívali. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Miestami super atmosféra a Dafoe v ulohe Maxa Schrecka neuveriteľný. Ako celok je to ale nemastne, neslane. Zbytočne pomalé a občas úsmevné tam kde chceli docieliť opačný efekt. Mystický podtón mi až tak neladil s tým že film sa z časti prezentuje ako skutočný príbeh, no a väčšina postáv je strašne nevýrazných. Páčila sa mi štylizácia pri natáčaní konkrétnych scén z pôvodného filmu, to bola paráda a ak ste videli Marnaovu klasiku, ešte lepšie ak ju máte radi, tak sa oplatí pozrieť aj toto. Spracovanie je ale silno priemerné a veľmi je aj cítiť nízky rozpočet. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film není pro mě. Jsem čekal něco poutavého, záživného a rozhodně hororového. Ani jeden atribut však Ve stínu upíra neobsahuje. Sice se v něm sešla herecká dvojka Malkovich a Dafoe, ale jejich postavy mně přišly dost prázdné a rovněž režie E.Eliase Merhiga byla dost slabá. Pro mě zcela nedívatelný film. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ve stínu upíra aneb Nosferatu: Behind the Scenes. Prakticky dokumentrní "film o filmu", který divákovi představuje legendárního režiséra Friedrich W. Murnaua jako pološílence a Max Schrecka jako opravdového upíra. Když pominu fakt, že upír by nemohl být nahrán na filmový pás, pak je Ve stínu upíra atmosféricky bezchybnou poctou jednoho z největších filmů světové kinematografie. Asi se na něj někdy podívám :) Malkovich i Defoe hrají jako o život a nikdo jiný jim z obsazení nestačí. Nejvíc mě iritovala Catherine McCormack, která z herectví nepředvedla nic, ale na druhou stranu zase ukázala něco jiného, takže ve výsledku je to v pořádku.. Celkem pomalý děj mi narozdíl od většiny vyhovoval a film jsem si vyloženě užíval. K plnému hodnocení tentokrát chybělo jen málo. Příště lépe vybírat herečky. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný film o tom, jak to mohlo být ale nebylo :-) Kdyby se autoři trochu více drželi skutečnosti vzniknul by z toho poměrně zdařilý film o filmu. Odklon od reality byl značný nejenom v postavě Maxe Schrecka, ale vůbec to nevadilo, protože jako film sám o sobě to fungoval dokonale. Taky se mi líbila poměrně dobrá věrnost ztvárnění jednotlivých scén z filmu Nosferatu a herci byli vhodně zvolení a William Dafoe coby Max Schreck/Hrabě Orlok/Hrabě Drákula byl naprosto fantastický (těžko si představit, že dvanáct let před tím exceloval coby Ježíš Kristus ve Scorseseho filmu:-)) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)
  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)

Reklama

Reklama