Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 2

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (186)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Saltburn je falešný hráč. Celou dobu nakládá kinky bizáry, moc to nedává smysl v intencích reálné psychologie, ale vy to tomu odpouštíte, protože - jak řekla kamarádka: "AaaAAAaaeeeeAAAAeeee, Jacob Eloordiiiii!" A pak na konci v posledních pěti minutách film přeřadí rychlost a najednou se snaží být chytřejší a šokovat vás nějakým psychologickým twistem. A asi záleží, jestli mu to sežerete, že to bylo poctivě připravené a budované. Já spíš ne, a souhlasím, co tu píše kolega*yně dO_od: All style, no substance. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Těžkej rip-off Talentovaného pana Ripleyho, který jde mnohem víc po vnějškovém pozlátku, než po sofistikovanějším výrazivu a hlavně uvěřitelné psychologii postav. Při hlubším pohledu proto bohužel nepřesvědčivé a neuvěřitelné, byť je Emerald Fennell talentovaná až běda a moc jí fandím. Jen to chce trochu hlubší propracovanost a míň povrchní šokantnosti i exhibice. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Druhé filmy režisérů a režisérek, kteří za své prvotiny shrábnou oscarová ocenění a nominace, bývají vždy napjatě očekávány, v případě Emerald Fennell pak může být řada lidí nepříjemně šokována, že Saltburn je v podstatě brak. Degenerovaná travestie bez životných postav, jejichž chování nemá mnoho společného se skutečností, zato se spoustou na první signální provokativních scén. Vadí to? Mně vůbec. Protože takhle načančaný a formálně vyšňořený brak nevídáme často. Jeden z nejstylovějších filmů roku, na druhou stranu si dokážu představit, že pustit si ho v jiné náladě, mohl by mě dost intenzivně štvát. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahrané a mistrovsky záběrované vyprávění, které se v poslední třetině až příliš spolehne na efektní obrázky a bizarní situace, díky kterým se vytratí jakýkoliv emociální dopad, soucítění a napojení na postavy. Z počátku mě film vedl a byl jsem ustavičně překvapován vývojem. Ve chvíli, kdy vám to všechno dojde (každému asi jindy), začne být všechno tak trochu jedno. Nemám problém s tím, že se jedná o variaci na Talentovaného pana Ripleyho - film je vyprávěný jinak, a v mnoha ohledech je originální. V jeden moment se však změní ve vyprázdněnou obrazovou exhibici, zatímco starší film se poctivě věnuje postavám a mnohem lépe zafunguje v emoční rovině. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a dobře natočený film. Režisérka Emerald Fennell si mě získala svým předchozím snímkem, a já se od té doby těším na každý její nový projekt. Tento film získal mou pozornost svými trailery, které jsou parádní, skvěle sestříhané, a naznačují něco znepokojivého. O příběhu jsem si nic dopředu nezjišťoval, a o to více jsem si film v jednotlivostech užil. Režisérka Emerald Fennell je hodně talentovaná a šikovná umělkyně. Má cit pro vyprávění, umí pracovat s atmosférou, napětím a výborně vygradovat jednotlivé scény, které pak jsou mnohem údernější a znepokojivější. Fennell výborně pracuje s vizuální stránkou. To jak funguje film po estetické stránce je prostě krása. K tomu má film naprosto skvělou kameru od Linuse Sandgrena, jenž dokáže vykouzlit úžasné záběry. Další velkou výhrou filmu je jeho obsazení, protože ve filmu hrají velmi šikovný herci a herečky. Barry Keoghan zde předvádí jeden z nejlepších výkonů své kariery a svou roli zvládl výborně. Jacob Elordi to zahrál moc dobře a znovu mi předvádí, že je fakt dobrý herec. Totéž platí i pro Archieho Madekwe, který má letos silný rok. Alison Oliver má méně prostoru, ale umí si ukradnou pár scén pro sebe. Bavil mě výkon Rosamund Pike, Richarda E. Granta a Carey Mulligan, protože jsou to skvělí herci a i na menším prostoru umí zazářit. Film má spoustu znepokojivých scén. Jsou zde scény, které jsou opravdu moc hezky natočené (znova obrovská pochvala pro kameru) a skvěle zahrané. Ale taky jsou tu scény, jenž jsou divné, absurdní atd. Největší můj problém s filmem je v tom, že hlavní zvrat je předvídatelný a celé to k tomu směřuje. Saltburn je kvalitní a dobře natočený film. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Venetiine (Alison Oliver) vlasy boli úmyselne poškodené bielidlom, pretože filmári si mysleli, že by to bolo presnejšie pre spoločenskú osobnosť z tohto obdobia. Maskérka Siân Miller ponúkla herečke parochňu, ale herečka bola ochotná obetovať zdravie svojich vlasov pre svoju postavu. Na producentku Margot Robbie to zapôsobilo, keď Miller spomínala ako ju počula hovoriť: "Pozri sa na tie krehké konce. Sú jednoducho dokonalé!" (Arsenal83)
  • Film je premietaný v netradičnom pomere strán 1,33:1, pričom Fennell hovorí, že vyvoláva dojem „nakuknutia“. (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama