Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve vesnici Gavaldon mají dvě nejlepší kamarádky Sophie (Sophia Anne Caruso) a Agatha (Sofia Wylie) to nejnepravděpodobnější pouto. Sophie, zlatovlasá švadlena, sní o tom, že uteče ze svého ponurého života a stane se princeznou, zatímco Agatha se svou ponuře estetickou a nekonvenční matkou má předpoklady stát se skutečnou čarodějnicí. Jedné noci pod krvavě rudým měsícem je mocná síla smete do Školy dobra a zla – kde začínají skutečné příběhy každé velké pohádky. Přesto je od začátku něco v nepořádku: Sophie je zařazena do Školy zla, kterou vede okouzlující a sarkastická lady Lesso (Charlize Theron), a Agatha do Školy dobra, na kterou dohlíží slunná a laskavá profesorka Dovey (Kerry Washington). Jako by procházení tříd s potomky Zlé čarodějnice ze Západu (Freya Parks), kapitánem Hookem (Earl Cave) a králem Artušem (Jamie Flatters) nebylo dost těžké, na scéně se objevuje temná a nebezpečná postava s tajemnými vazbami na Sophii a hrozí, že úplně zničí školu i svět mimo ni. Pouze polibek z opravdové lásky dokáže změnit pravidla a poslat dívky do jejich správných škol a ukázat cestu k jejich osudu. (Jardismo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (131)

Gallifrey odpad!

všechny recenze uživatele

Ufff. Tohle je vcelku potíž. Jsou dvě hlediska, podle kterých to můžu zhodnotit. Hodnocení filmu jako takového a pak hodnocení filmové adaptace knižní předlohy. 1) Pokud hodlám brát film jen sám o sobě bez ohledu na znalost příběhu, tak hodnocení by nebylo zase až tak zlé. Je to lehce nadprůměrný film s velmi bohatou výpravou, krásnými kostými a CGI efekty, takže svět vypadá opravdu pohádkově, ale tam všechny kvality filmu končí. Je to utahané, mdlé a ani herecké výkony nejsou kdovíjak úžasné. Dala bych maximálně 70 %.  2) A to je větší kámen úrazu, znám knižní předlohu. A to dost poctivě, protože ten 1. díl jsem si po filmu přečetla pro jistotu znovu. Celý průser začíná bohužel už u obsazení. Pokud by se koukli na obálku, tak by udělali míň chyb. Sofie ještě není takový problém, blondýna to je, bledá taky, fiflena vcelku taky, ale problém je u Agáty.  Agáta je mrtvolně až popelavě bledá s černým vrabčím hnízdem na hlavě a je jí 12. Místo toho jsme dostali 19letou černošku, která je malinko rozcuchaná v černém oblečení, ale jinak od začátku vypadá jako naprosto fajn sympatická holka. Knižní Agáta opravdu vypadala jako čarodějnice, upírka nebo zombie. Filmová vypadala jako hipster, co se jen učeše, převlékne, usměje a je okouzlující "Princezna". V knize je vidět důraz na její bledou až popelavou kůži, na které se vyraší hnusná rudá vyrážka, hned jak vyleze na sluníčko. Pochopila bych, kdyby prostě část princezen, princů i padouchů bylo tmavé pleti, ale nemůžou to udělat u hlavních postav, které jsou v knize opravdu skvěle vykreslené. Věk hereček také neodpovídal příběhu, ale to už je detail. Co se scénáře týče, knihu vzali, vyvrhli, vykostili zaživa a z toho zbytku udělali zbytečně dlouhý scénář, který nám přitom nic zásadního neukazuje a je uspěchaný tak, že místo dění celého roku nám to připadá jako týden. Postupný vývoj postav je naprosto nulový a střihy jsou tak rychlé, že se v tom snadno ztratíte. Úplně změnili vztah Agáty se Sofií, které rozhodně od začátku kamarádky nebyly. Sofie byla jen pitomá nána, co se bavila s Agátou, aby měla dobrý skutek a reálně Agátě spíš ubližovala. Včetně excesu před únosem, kdy chudákovi Agátě obarvila krátké černé vlasy naoranžovo. Chyběl naprosto zoufalý výlev Sofie, kdy se 2 měsíce vyrovnávala s krátkými vlasy, ve filmu jí to po půl hodině bylo u konečníku. Ředitel školy byl dvouhlavý pes Castor a Pollux, kteří se střídali na těle a pokud nemohli být na jednom místě, tak ta druhá hlava musela mít tělo kozí mršiny. Údajný ředitel školy je naopak pouhý školník a vůbec se v knize nevyskytuje tak, že by se ukázal Agátě i Sofii. Krvavá magie byl další výmysl scénáristů... No zkrátka katastrofa. Film je neuvěřitelně dlouhý, ale stejně tam není nic podstatného. Kdyby vzali knihu a z každých dvou kapitol udělali epizodu seriálu, tak to dopadne daleko lépe. Jsem z filmu opravdu zklamaná a podle vyjádření autora knihy nejsem sama. Tenhle film bych žádnému fanouškovi knihy nedoporučila. Je to totální odpad. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NO... NĚKDO BY SI TU MĚL NAJÍT PRINCE NA LÍBÁNÍ." Nechybělo moc a tahle láce začala zapáchat - doslova, díky jistému kouzlu, přímo skrz obrazovky, protože kromě obsazení dospělých rolí a jakéhos-takéhos slabého pozitivna z oblasti technických kategorií, jde vyloženě o nezáživný průser. Nepochopitelně. Jde o adaptaci první ze série knih, o kterých jsem sice v životě neslyšel (což není podstatné, o Harry Potterovi jsem také neslyšel, dokud nezačalo šílenství kolem filmové podoby), mohlo to myslím fungovat docela dobře, akorát to chtělo věnovat potřebnou péči mládežnickému castingu (ve vzácné shodě kolektivní špaténka) a určitě scénáři. 30% ()

