Reklama

Reklama

Gérard Depardieu, Philippe Noiret a Sophie Marceauová ztraceni v poušti svých citů a ctižádosti. Dramatický příběh Charlese Saganna (Gérard Depardieu), muže pocházejícího z obyčejných poměrů, který dobrovolně vstoupí do francouzské armády a svou pílí a přesvědčením se vypracuje na důstojníka. Ke svému poslání v africké Sahaře přistupuje s nejčistšími úmysly nastolit na Sahaře mír. Z obyčejného důstojníka se postupně rodí vojenský vůdce, který si svou rozhodností a odvahou získává respekt po celé Sahaře, mezi arabskými kmeny. Saganne slouží pod aristokratickým plukovníkem Dubreuilhem (Philippe Noiret), a zamiluje se do Madeleine (Sophie Marceauová), dcery místního regionálního správce. Avšak brzy je Charles jako válečný hrdina vyslán zpět do Paříže na diplomatickou misi, kde se setkává s krásnou novinářkou Louise Tissotovou (Catherine Deneuveová)...
Film Pevnost Saganne, který je adaptací stejnojmenného románu Louise Gardela, byl ve své době nejdražším filmem francouzské kinematografie. Vynikající výprava a především podmanivá kamera Bruno Nyuttena, která dává divákovi pocítit samotu i horkost Saharské pouště, stejně jako herecké výkony všech hlavních aktérů dávají filmu výjimečnou atmosféru a velikost. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (38)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě neuvěřitelná nuda. Kdybych neviděl mladého G.Depardieu, tak bych si myslel, že se ten film natočil nedávno. slovba jako - miluji tě - jako by už mělo znamenat, že jde o vážnou záležitost. Slyšel jsem to tolikrát, a většinou šlo jen o planá slova. Hodí se do červené knihovny, ale ne to filmu, které má umělecké ambice. Takhle odflinknutý part o lásce dvou lidí, to už jsem dlouho neviděl. Co se týče zvedání si zásluh v armádě, taky pěkná bouda. Na místa se tlačí řada vojáků, ale nadřízení si oblíbí zrovna takového nevýrazného vojáka, který ani divákům dostatečně neprokáže, že je hoden povýšení, a buch, z vojína je důstojník, a z důstojníka "vojenský vůdce". ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, dost brutální stopáž s pomalejší první hodinou. Ale špičkové obsazení, mladý ,štíhlý Depardie, krásná Kačka Deneuve a ostatní. Ta dechberoucí Sahara, s přesypy a dunami, nad kterými se prohání vítr, karavany jdoucí k obzoru a večerní chlad, který vběhne do otevřených oken vojenské pevnosti, v které Saganne střeží křehkou hranici Francie proti osmanským kmenům, vojenský lékař, který sedí na hradbách a hraje na čelo, zatímco se smráká a vojáci i velbloudi odpočívají. Ale nic není jednoduché...statečnost, odvaha, láska...úžasná hudba...a já bych se ráda vydala do pouště, třeba tam, kde stojí francouzskou vládou pokřtěná jménem Saganne vojenská pevnost, k čemuž došlo po skončení 1. světové války. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Sahara nikdy nebola a ani nebude "francúzska" , ani "americká", ani "nemecká". Sahara bude navždy africká. Patrila a patrí k ľuďom, ktorí v nej žili a žijú od nepamäti.. Výborné a kvalitné obsadenie dávalo tušiť, že film bude dobrý. Páčili sa najmä pasáže z Afriky. Prestrihy do európskeho prostredia skôr nudili, aj keď jemne dokresľovali spoločensko politickú situáciu vo Francúzsku začiatku 20. storočia, zbytočne však predlžovali celkovú stopáž filmu. Napriek tomu je film v celku pozerateľný. :). ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

...tedy, chvilku jsem si myslel, že se příběh dostane až do současnosti. Neuvěřitelná stopáž, která je trochu na obtíž dynamice a v některých momentech jsem měl trochu problémy udržet pozornost. Nicméně Depardieu podal výbroný výkon v tomto výpravném snímku a zároveň jsem ocenil postavu, kterou ztvárnil Noiret, trochu schovaného byrokrata v hodnosti plukovníka. Takoví zpravidla války přežívají a sbírají smetanu oproti těm, kteří nabízejí své schopnosti a nastavují své životy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Saganne z Arábie. Ako tu čítam, jedná sa dovtedy o najdrahší film francúzskej kinematografie a ja si myslím, že je to na ňom vidno. Je to rozvláčne, ale mne tento typ rozprávania podobných príbehov sedí. Filmu absolútne dominuje Depardieu, ktorý bol vtedy dosť sympatický a divák chápe, prečo tu sú doňho bezhranične zaľúbené krásne Marceau a Deneuve. Všetci známi herci majú výrazné party, ale je zrejmé, že ich funkcia je akcentácia hlavnej postavy, aby sme sa prostredníctvom nich k nemu viac priblížili. Na púšti je nám spoločne s ním osamelo, cítime všade horúčavu, ale s vedomím, že toto dobrodružstvo sledujeme z domova, veľmi príjemne. Možno sa dala látka uchopiť umelecky precíznejšie, ale režisér sa vyhol pátosu a sentimentu a romantika funguje. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama