A půvabnost zakončíme zběsilým pátráním po listovním tajemství. Jaromír Hanzlík je do své snahy tak zabraný, že si nevšímá ničeho kolem sebe :-) Zkrátka a dobře řečeno - staré dobré televizní hry, které nikdy nezklamou. Vhodné na nedělní odpoledne...dyť už je stejně dávaj v cyklu Pro pamětníky!(14.10.2003)

• Mariin

Ach, čím víc s odstupem času poznávám dílo Františka Filipa, tím víc musím jít s hodnocením dolů...Herci sice dobří, ale ta myšlenka, scénář...ach jo.(11.7.2011)

Závěrečný díl trilogie bohužel nedosahuje kvalit předcházejících filmů - nastavovaná kaše.(7.6.2004)

Také se přikláním k tomu, že tenhle díl je z celé trilogie nejslabší. Už je to opravdu nastavovaná kaše. Postavy už také nejsou tak komediální jako v předchozích dílech. Jaromír Hanzlík nesl všechno na svých bedrech úplně sám. Rozesmála mě Libuše Havelková co by třídní profesorka na třídních schůzkách. Používala neskutečné výrazivo a jak se při té mluvě krásně ošívala.(30.5.2011)

Do třetice všeho dobrého a možná nejméně nudného. Poslední film mě o sourozenecké dvojici asi bavil nejvíc, ačkoliv nápad s tajemným nápadníkem není nijak bombastický. Pátrání po "amantovi" mladší sestry, která s ním komunikuje ve španělštině je sice opět naivita nejvyšího stupně, ale lepší už to nebude. Celá série byla zakončena tak jak byla a hodně dlouho si ji nedám znova. 60%(24.12.2011)

Milá pohodička. 65%(23.3.2011)

Třetí díl trilogie televizních komedií "Podnájemníci", "Otec nebo bratr" a "Dopis psaný španělsky". Jde o důstojné vyvrcholení této televizní komedie, i když tentokrát brácha Hanzlík je fakt už otravný a příliš moc sympatií nenasbírá. Ale Andrlová hraje svou postpubertální sestru výborně. Hudba: Jiří Bažant & Jiří Malásek(15.5.2011)

Nejslabší díl a ještě ke všemu jen tv zpracování (nejspíš se šetřilo) což tomu hodně uškodilo. Tentokrát je už Alenka téměř dospělá a začíná se zajímat o kluky a tak má Zdeněk z toho hlavu kolem. tady už Andrlová děsná. A celkově se z toho stala obyčejná tv hra.(23.8.2008)

Třetí díl už těží jen z úspěšných předcházejících dílů. Kvalitně nesahá první části ani po kotníky. Ale jako zakončení a takové rozloučení se všemi třemi hlavními postavy docela slušné. Ale chybí tomu jedna zásadní věc a tou je vtip.(12.8.2011)

Vtipná, milá komedie s dobrými dialogy, určitě to lepší z české televizní tvorby.(29.5.2011)