Reklama

cingi.t 

všechny recenze uživatele

Vidím, že už po pár hodnoteniach je to dosť rozporuplné, vysvetlím... Ten, čo berie Školu Dobra a Zla ako ďalšieho Harryho Pottera nebude nikdy spokojný. Nie je to ďalši HP, je to prvá ŠDZ. Knižný originál 10 rokov čakal na uznanie v podobe sfilmovania a pre čitateľov je spôsob spracovania filmu excelentný. Keďže kniha sa na 200 stranách len rozbiehala a následne je veľmi chaotická, musím povedať, že Paul Feig spravil to najlepšie, čo sa dalo. Nehovoriac o tom, že v tomto prípade vôbec nevadí multikultúrne obsadenie postáv, čo vytvára dokonalú príležitosť pre Netflix natlačiť tam svoje moderné chúťky o rovnocennosti v plnej paráde a ničomu to neškodí. Jediné, čo mi trochu prekáža je to zakomponovanie modernej hudby do klasického rozprávkového sveta, ale budiž, budúcnosť je dnes. V každom prípade je to skvelá farebná podívaná s vyborným obsadením, kedy sa človek opäť prenesie do svojích nástročných čias, poplače si, zasmeje sa a nakoniec si uvedomí, že vždy DOBRO nad ZLOM zvíťazí, nech zlo študuje koľko chce. Verím, že slabé recenzie nezakopú túto ságu do hlbín zabudnutia a natočia sa aj ďalšie diely s rovnakou precíznosťou a nadšením. 5* ()

klara.leb 

všechny recenze uživatele

Jako upřímně, čekala jsem ale že strašnou kravinu. Ale řekla jsem si, že než toho, aniž bych to viděla celé, nebudu soudit, ani hodnotit. No rozuzlení bylo poměrně překvapivé a osvěžující. Žádný klišé konec, jaký známe a už tolikrát jsme ho sledovali znovu a znovu. Ale zase jednou se pro děti natočila pohádka, která je naučí nový pohled na lásku a dobro se zlem. Která ukáže, že nic není černobílé, žádný člověk není jen dobrý, nebo špatný. Ve výsledku se mi to líbilo, ačkoliv se zdá, že to bylo šité horkou jehlou na koleni. Spousta věcí mohla být dotažena daleko líp, ale příjemně překvapilo. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Do cca 2/3 to byla strašná neoriginální a špatně zvládnutá pitomina, která se evidentně (nejspíš už knižní předloha) snaží parazitovat na fenoménu Harryho Pottera. Dost mi to připomínalo díl Simpsnů o psaní The Troll Twins of Underbridge Academy :_). Dvě hvězdičky nakonec dávám, za vždy sexy Charlize Theron, která tu ale nemá co hrát, a za poměrně zábavnou hromadnou bitku před koncem. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (2)

  • Soundtrack obsahuje píseň „Space Man“ od Sama Rydera, který reprezentoval Velkou Británii na soutěži Eurovision Song Contest 2022, která se konala v květnu 2022 v italském Turíně. Sam s touto písní skončil na druhém místě. (BMW12)
  • Autorka knižnej série, Soman Chainani, si zahrala malé cameo ako jedna z profesoriek Školy dobra a zla. Film je natočený podľa prvej knihy z jej série "Škola dobra a zla". (Petra321)

Související novinky

Druhý Old Guard nabírá posily

Druhý Old Guard nabírá posily

11.06.2022

Oscarova herečka Charlize Theron (Srážka s láskou, Šílený Max: Zběsilá cesta) zvládá docela v pohodě kombinovat jak ambiciózní dramata, tak studiové velkofilmy, tak nezávislou scénu. V poslední době… (více)

Reklama

Reklama