Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou sester, Lee (Meryl Streep) a Bessie (Diane Keaton), které po dvaceti letech odloučení opět sblíží Bessiina nemoc, jejiž léčení vyžaduje transplantaci kostní dřeně od příbuzného. Lee tak přijíždí na Floridu spolu se svými dvěma syny Hankem (Leonardo DiCaprio) a Charliem. Po tolika letech dochází mezi Lee a Bessie ke konfrontaci jejich velice odlišných životních stylů a názorů. Lékař (Robert de Niro) Lee sdělí, že nemoc je bohužel vážnější než se domnívala... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep ani Diane Keaton jsem nikdy nemusel, ale Meryl tu zahrála výborně vylízanou krávu, a druhá zase snad svou nejlepší roli vůbec. Jiank je to výborný příběh o rodinné lásce, o životě a smrti. Dokonce jsem si přál i to úmrtí na konci, ikdyž by to bylo dost jednoduché ždímání slz. Jenže by to doprovázel lehký úsměv za sžití s postavama a jejich sžitím se mezi sebou. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o dvou odcizených sestrách, z nichž jedna je těžce nemocná a potřebuje darovat kostní dřeň. Marvinův pokoj scenáristicky sice trošku drhne, ale Meryl a Leo byli jako vždy naprosto fantastičtí, stejně jako Robert De Niro a Diane Keaton. Tenhle film o hledání cesty k druhým je ale docela fajn a občas umí i správně zahrát na emoce. Slabší čtyřhvězda. 75%. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Marvinův pokoj je kvalitní psychologické drama se zaměřením na křehké rodinné vztahy. I ty nejosobnější a nejtěsnější vazby mohou být narušeny rozepří, nedorozuměním, či hrozbou dobrovolného uvěznění. Všechny nepřekročitelné rozdělující hranice s ostrou hranou se časem obrousí. Přítomnost smrti v životě přináší strach, který se snažíme vytěsnit ze své mysli za každou cenu. Chuť smrti rozděluje i sbližuje a je schopna dostávat z lidí jejich lidskou stránku včetně nezištné obětavosti pro své blízké. Stáří, vážná nemoc a smrt bývají tím největším strašákem rodinné soudržnosti. Herecké výkony jsou dobré. Celková atmosféra má sice tendence k velkolepému citovému vydírání, naštěstí se jí daří držet ve snesitelné hutnosti. Hlavní postavou komorního příběhu je Lee (dobrá Meryl Streep), unavená ze svého neutěšeného života svobodné matky. Direktivně a bez naslouchání ke svým dětem, nedůvěrou a pomalým bolestivým přijímáním chmurné podoby budoucnosti. Opětovné sbližování ji učí umět přijmout zodpovědnost a tlumit její vlastní životní nespokojenost. Stejně důležitou postavou je starší sestra Bessie (dobrá Diane Keaton) s laskavostí dobrovolného žaláře obětavosti. Její láskyplnost je tím, co zjemňuje pocity křivd a nastoluje novou soudržnost. Nejtěžší je smíření se se sebou samotným. Hlavní mužskou postavou je Leein dospívající syn Hank (zajímavý Leonardo DiCaprio) ve své vzpurné revoltě proti rozkazům své matky. I tak se projevuje nedostatečný respekt a zatvrzelé odmítání rovného přístupu. Z dalších rolí: laskavý nositel špatných zpráv dr. Wally (sympatický Robert De Niro), bezmocný ležák a starý otec sester Marvin (Hume Cronyn), svérázná sledovatelka telenovely a popletená tetička Ruth (zajímavá Gwen Verdon), Hankův mladší a poslušnější bratr Charlie (Hal Scardino), prostodušší bratr doktora Wallyho Bob (Dan Hedaya), či nad Hankem bdící psychiatrička Charlotte (Margo Martindale). To nejkrásnější, co může člověk dávat svým nejbližším je láska. Nesobecká, obětavá, hřejivá a radostná. Potom i chvíle bolesti přináší radostný a spásný optimismus do životů všech zúčastněných. Jak prosté! Jak těžké! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Napísal by som, že tento film je určený skôr pre ženy. Meryl Streep zahrala skvele rolu Lee. Zaujímavý dej. Myslím, že to je ukážka pre všetkých ľudí, pretože toto sa môže stať každému a nie každý má skvelé príbuzenské vzťahy. Potom už záleží na človeku, či sa obetuje alebo bude sobec. Lee rozhodne neodsudzujem za jej prvotné správanie. Je to ťažké sa obetovať na celý život. Leonardo DiCaprio veľmi nevynikal, i keď hral dobre. Hodnotím celkovo priemerne. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Když "hodná" sestra Diana Keaton dostane leukémii, tak za ní po 20 letech přijede druhá sestra Meryl Streep s jejími dvěma syny, aby jí darovala kostní dřeň. Ty se ovšem neshodují a tak na řadu přichází syni jejichž kostní dřeň se také neshoduje........ Slušné drama z rodinného prostředí, kterému spíše dominují hvězdní herci než samotný obsah filmu (tím film nechci nějak shazovat). Za vyzdvihnutí určitě stojí výkon Diany Keaton, která byla poprávu nominována na Oscara. Zdatně jí sekundují Meryl Streep, Leonardo DiCaprio a Robert DeNiro (i když ten si zde zahrál velmi málo). ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Poslední kinofilm pro Hume Cronyna. (HellFire)
  • Scenárista Scott McPherson zemřel ve věku 33 let na komplikace způsobené nakažením virem AIDS krátce poté, co dokončil filmovou adaptaci své stejnomenné divadelní hry. Film byl do kin uveden přesně čtyři roky po jeho smrti. (jezurka42)

Reklama

Reklama